Odluka Apelacionog suda: Država Radonjiću da isplati oko 129.000 eura

Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa Nikšić kazao je da je NP „Durmitor“ uzurpiran bespravnom sječom, gradnjom, komunalnim otpadnim vodama, odlaganjem otpada, kao i bespravnim probijanjem puta koji je probila firma „Trudbenik“
1287 pregleda 0 komentar(a)
Sud, presuda, Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Sud, presuda, Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.07.2017. 17:29h

Apelacioni sud je donio odluku da država Vuksanu Radonjiću i njegovoj firmi „Trudbenik“ iz Mojkovca isplati obeštećenje od skoro 129 hiljada eura zbog neispunjenja obaveze iz ugovora o davanju prava na korišćenje šuma i izgradnji šumskih saobraćajnica u šumskom kompleksu Dragišnica, opština Šavnik. Na zahtjev zaštitnika imovinsko-prvnih odnosa države Crne Gore presuda ide na revizuju Vrhovnog suda.

Velizar Kasalica iz NVO „Odbor za zaštitu Dragišnice“ kazao je, na koferenciji za novinare, da je odlukom Apelacionog suda Radonjić, koga je Osnovni sud na Žabljaku 2009.godine zbog probijanja 11 kilometara puta kroz NP „Durmitor“ kaznio godinu dana zatvora a „Trudbenik“ sa 30.000 eura (kasnije je ta odluka poništena), od „optuženog postao dobitnik“.

„Apelacioni sud ga je za svo njegovo činjenje ili nečinjenje častio skoro 129 hiljada eura, i to nešto preko 120 hiljada na ime izvedenih građevinskih radova na saobraćajnici od Prijespe do Dragišnice, a 8,7 hiljada na ime pretrpljene štete zbog propadanja građe zbog neblagovremenog izvoza iz Draginice do hala tužioca“, kazao je Kasalica.

Podsjetio je da u konkursu za davanje šuma na korišćenje stoji da je ponuđač u obavezi da o svom trošku izvodi radove na održavanju i izgradnji puteva za gazdinske jedinice koje dobija na korišćenje, pa mu nije jasno, ako je sud ustanovio da je put postojao, zbog čega država mora da Radonjiću daje novac za ono što je po zakonu morao da radi.

„Predmet je konačno kod Vesne Medenice koju deset godina molimo da se uključi u ovaj problem. Molimo Medenicu da nas uvjeri da Radonjić blefira kada kaže da iza koncesija stoje ona i sadašnji premijer Duško Marković. Vjerujemo u zakone Crne Gore koji su evropski, samo ne znamo da li zakoni važe za Vuksana kao za ostale građane Crne Gore“, kazao je Kasalica i dodao da će, ako Medenica taj novac dodijeli Radonjiću,otići kod njega sa flašom domaće rakije da mu čestitaju.

Aleksandar Perović, direktor ekološkog pokreta „Ozon“ kazao je da put koji je firma „Trudbenik“ probila nije samo narušio zonu NP „Durmitor“ već i uništio ekonomsku i ekološku perspektivu tog Nacionalnog parka i napravio ogromnu štetu koja će tek imati nesagledive posledice.

„Imajući u vidu da je ekološka Crna Gora ustavna odrednica ja ovaj slučaj smatram državnim udarom od strane privatnih kompanija i to na najnižem mogućem nivou“, kazao je Perović.

Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa Nikšić kazao je da je NP „Durmitor“ uzurpiran bespravnom sječom, gradnjom, komunalnim otpadnim vodama, odlaganjem otpada, kao i bespravnim probijanjem puta koji je probila firma „Trudbenik“.

„Ova odluka Apelacionog suda je podsticajna za sve buduće prekršioce pravila koja treba da vladaju u NP 'Durmitor'. U budućnosti možemo umjesto smanjenja negativnih pojava očekivati povećanje negativnih postupaka koji odudaraju od pravnih normi“, kazao je Karadžić.

Prema njegovim riječima sječa u Dragišnici je urađena na haotičan način, a presuda navodi na sumnju da će se u bliskoj budućnostu u pomenutom šumskom kompleksu nastaviti sječa. Podsjetio je da je teritorija NP „Durmitor“ trebalo da se proširi do Komarnice i Dragišnice, ali da će umjesto toga taj predio biti proglašen za park prirode, koji ima manji stepen zaštite.

Radonjić vjeruje u pravdu i zakon

Vuksan Radonjić je kazao „Vijestima“ da vjeruje u pravdu i zakon i da će ostaviti sudovima da rade svoj posao, kao i da čeka da sudovi daju završnu riječ i povodom drugog dijela traženog obeštećenja u iznosu od 915 hiljada eura.

„Vjerujem u sud, kao što sam uvijek i govorio. Moja krivica nije dokazana i nikakvu devastaciju nijesam izazvao. Sve što su radili protiv mene je bila greška, što je sudskim postupkom i dokazano. Još na početku suđenja sam govorio da se najslađe smije onaj ko se zadnji smije. Tako to bude u životu. Vjerujem u pravdu i zakon i neka sudovi rade svoj posao“, poručio je Radonjić.

Bonus video: