Marina Raković cilja pobjedu na turniru osam najboljih

Članica podgoričkog Omladinca nastup u Vrovlavu obezbijedila je osvajanjem bronzane medalje na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Lincu
67 pregleda 0 komentar(a)
Marina Raković, Foto: Mina
Marina Raković, Foto: Mina
Ažurirano: 21.07.2017. 11:48h

Crnogorska karate reprezentativka Marina Raković kazala je da spremno dočekuje Svjetske igre i da želi da i na tom takmičenju osvoji medalju. Poljski Vroclav od 26. do 29. jula biće domaćin Svjetskih igara borilačkih sportova.

Raković je kazala da će konkurencija biti izuzetno jaka, ali da vjeruje da uz malo sportske sreće može do medalje. Ona je podsjetila da na karate turniru učetvuje po osam najboljih takmičarki po kategorijama.

"Učestvovaće zvanična evropska i svjetska šampionka, Austrijanka Alisa Bušinger, zlatna sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Monpeljeu, Švajcarkinja Elena Kurići, kao i Japanka Kajo Someja, Poljakinja Kamila Varda, Katrin Pedersen, Lamija Matub iz Alžira i Emi Tomason sa Novog Zelanda", kazala je Raković.

Ona je naglasila da su sve učesnice karate turnira osvajale medalje na kontinentalnim i svjetskim šampionatima i Premijer ligama.

"Spremna sam i jedva čekam start turnira. To takmicčnje mi mnogo znači, prije svega jer prvi put učestvujem i predstavlja mi veliki izazov da se borim i osvojim medalju u konkurenciji osam najboljih na svijetu", kazala je Raković.

Ona smatra da je u tako jakoj konkurenciji teško nekog izdvojiti za favorita.

"Šanse imaju svi, niko neće otići na takvo takmičenje kao turista. Trenirala sam i spremala sam se naporno, idem da pobijedim",kazala je Raković.

Ona nije željela da komentariše žrijeb i protivnika na startu žrijeba.

"Nikada ne želim da komentarišem žrijeb. Na turniru je osam najboljih i da bi se izborilo finale ili osvojila medalja moraju se pobjeđivati i najbolji. Ukoliko bih mogla da biram voljela bih da izbjegnem Japanku, jer je dosta brža i teško je sa njom raditi. Uz dobru taktiku niko nije nepobjedljiv", kazala je Raković.

Ona je istakla da joj je žao što je zbog nedostatka sredstava propustila tri Premijer lige.

"Neodlazak na ta takmičenja uzrokovala su pad na WTA listi sa šestog na deveto mjesto. Ti turniri su neophodni zbog jakih mečeva i što bolje psihiloške pripreme za Svjetske igre", kazala je Raković.

Raković će biti jedina predstavnica crnogorskog karatea u Vroclavu.

Članica podgoričkog Omladinca nastup u Vrovlavu obezbijedila je osvajanjem bronzane medalje na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Lincu.

U karijeri ima pet odličje na velikim takmičenjima. Bila je tri puta bronzana na šampionatima Evrope, a isto odličje osvojila je i na Evropskim igrama u Bakuu.

Svjetske igre organizuju se za sportove koji nijesu na programu Olimpijskih igara. Karate je od prošle godine član olimpijske porodice i biće na programu Igara u Tokiju 2020. godine.

Svjetske igre organizuju se svake četvrte godine pod pokroviteljstvom Generalne asocijacije internacionalnih sportskih federacija (GAISF), koja se nalazi u strukturi Međunarodnpog Olimpijskog Komiteta.

Crna Gora će u Vroclavu imati predstavnike i u džiu džici.

Od džiu džicu takmičara u borbama nastupiće Dejan Vukčević (+94), Mirjana Martinović (do 62) i Miloš Kovačević (do 69), a u duo sistemu Stefan Vukotić i Vuk Dragutinović.

Bonus video: