Genijalni Mocart i domaći virtuozi

"Poznajem dobro ovu publiku, ona je uvijek topla i otvorena prema umjetnicima", kazao je Papović
518 pregleda 0 komentar(a)
Grad teaar koncert, Foto: Grad teatar
Grad teaar koncert, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 25.07.2017. 10:38h

Muzički program Grada teatra upriličio je svojoj publici ovog ljeta i izvanredno Veče Mocarta - Simfonijski orkestar Muzičke akademije na Cetinju, sa dirigentom Radovanom Papovićem, solistkinjom na klaviru Vladanom Perović, solistima na violini i violi, Miranom Begićem i Mihailom Bereznjickovim, izveo je najpoznatija djela genijalnog kompozitora. Prepuno gledalište scene na Terasi između crkava moglo je da uživa u Maloj noćnoj muzici, Koncertu za klavir i orkestar (A-dur KV 414), Simfoniji končertante (KV 364), a ovaj program budvanskog festivala organizovan je u saradnji sa Muzičkom akademijom na Cetinju.

Kako je poslije nastupa izjavio Radovan Papović, on je tokom koncerta i ovog puta imao zadovoljstvo da uživa u divnoj budvanskoj publici koja ih je svojim aplauzima svo vrijeme podržavala.

"Ja sam bio i ostao u temeljima Grada teatra, nastupam ovdje sa raznim orkestrima već decenijama, još od vremena kada je direktorka festivala bila Branislava Liješević, koja me je svake godine pozivala da gostujem. Poznajem dobro ovu publiku, ona je uvijek topla i otvorena prema umjetnicima, a zahvaljujući Gradu teatru i vrlo školovana, tako da se uvijek radujem kad sam ovdje. Ove godine smo se opredelili da nastupamo sa Mocartovim djelima, njega ljudi masovno vole, vrlo je popularan i ima prepoznatljive teme koje se obrađuju i u nekoj zabavnoj verziji, i smatrali smo da je za ljetnje, mediteransko veče Mocart najbolji izbor. Publika je pokazala da smo bili u pravu”, istakao je Papović.

Violinista Miran Begić, koji na Gradu teatru nastupa od 1994, i koji u Budvi već odavno ima svoju publiku, kaže da mu je uvijek posebna draž kada je na festivalu.

"Biti dio jednog jako zanimljivog i umjetnički opravdanog programa sigurno je važno svakom umjetniku, a ono što je posebnu draž dalo ovogodišnjem nastupu je to što smo mi ovim koncertom, Veče Mocarta, obilježili četrdeset godina umjetničkog rada profesora Radovana Papovića. Ono što je jako dobro je to što je ovaj orkestar sastavljen od studenata osnovnih studija, magistarskih, svršenih studenata, do profesionalaca koji nastupaju u profesionalnim ansamblima, profesora Muzičke akademije i, naravno, do duvačke sekcije koja je došla iz Beogradske filharmonije. Ono što je, čini mi se, bila i poenta saradnje, kao što sarađuju Muzička akademija i festival Expresivo sa Gradom teatrom, tako je i ovaj orkestar sarađivao sa raznim muzičarima, koji su na raznim iskustvenim i umjetničkim nivoima, i na pravi način pokazao da ta saradnja ima smisla i da daje dobre rezultate”, istakao je Miran Begić.

I za Mihaila Bereznjickog, jednog od najčuvenijih violistu ruske i evropske muzičke scene, profesora cetinjske akademije, nastup na Gradu teatru i ove godine je bio uzbudljiv.

"Vrlo sam zadovoljan, iako za nas uopšte nije bilo lako da sviramo na otvorenom prostoru, gdje je vlaga zbog blizine mora ogromna, ali, s druge strane, taj ambijent je izuzetno lijep i romantičan za muziku, i publika može da se prepusti emocijama. Mislim da je orkestar bio odličan”, istakao je Bereznjicki, podsjećajući da se on publici Grada teatra prvi put predstavio 2012, koncertom u crkvi Santa Marija, i da mu je veoma drago što se ta dobra saradnja nastavila i u narednim godinama.

Mlada crnogorska pijanistkinja Vladana Perović, koju je Papović pohvalio kao novu nadu crnokroske muzičke scene, prvi put je nastupala na Gradu teatru.

"Rado sam prihvatila ovaj poziv, jer je za svakog mladog muzičara privilegija da nastupa na budvanskom festival, koji ima izuzetnu tradiciju, ne samo u muzičkoj umjetnosti. Moja saradnja sa orkestrom i dirigentom Papovićem bila je odlična, i zaista mi je bila čast da budem na sceni zajedno sa njima. Ja trenutno završavam magistarske studije u Rimu, gdje sam završila osnovne studije, a u planu su mi i specijalističke, ali, naravno, uvijek volim da nastupam u Crnoj Gori”.

Program koji je pred publikom koncipiran je kao Veče Mocarta, a nastupiće Simfonijski orkestar akademije. Orkestrom će dirigovati Radovan Papović, solistkinja na klaviru je Vladana Perović, solista na violini je Miran Begić, a na violi Mihail Bereznjicki.

Bonus video: