Ja sam morsko dijete, sad ću biti i blizu kuće

Pored Italije, najbolja crnogorska odbojkašica je imala ponude i iz Poljske, Francuske, Rumunije, Grčke i Turske
396 pregleda 2 komentar(a)
Tanja Bokan, Foto: Privatna arhiva
Tanja Bokan, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.07.2017. 12:51h

Od kraja prošle sezone je Tanja Bokan skupljala ponude, koje su na njenu adresu stizale iz Poljske, Francuske, Rumunije, Grčke i na kraju iz Turske i Italije. Kapitenka naše odbojkaške reprezentacije na kraju je izabrala Pezaro (povratnika u A1 ligu) i Italiju, u koju se vraća šest godina nakon što je nosila dres Soverata, u A2 ligi…

"Iz Turske i Italije su bile najprimamljivije ponude. Turskoj su, međutim, nemiri, a Italija ima najjaču ligu, sa 12 podjednako jakih timova. Želja mi je bila da pri kraju karijere zaigram u toj ligi, što mi se na kraju i ostvarilo, zbog čega sam izuzetno zadovoljna, nadam se da ću opravdati njihova očekivanja", kaže za „Vijesti” Tanja Bokan, koja je sa Pezarom potpisala jednogodišnji ugovor.

Osim jake lige, u korist Italije je presudilo i to što će biti bliže kući, porodici u Baru, posebno jer su joj posljednja tri kluba bila iz Japana, Indonezije i Azerbejdžana.

"Daleko su Japan i Indonezija, bila sam jako nostalgična zbog porodice i prijatelja, a u Azerbejdžanu nije bilo lijepo iskustvo, jer je liga bila slaba, slabo organizovana, gdje ljudi i pored 10-godišnjeg velikog ulaganja nisu ništa naučili o odbojci. Italija je, ipak, nešto drugo, Pezaro je mnogo bliže mojoj kući, uz to je i na Jadranu, kao moj Bar, a ja sam morsko dijete", dodaje uz osmjeh naša odbojkašica.

Od novih saigračica u Pezaru, od saigračica poznaje Belgijanku Freju Albreht, sa kojom je igrala u Kanu, dok je za protivnice više puta imala Belgijanku Lisu Van Heke i Argentinku Paulu Jamilu Nizetič.

"To su ozbiljna pojačanja, mislim da su realne ambicije da se domognemo plej-ofa".

Zlatni period Pezara je bio u vrijeme kada je generalni sponzor bio Skavolini, a klub je od 2005. do 2010. Godine osvojio tri titule u Italiji (2008, 2009, 2010), jedan Kup Italije (2009), četiri Super kupa Italije (2006, 2008, 2009, 2010) i dva CEV kupa (2006, 2008). Od 2013. godine, nakon odlaska Skavolinija, klub je igrao u A2 ligi, sve do predsojeće sezone…

"Razgovarala sam sa predsjednicom kluba, prvi utisci su zaista odlični, sve djeluje jako ozbiljno i obećavajuće. Zaista sam zadovoljna ovim izborom".

Odlaskom u tako jaku ligu, Tanja Bokan, kako kažee, želi i da još spremnije dočeka iduće ljeto, kada su na programu kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Ovogodišnje akcije (kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i učešće u Evropskoj ligi) je preskočila zbog, kako je navela, „ličnih razloga”, uz dogovor sa predsjednikom OSCG Cvetkom Pajkovićem.

"Žao mi je što reprezentacija ovog ljeta nije ostvarila neku pobjedu više. Moja želja je budem sa djevojkama, makar što se tiče kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, za ostale akcije ne znam, jer će sve zavisiti od mog zdravstvenog stanja", zaključila je Tanja Bokan, koja je ponikla u ekipi Luke Bar, a igrala je još za subotički Spartak, italijanski Soverato, francuske timove Miluz i Kan, japanski Hamamicu Springs, indonežanski Popsivo PGN i azerbejdžanski Azerail.

Bonus video: