"RETROSPEKTIVA DECENIJE TRAJANJA"

Izložba strip festivala na Cetinju, Ljumović: Želimo da istaknemo značaj nezavisnih inicijativa u kulturi

Ljumović je naglasio i da kroz učešće i podršku aktuelnih imena sa evropskih prostora, ovaj festival, i svi umjetnici okupljeni oko njega, približavaju Crnu Goru aktuelnostima jednog šireg kulturnog konteksta, koji može da bude stimulativan za razmišljanje o stripu kao dijelu kreativnih industrija posebno u oblasti izdavaštva.
59 pregleda 0 komentar(a)
Retrospektiva decenije trajanja, izložba, Cetinje, Foto: HSF
Retrospektiva decenije trajanja, izložba, Cetinje, Foto: HSF
Ažurirano: 04.04.2019. 22:45h

Ministar kulture Janko Ljumović danas je u Ministarstvu kulture na Cetinju otvorio izložbu "Retrospektiva decenije trajanja".

Radovi su nastali tokom 10 godina trajanja Hercegnovskog strip festivala (HSF).

''Uoči održavanja ovogodišnjeg Herecegnovskog strip festivala, ovom izložbom u Ministarstvu kulture na Cetinju želimo da istaknemo značaj nezavisnih inicijativa u kulturi, i potrebu da predmet kulturne politike bude proširen za različite oblasti nedovoljno etabliranih vrsta umjetnosti kod nas, poput stripa", rekao je Ljumović.

On je naglasio i da kroz učešće i podršku aktuelnih imena sa evropskih prostora, ovaj festival, i svi umjetnici okupljeni oko njega, približavaju Crnu Goru aktuelnostima jednog šireg kulturnog konteksta, koji može da bude stimulativan za razmišljanje o stripu kao dijelu kreativnih industrija posebno u oblasti izdavaštva.

''Hercegnovski strip festival kvalitetom realizovanih programa, autentičnim i neformalnim pristupom, na najbolji način odražava sve vrijednosti i posebnosti alternativne hercegnovske scene i duh gradske kreativne zajednice, koju ovakvi projekti čine još snažnijom. Kada pogledamo festivalske plakate prethodnih 10 izdanja festivala prezentovanim na ovoj izložbi, kao i pojedinačne radove autora iz različitih zemalja vidimo i jedan novi pogled na grad, kao mjesto susreta bogatog kulturnog nasljeđa Herceg Novog i poznatih i novih strip junaka", objasnio je Ljumović.

U podršci Minsitarstva kulture, Jovan Subotić, jedan od organizatora HSF-a, vidi novi važan oslonac za festival.

''Izdržali smo test vremena i kvaliteta in napredovali iz godine u godinu. Podrškom Ministarstva kulture započeli smo novu eru festivala. Ona će nam pomoći da nastavimo ka zacrtanom cilju - uz opštinsku podršku postali smo lokalno i regionalno važni, a sada, kada je sa nama i Ministarstvo kulture, siguran sam da ćemo dostići i evropski nivo'', rekao je Subotić

Izložba "Retrospektiva decenije trajanja" biće otvorena mjesec dana.