4 savjeta kako da pripremimo kosu za ljeto

Prije ljetovanja, obavezno idite kod frizera. Mnogi vjeruju kako je to najbolje učiniti nakon dolaska s mora, ali po mišljenju stručnjaka tu se krije zamka. Ispucali vrhovi se još više oštećuju zbog uticaja sunca i soli pa kada se vratite, moraćete kosu da skratite i više nego što ste planirali
73 pregleda 0 komentar(a)
kosa, Foto: Shutterstock
kosa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.05.2018. 14:00h

Ako želite da imate zdravu i njegovanu kosu, potrebno je da je pripremite za izlaganje suncu, jer pravila održavanje lijepe kose nisu ista kao i zimi…

Kada dođe ljepše vrijeme, svakako je potrebno da razmišljamo o drugačiji njezi tijela, lica i kose. Pripreme za očekivane visoke temperature, a samim time i ljeto, treba započeti na vrijeme.

Kosa je posebno osjetljiva na UV zrake, pa se često događa da je nakon dolaska s mora moramo drastično skratiti, jer je previše oštećena. Zato, započnite s pripremama na vrijeme i bezbrižno uživajte u ljetnim radostima.

Svi znamo da je farbana kosa posebno podložna oštećenjima, jer samo bojenje iste drastično oštećuje strukturu kose. A kada tome još dodamo UV zračenje i so, kosi pod tim “napadom” nema spasa. Ovo se odnosi na plave i crvene nijanse boje. Kako bi trebalo da je zaštitimo, važno je da na kosu nanesete regenerator u spreju koji se ne ispire, a štiti kosu od UV zračenja.

To se čak odnosi i na one koji puno vremena provode šetajući se obasjanim snažnim gradskim suncem – dakle, nemojte ovo pravilo upražnjavati samo na plaži.

Prije ljetovanja, obavezno idite kod frizera. Mnogi vjeruju kako je to najbolje učiniti nakon dolaska s mora, ali po mišljenju stručnjaka tu se krije zamka. Ispucali vrhovi se još više oštećuju zbog uticaja sunca i soli pa kada se vratite, moraćete kosu da skratite i više nego što ste planirali.

Prijedlog – dvije sedmice prije nego što odete na more, ošišajte se i krenite na ljetovanje sa zdravom kosom. Uz šišanje, kosu je dobro podvrgnuti i “botoks” tretmanu kako bi se dodatno zaštitila i ojačala.

Obogatite svoju ishranu zdravim namirnicama bogatim omega 3 masnim kiselinama. U jelovnik uvrstite puno plave ribe, jaja, spanaća, lanenog ulja i chia semnki. Tako ćete nahraniti kosu iznutra i ona će biti sjajna, jaka i zdrava, ali ćete i organizam “napuniti” hranjivim supstancama, a i kosu osnažiti iznutra.

Osigurajte vašoj kosi dodatnu njegu. Perite je svaki ili svaki drugi dan, jer tokom visokih temperatura vlasište se znoji. I zato je važno kosu prati blagim šamponima namjenjenim svakodnevnoj upotrebi. Jednom sedmično kosu njegujte posebnom dubinskom negom i izaberite preparate bogatim arganovim uljem kako bi joj osigurali vlažnost i zdravlje, prenosi Ljepota i zdravlje.

Bonus video: