GLUMI I STATIRA 47 UČENIKA IZ DANILOVGRADA

Predstava "O ćutanju i drugim imitacijama sreće" otvara 60. Festival festivala u Trebinju

543 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2019. 23:25h

Predstava "O ćutanju i drugim imitacijama sreće" u organizaciji NVU "Ego kult" i Gimnazije "Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrada, igraće se 21. jula 2017. u 20.30 sati na otvaranju pozorišne manifestacije Festival festivala koji po 60. put okuplja u Trebinju najbolja amaterska pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije. 

Učenica trećeg razreda gimnazije Bojana Šolaja je autorka teksta, a režiju osim nje potpisuju direktorica NVO EgoKult i profesorica psihologije Anđela Novaković i profesor književnosti Miroslav Minić.

U predstavi glumi i statira 47 učenika gimnazije iz Danilovgrada. 

Predstava "O ćutanju i drugim imitacijama sreće" je proglašena za najbolju na 47. Festivalu dramskih amatera Crne Gore, koji je održan od 12. do 18. juna 2017. godine u Bijelom Polju, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje u organizaciji JU Centra za djelatnosti kulture "Vojislav Bulatović – Strunjo".

Tim priznanjem predstava je i opredjeljena da predstavlja Crnu Goru na međunarodnoj kulturnoj manifestaciji u Trebinju. Predstava je, takođe, u Bijelom Polju dobila i Nagradu za najbolju režiju (Anđela Novaković i Miroslav Minić), kao i Nagradu za najboljeg najmlađeg glumca Festivala (Magdalena Jovović). 

Premijera predstave je bila 17. februara 2017. godine u danilovgradskom Centru za kulturu, a nakon toga igrana je 28. marta u KIC-u "Budo Tomović" u Podgorici i 19. aprila u Kulturnom centru "Nikola Đurković" u Kotoru. 

U okviru pratećeg programa 30. Barskog ljetopisa predstava O ćutanju i drugim imitacijama sreće igraće se 8. avgusta na Ljetnjoj pozornici, a 15. septembra na FIAT-u (Festivalu internacionalnog alternativnog teatra) u Podgorici. 

Predstava govori zbog čega je važno pustiti glas, koji će objasniti da ćutanje nije sreća, već samo njena imitacija. Cilj predstave je podizanje svijesti o značaju lične odgovornosti u životu manjinskih grupa, smanjenje predrasuda, kroz povećanje angažovanosti mladih, isticanje značaja volonterizma u zajednici, povećanje stepena tolerancije, te učenja različitosti kroz drugačije načine funkcionisanja i rješavanja problema. Predstava govori o marginalizovanim kategorijama: zavisnicima, djeci bez roditeljskog staranja, zlostavljanima, izbjeglicama i Romima. U sedam scena prikazuje situacije iz njihove svakodnevice, kao i unutrašnje borbe sa problemima u kojima su se našli. U posljednjoj, osmoj sceni, šalje se poruka kojom se podstiče odgovornost pojedinca da se uključi u rješavanje problema pomenutih grupa.  Igraju: Kaća Žarić, Mirjana Spaić, Nikola Kalezić, Jelena Gojčević, Anastasija Bojić, Maja Damjanović, Valentina Stankov, Danilo Spasojević, Mia Maraš, Doris Lalević, Dimitrije Ostojić, Miljana Jovanović, Anđela Jovović, Jovan Mijajlović, Itana Dragojević, Danilo Bulatović, Balša Vukčević, Magdalena Jovović, Maša Janjušević, Mia Đolović, Milena Mugoša, Milena Bogetić, Miloš Tiodorović, Luka Šćekić, Vuk Žunjić, Mario Tripović, Leon Brkanović, Aleksandar Bošković, Dalibor Kaluđerović, Marija Marković, Luka Šćepanović i Ines Rudović . 

Galerija