SDT: Ananije Nikić četvrt vijeka iz Crne Gore špijunirao Rusima

Nikić po nalogu ruske službe 1992. došao u Crnu Goru i zaposlio se preduzeću čiji je direktor bio R.B. - prijatelj Filipa Vujanovića i brat od tetke pokojnog Vukašina Maraša
507 pregleda 79 komentar(a)
Moskva, Rusija, Foto: Shutterstock
Moskva, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.07.2017. 13:49h

Ananije Nino Nikić nije hapšen u aprilu u Rusiji i neće biti izručen Crnoj Gori, jer je agent Federalne službe bezbjednosti, tvrde nezvanično iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Informacija o hapšenju Nikića nije potvrđena ni novinarima ruske "Mediazone" koje su “Vijesti” juče kontaktirale, iako su oni slali više zahtjeva tamošnjem tužilaštvu.

“U aprilu i maju odgovorili su nam da razmatraju zahtjev za ekstradiciju, ali nijedan odgovor nije sadržao informacije o hapšenju Nikića ili određivanju pritvora”.

Crnogorska policija početkom aprila saopštila je da je osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije uhapšen u ruskoj regiji Rostov, po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao NCB Interpol Podgorica. Dva mjeseca kasnije, ruski pravosudni organi navodno su mu ukinuli pritvor.

Izvor iz SDT-a tvrdi da Nikić ni dan nije proveo u pritvoru, već da je Rusija na taj način zaštitila svog agenta koji je po njihovom zadatku u Crnoj Gori bio još od 1992.

Nikića sumnjiče da je jedan od organizatora kriminalne grupe optužene za pokušaj terorizma na prošlogodišnjim paralmentarnim izborima.

Sudski postupak protiv njega razdvojen je od ostalih okrivljenih u predmetu “državni udar” i sudiće mu se u odsustvu.

“Ananije Nikić je u Crnu Goru došao 1992. godine i zaposlio se u preduzeću u kom su direktori bili jedan Nikšićanin i R. B. - prijatelj Filipa Vujanovića i brat od tetke pokojnog Vukašina Maraša. Tu je bio i jedan ruski državljanin.

Prema našim saznanjima, Nikića je tada 'ubacila' ruska služba da bi bio blizak Vujanoviću i Marašu. Iako je znao ruski jezik, nije bio prevodilac, već vozač, da bi sa njima mogao da ostvari bliže i intenzivnije kontakte”, tvrde iz Specijalnog tužilaštva.

Isti izvor kazao je da SDT ima čvrste dokaze da je Nikić sedam godina kasnije, po zadatku ruske službe, otišao na Kosovo.

“Po nalogu ruske službe u junu 1999. godine, odlazi na Kosovo, istovremeno kada su tamo stigle ruske vojne trupe. Smještaju ga nadomak Prištine, na vojnom aerodromu Slatina, sa zadatkom da im pruža logistiku. Po odlasku Rusa sa Kosova, vratio se u Crnu Goru i predstavljajući se kao fikser za razne ruske medije prikrivao obavještajnu djelatnost”.

Isti sagovornik kazao je da je SDT došlo do dokaza da je Nikić duže od dvije decenije za rusku obavještajnu službu vrbovao ljude iz Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Ovdašnje opozicione političare navodno je povezivao sa tamošnjim televizijama, kako bi ih upleo u obavještajnu mrežu.

Olovka i prazan papir

SDT je istragom navodno došlo do dokaza da je Nikić sve vrijeme, od kada je prije 25 godina došao u Crnu Goru, bio agent ruske obavještajne službe.

“Tokom istrage pokušaja terorizma utvrdili smo da on nije prevodilac, već da se tako lažno predstavljao. To je čak i sa fotografija objavljenih u medijima očigledno i laiku. Priča o prevodiocu je pokriće političara Demokratskog fronta.

Na jednoj fotografiji vidi se kako stoji par metara udaljen od Andrije Mandića i drži olovku i prazan papir”, kazao je izvor iz istrage.

Dodao je da SDT u istrazi pokušaja terorizma utvrđuje od kada je Nikić prevodilac crnogorskim političkim partijama i na osnovu kojeg ugovora.

Tužilaštvo zanima i na kojim zvaničnim sastancima je prevodio, a prikupljaju i dokaze o njegovom angažovanju, ko mu je i na koji naćin plaćao honorare, da li ima sertifikat...

Ko je Vladimir Vladimirovič?

Izvor iz SDT-a objašnjava i da su tokom istrage pokušaja terorizma otkrili da je Nikiću u organizaciji puča u Crnoj Gori pomagao izvjesni Vladimir Vladimirovič, navodno takođe agent FSB-a.

“Ime tog agenta koje za sada imamo je Vladimir Vladimirovič. Pokušavamo da utvrdimo da li mu je to stvarni identitet, ili i on kao Šišmakov ima više dokumenata. On je od Nikića tražio da ga spoji sa Slavkom Nikićem, bivšim srpskim obavještajcem. Skupa su bili kod Slavka Nikića početkom prošle godine i taj agent predstavio se Slavku Nikiću kao visoki oficir FSB zadužen za specijalne zadatke”.

Iako je Slavko Nikić javno tvrdio da je gostima tada rekao da može da uradi ono što traže od njega, ali da neće da pali njegovu “srpsku Crnu Goru”, sagovornik iz istrage kaže da su agenti odustali od njega: “Nakon provjera, odustali su od angažovanja Slavka Nikića i više ga nijesu kontaktirali”.

Slavko Nikić srpskim medijima ranije je ispričao da su Ananije i “lažni Rus” od njega tražili da se sastanu i dan kasnije i da se nijesu pojavljivali nakon što im je tog dana tražio da ga odvedu u prostorije FSB-a.

“Vijesti” su ranije objavile tvrdnje SDT-a da Nikić radi za FSB.

Iz Demokratskog fronta tada su kazali da tu nema misterije i da je on “doveo ruske televizije i radio kao prevodilac za vrijeme protesta 2015. i 2016. godine”, kao i da ga znaju svi vodeći opozicionari. Mandić je tada odbio da govori o Nikiću za “Vijesti”.

Prema optužnici SDT-a, Ananije Nikić je u februaru 2016. godine postao član kriminalne grupe koju su formirali ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

Tužilaštvo tvrdi da su se krajem tog mjeseca kriminalnoj organizaciji priključili i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević i Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Ostali optuženi kojima se u podgoričkom Višem sudu sudi zbog pokušaja terorizma, članovi grupe navodno su postali krajem septembra i početkom oktobra iste godine.

Na optužnici SDT-a osim Šišmakova, Popova, Mandića, Kneževića, Dikića i Čađenovića, su srpski državljani Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Milan Dušić, Kristina Hristić, Branka Milić.

Njima bi 6. septembra trebalo da počne suđenje, pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše.

SDT: Mandić avionom, Nikić i Čađenović automobilom do Beograda

Lider DF-a Andrija Mandić prošle godine istog dana je išao u Beograd kada i njegov vozač Mihailo Čađenović i Ananije Nikić, piše u spisima Specijalnog državnog tužilaštva.

Tužilaštvo tvrdi da su Nikić i lideri DF-a prošle godine zajedno putovali zbog organizacije terorističkih napada. “Imamo dokaze da je 3. marta - istog dana kada su Čađenović i Nikić automobilom izašli iz Crne Gore i otputovali u Beograd, Mandić odletio avionom u srpsku prijestonicu”, kazao je izvor iz SDT-a.

Čađenović je navodno vozio Nikića službenim automobilom Skupštine 3. marta, a zajedno su se istim vozilom vratili 5. marta ujutro. On je ranije na saslušanju kod Katnića negirao da je sa Nikićem putovao u Beograd, tvrdeći da ga ne poznaje.

Šišmakov i Popov svakodnevno u ofisu blizu stadiona Spartaka

Ruski državljani Edvard Šišmakov i Vladimir Popov svakodnevno dolaze na posao u prostorije Glavne ruske obavještajne uprave (GRU) u blizini stadiona moskovskog FK Spartak, tvrdi izvor “Vijesti” iz istrage.

Do tih dokaza navodno je došlo Specijalno državno tužilaštvo, koje Šišmakova i Popova sumnjiči da su organizatori kriminalne grupe koja je planirala krvoproliće u Crnoj Gori 16. oktobra prošle godine.

Navodno, njih dvojica pripremali su terorističke napade u Podgorici, nasilno preuzimanje vlasti, ali i ubistvo bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Šišmakov je ruski mornarički oficir, a SDT je ranije utvrdilo da je par mjeseci prije pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, dobio ruski pasoš sa lažnim prezimenom Širokov.

Iako je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tražio od Rusije da prisustvuje saslušanju Šišmakova i Popova, SDT je od ruskih vlasti dobilo samo potvrdu da su on i Popov njihovi državljani.

Sagovornik iz SDT-a tvrdi da ruske vlasti nijesu odgovarale na druge zahtjeve crnogorskih vlasti, za međunarodnu pravnu pomoć.

Bonus video: