Ovo je jedino povrće koje bismo trebali jesti

84 pregleda 0 komentar(a)
Brokula, Foto: Shutterstock
Brokula, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:22h

Kada ljudi jedu povrće, brokula bi im trebala biti prvi izbor. Tvrdi to dr. Rangan Čaterje koji je gostovao u BBC-jevoj emisiji ''Doctor in the House'' navodeći kako je brokula čuvar života.

Ovo zeleno povrće podstiče razvoj dobrih crijevnih bakterija koje podižu imunološki sistem i pozitivno utiču na zdravlje debelog crijeva. Ranije istraživanje pokazalo je kako dobre bakterije u crijevima utiču i na zdravu težinu te smanjuju rizik od obolijevanja od psihičkih poremećaja, piše Daily Mail.

Prolaskom kroz tanko crijevo brokula pomaže pri ravnoteži imunološkog sustava. Nakon toga vlakna koja se nisu probavila odlaze u debelo crijevo gdje je većina crijevnih bakterija te se one nadovezuju na vlakna i tako stvaraju kratke lance masnih kiselina koje su izuzetno važne za zdravlje debelog crijeva.

Brokula je, osim toga, dobra i za zdravlje srca jer vitamin K koji se u njoj nalazi utiče na rad srca, odnosno protok kiseonika kroz cijelo tijelo. Stručnjaci savjetuju da brokulu prije konzumiranja narežete na sitne komadiće i ostavite da odstoji do sat i po jer se tako povećava nivo sulforafana, sastojka koji ima antikancerogeno djelovanje te snižava nivo šećera u krvi, prenosi Večernji.