PREMIJERA “ORKANSKIH VISOVA” U BARU

Aplauzi za Hitklifa i Keti ispod Rumije

Dramatizaciju je potpisala crnogorska dramaturškinja Stela Mišković
64 pregleda 0 komentar(a)
Orkanski visovi, Foto: Studio Petović
Orkanski visovi, Foto: Studio Petović
Ažurirano: 23.07.2017. 07:38h

Koprodukcija Barskog ljetopisa i Kraljevskog pozorišta Zetski dom, "Orkanski visovi" premijerno je izvedena u 20. jula na pozornici u Starom Baru, u prisustvu velikog broja zvanica i gostiju. Predstava, koju je po motivima istoimenog klasika književnosti, režirala hrvatska rediteljka Dora Ruždjak Podolski nepodijeljeno je izazvala pozitivne reakcije publike koja ju je nagradila višeminutnim aplauzom.

Inscenacija romana Emili Bronte, prema riječima rediteljke, govori sasvim otvoreno o ljudskim manama i prikazuje ljude koji po svojim potrebama i suštini uvijek ostaju isti, samo se mijenjaju socijalna struktura i način na koji nas društvo ograničava. Dora Ruždjak Podolski istakla je saradnju sa crnogorskom ekipom i prostor u kome se predstava igrala.

"Pokušala sam napraviti jednu savremenu predstavu prema klasičnom predlošku, koji zaista nudi razne opcije i mogućnosti. Ali, ono što mi je najvažnije u ovom projektu je suradnja sa crnogorskim umjetnicima, kako glumcima, tako i čitavim autorskim timom. Meni je ovo bio izazov da vidim kako ću se osobno ja snaći. Što se tiče glumaca, izuzetno sam zadovoljna saradnjom iz tog razloga što se stvarno vidi jedna lijepa i čvrsta škola glume. Takođe, imala sam priliku raditi u ambijentu koji je posve specifičan. Nisam takvog vidjela na kugli zemaljskoj, zato što se stvarno osjeća duh starine. Po meni se sve izuzetno dobro uklopilo u ambijent, jer vidite ovu Rumiju koja vas štiti, koja je i opasna, a ovaj nas posao je upravo takav, u toj izmjeni svjetla i tame i borbe svakodnevne“, kazala je rediteljka nakon premijere.

Smatra se da su likovi i njihovi usložnjeni karakteri ti na kojima počiva popularnost ovog naslova. Među prvima to je Hitklif koji je jedan od najinteresantnijih likova svjetske književnosti. Njega je u komadu tumačio Miloš Pejović.

"Tek sam pred kraj procesa počeo da primjećujem koliko je u stvari teško izboriti se sa tom ulogom. Na početku sam morao da budem izrazito strpljiv da bismo se nekako probili do kraja komada, radeći scenu po scenu. Radio sam prilično segmentirano da bih sebi olakšao, tako da su mi neke stvari koje Hitklif radi na kraju otvorile put za to kako nešto radi i trpi na početku. Trudio sam se da igru pojednostavim što više, da maknem suvišne detalje i razmišljanja kako bih došao do srži. Hitklif je takav da sam i ja na početku govorio da mi se lik ne sviđa u nekim djelovima predstave, dok su drugi govorili kako ga opravdavaju. Ali, zaista, to je lik kojemu se, šta god da uradi, prašta, jer ima tu dozu ljudskosti i tu veliku, nekontrolisanu ljubav i strast koja je za sve nas uvijek romantična i koja nas uvijek privuče“, objasnio je Pejović.

Osim njega, glumačku ekipu sačinjavaju Ana Vučković, Dejan Ivanić, Katarina Krek, Emir Ćatović, Jelena Simić, Branka Stanić, Simo Trebješanin i Ognjen Raičević. Scenografiju je radila Jelena Tomašević, kostimografiju Lina Leković, dok je muziku komponovala Slobodanka Dabović. Dramatizaciju je potpisala dramaturškinja Stela Mišković, koja je sa novinarima razgovarala o stožer-temama dramatizovanog teksta i pristupu rada koji je imala.

Preporučujemo za Vas