Prepoznajte urinarnu infekciju

Nekad infekcija može da dovede do groznice. U slučaju da vam je ugrađen kateter, to će biti jedini simptom koji ćete primjetiti. Ako se uz groznicu pojavi i potpuna slabost ili čak promjene u mentalnom stanju, hitno posjetite ljekara
482 pregleda 0 komentar(a)
bol, stomak, Foto: Shutterstock
bol, stomak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.07.2017. 10:14h

Žene su u 50 odsto većem riziku od dobijanja infekcija urinarnog trakta u odnosu na muškarce.

Razlog je anatomija. Urinarne infekcije najčešće se dešavaju zato što bakterije (naročito one iz fekalnih materija) dospjevaju u urinarni trakt preko uretre.

Tijelo može da se oslobodi jednog broja njih putem urina, ali to često nije dovoljno.

Kod žena je mnogo kraća udaljenost između uretre i mokraćne bešike, pa je bakterijama mnogo lakše da dođu do pogodnog mjesta za razmnožavanje.

Znaci upozorenja

Kako biste prepoznali infekciju urinarnog trakta, analizirajte kako izgleda vaša mokraća. Na pojavu bilo kog od navedenih simptoma, posjetite ljekara:

Promjena boje

Jedan od najočiglednijih znakova urinarne infekcije je promjena boje urina. Čim primjetite da je taman ili mutan, posjetite ljekara.

Jak miris

Neobično jak miris urina može biti znak infekcije.

Bol u stomaku ili leđima

Urinarnu infekciju često prati bol u stomaku, a nekad i u leđima, naročito u donjem dijelu. To takođe može da znači da je došlo do infekcije u bubrezima.

Mučnina/povraćanje

Pošto je urinarni trakt dio sistema organa za varenje, možete očekivati i mučninu i povraćanje.

Groznica

Nekad infekcija može da dovede do groznice. U slučaju da vam je ugrađen kateter, to će biti jedini simptom koji ćete primjetiti. Ako se uz groznicu pojavi i potpuna slabost ili čak promjene u mentalnom stanju, hitno posjetite ljekara.

Iako je većina infekcija bezopasna, može ostaviti ozbiljne posledice u slučaju da se ne liječe. Ljekar će vam propisati antibiotike i stanje će biti sanirano za nekoliko dana.

Za prevenciju je najbolje da pijete dovoljno tečnosti, nosite pamučni veš, brišete se nakon odlaska u toalet spreda ka pozadi, izbjegavate sve proizvode koji se koriste tako što se ubacuju u vaginu ili redovno i temeljno perete ruke prije njihove primjene, a obavezno je i da urinirate neposredno posle seksualnog odnosa, prenosi Foxnews.

Bonus video: