POBOLJŠAJTE KVALITET SVOG ŽIVOTA

Sedam benefita redovne fizičke aktivnosti

Redovna fizička aktivnost može poboljšati mišićnu snagu i povećati izdržljivost. Vježba donosi kiseonik i hranljive materije vašim tkivima i pomaže vašem kardiovaskularnom sistemu da radi efikasnije
103 pregleda 0 komentar(a)
trčanje, Foto: Shutterstock
trčanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.07.2017. 18:14h

Poznato je da su vježbe dobre i poželjne za zdravlje ljudi, a ugledana Majo klinika navodi razloge zbog kojih je to tako. Uz ostalo, navode poboljšanje zdravstvenih prilika, povećanje raspoloženja, poboljšanje seksualnog života.

Želite li da se osjećate bolje, imate više energije i odate se zdravom načinu života? "Samo vježbajte", navodi se u preporukama internacionalne Majo klinike.

Navode da je teško ignorisati zdravstvene prednosti redovne vježbe i fizičke aktivnosti, i da svako ima koristi od vježbanja, bez obzira na godine, pol ili fizičku sposobnost.

Ovo je sedam razloga zbog kojih vježbanje može da vas usreći:

1. Vježbanje kontroliše težinu

Redovno vježbanje smanjuje tjelesnu težinu i održava postojeću. Uključivanjem u fizičku aktivnost troše se kalorije, a što je intenzivnija aktivnost, više kalorija se troši.

Redovni odlasci u teretanu su odlični, ali ne brinite ako ne možete pronaći puno vremena za vježbanje. Da biste iskoristili prednosti vježbanja, trebate da postanete aktivniji tokom cijelog dana. Koristite stepenice umjesto lifta ili radite kućne poslove.

2. Vježbanje kao borba protiv bolesti

Zabrinuti ste za bolesti srca? Imate problema sa visokim krvnim pritiskom? Bez obzira na to kolika je vaša trenutna težina, imate li holesterol i trigliceride - vježbanje će vam pomoći i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Redovna vježba pomaže u prevenciji ili upravljanju širokim spektrom zdravstvenih problema, uključujući moždani udar, metabolički sindrom, dijabetes tipa 2, depresiju, brojne vrste karcinoma, artritis i brojne druge bolesti.

3. Vježbanje poboljšava raspoloženje

Loše ste raspoloženi? Ili trebate da se ispraznite nakon stresnog dana? Sesija u teretani ili 30-minuta hoda mogu pomoći. Fizička aktivnost stimuliše različite moždane hemikalije koje vam mogu priuštiti osjećaj sreće i opuštanja.

Kada vježbate osjećate se bolje, a kada redovno vježbate možete povećati vaše samopouzdanje i poboljšati vaše samopoštovanje.

4. Vježbanje podstiče energiju

Redovna fizička aktivnost može poboljšati mišićnu snagu i povećati izdržljivost. Vježba donosi kiseonik i hranljive materije vašim tkivima i pomaže vašem kardiovaskularnom sistemu da radi efikasnije. A kada se vaše zdravlje srca i pluća poboljša, imate više energije za rješavanje dnevnih zadataka.

5. Vježbanje podstiče bolji san

Redovna fizička aktivnost može vam pomoći da zaspite brže i produbljujete svoj san. Potrebno je samo voditi računa da ne vježbate previše blizu vremena za spavanje.

6. Vježbanje poboljšava seksualni život

Redovna fizička aktivnost može poboljšati nivoe energije i fizički izgled, što može poboljšati vaš seksualni život.

Redovna fizička aktivnost takođe može povećati uzbuđenje žena. Za muškarce koji redovno vježbaju manje je vjerovatno da će imati problema sa erektilnom disfunkcijom nego muškarci koji ne vježbaju.

7. Vježbanje može biti zabavno!

Vježba i fizička aktivnost mogu biti prijatni. To vam daje priliku da se opustite, uživate u prirodi ili se jednostavno uključite u aktivnosti koje vas čine srećnim. Fizička aktivnost takođe može da vam pomogne da se povežete sa porodicom ili prijateljima u zabavnom društvenom okruženju, prenosi klix.ba.

Preporučujemo za Vas