Svetozar Marović prodao stan u Budvi za 180.000 eura

Sporazumom sa specijalnim tužiocima Svetozar Marović obavezao se da do septembra državi vrati više od milion eura
78 pregleda 0 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 25.07.2017. 05:21h

Svetozar Marović prodao je stan u centru Budve, površine 90 kvadrata za 180.000 eura. To je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora.

Ta nekretnina, koja se u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vodila na ime osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe, prešla je u vlasništvo slovenačke državljanke.

Marovići su godinama živjeli u tom stanu, koji se nalazi nadomak Osnovne škole "Stefan Mitrov Ljubiša", u nizu prizemnih kućica. Prije sedam godina preselili su se u zgradu koju je sa partnerima sagradio Svetozarev sin Miloš.

Prodati stan do prije deset dana bio je pod hipotekom Prve banke,upisane zbog kredita od 577.000 eura odobrenog nekadašnjem visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista.

Banka u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata lidera DPS-a Mila Đukanovića, 10. jula izbrisala je jednu, ali i ostavila hipoteku na ime kredita od 73.350,33 eura iz 2013. Ta hipoteka i dalje je upisana kao teret u katastarskoj evidenciji.

Za nekadašnjim šefom državne zajednice SiCG, koji u Budvi rasprodaje imovinu, Crna Gora je raspisala međunarodnu potjernicu. Ovdašnji pravosudni organi potražuju ga zbog izdržavanja zatvorske kazne.

Marović je pred specijalnim tužiocima priznao da je bio na čelu kriminalne grupe koja je u osam korupcionaških afera oštetila budžet Budve za više miliona eura. Sa SDT-om je zaključio dva sporazuma o priznanju krivice, koje je potvrdio Viši sud.

Pristao je da ukupno robija 4 godine i tri mjeseca zatvora, uplati u humanitarne svrhe 100.000 eura i državi vrati 1,1 milion eura, koliko je tužilaštvo procijenilo da je Budvanin stavio u džep.

Ostatak imovine, koji je upisan na Svetozara Marovića uglavnom je zemlja u Mrčevom polju i rodnom grbaljskom selu Krimovica, založen je kao garancija da će stariji Marović vratiti 1.100.000 eura.

Krajnji rok da državi vrat dug je septembar, odnosno godina od pravosnažnosti presude kojom je Viši sud aminovao njegov dil sa tužiocima.

Kao garanciju da će njegov otac vratiti dug, Miloš Marović založio je deset hiljada kvadata zemlje u Mrčevom polju u zaleđu plaže Jaz.

Prethodno je to učinio i Svetozar, koji je založio djedovinu na Jazu i Krimovici, površine oko 13.000 kvadrata.

“Vijesti” su više puta objavljivale da su Marovići počeli da rasprodaju svoju imovinu.

Osuđeni Svetozarev sin prije nekoliko mjeseci oglasio je da za milion eura prodaje luksuzni dupleks od 480 kvadrata, u zgradi nadomak Autobuske stanice, u kome mu žive roditelji.

Stan na vrhu zgrade luksuzno je opremljen, a u njemu je i biblioteka od nekoliko hiljada knjiga. Miloš je prije nekoliko mjeseci prodao i stan na trećem spratu iste zgrade, površine 75 kvadrata, u kojem je do prije godinu živio sa suprugom i djecom.

Miloš Marović, koga u Crnoj Gori čeka 11 mjeseci robije, sa porodicom se preselio u Beograd nakon što je izašao iz Istražnog zatvora. U tom gradu, u Njegoševoj ulici, imaju stan u zgradi TQ, koju je gradila kompanije Trejd junik, biznismena i svjedoka saradnika u budvanskim predmetima Mirka Latinovića. Zahtjevom da ostatak kazne robija u Srbiji, koja mu je dala državljanstvo, mlađi Marović pokušava da izbjegne dolazak u spuški zatvor.

Đurđina prva počela da prodaje porodičnu imovinu

Marovići su vrijednu imovinu počeli da krčme odmah nakon što je Specijalno tužilaštvo pokrenulo istrage protiv gotovo kompletne budvanske porodice.

U oktobru 2015. godine Svetozareva supruga Đurđina Marović prodala je višespratnu vilu u budvanskom naselju Babin do.

U kuporpdajnom ugovoru piše da je tim poslom inkasirala 1.500.000 eura.

Bonus video: