ADVOKAT O OBJAVI NJEGOVE PREPISKE SA RODIĆEM

Petrović: Katnić dokazao da je ostrašćen

Petrović je “Vijestima” rekao da su branioci okrivljenih za pokušaj terorizma očekivali razne pritiske iz Tužilaštva, ali da nijesu mogli pretpostaviti da će dan prije početka suđenja biti označeni i prozvani kao osobe koje vode specijalni rat protiv SDT-a i GST Milivoja Katnića
384 pregleda 11 komentar(a)
Milan Petrović, Foto: Boris Pejović
Milan Petrović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2019. 23:24h

Advokat Milan Petrović  kazao je  da  je glavni specijalni tužilac slobodnim  i zlonamjernim tumačenjem njegove komunikacije sa ostalim  braniocima u predmetu pokušaj terorizma,  dokaz ostrašćenosti i ličnog animoziteta  Milivoja Katnića prema odbrani, okrivljenima i tom postupku.   

Branilac dvoje okrivljenih u tom predmetu - Bratislava Dikića i Kristine Hristić to je kazao nakon što su na zvaničnom sajtu SDT-a objavljeni transkripti razgovora  advokata Gorana Rodića sa klijentima i kolegama.

U objavljenom dokumentu je i Rodićeva komunikacija sa Petrovićem.

Petrović je “Vijestima” rekao da su branioci okrivljenih za pokušaj terorizma  očekivali razne pritiske iz  Tužilaštva,  ali da nijesu mogli  pretpostaviti da će dan prije početka suđenja biti označeni i prozvani kao osobe koje vode specijalni rat protiv  SDT-a i GST  Milivoja Katnića.

“Slobodna i zlonamjerna tumačenja, ponekad i šaljive komunikacije između mene i  kolega nikako ne mogu biti nazvani specijalnim ratom i namjerom  da vršimo bilo kakvu opstrukciju  ili  napad na instituciju  ili integritet specijalnog državnog tužilaštva. Naša komunikacija bila je usmjerena u pravcu razmjene mišljenja i iskustava, pa  ova prejaka formulacija predstavlja još jedan dokaz ostrašćenosti i ličnog animoziteta prema odbrani, okrivljenima i postupku”, kazao je on. 

Ocijenio je da je objavljivanjem Rodićeve prepiske ozbiljno urušen ugled institucije Specijalnog državnog tužilaštva. 

“Time je u ovom postupku izvršen  neprimjereni pritisak  na odbranu i branioce, a to nanosi veliku štetu crnogorskom pravosudnom sistemu, stvara  pravnu nesigurnost i ruši ugled jedne ozbiljne institucije”, rekao je advokat. 

Petrović objašnjava da je braniocima okrivljenih za pokušaj terorizma onemogućeno adekvatno zastupanje: 

“Izloženi smo neprimjerenom ponašanju suprotne strane - tužilačke, čime je naša funkcija branilaca u potpunosti kompromitovana. Pojedini od nas izloženi su i ličnim neprijatnostima, objavljivanjem naših privatnih razgovora, čime nam je povrijeđeno  pravo zaštite integriteta  ličnosti i funkcije koju obavljamo”. 

Advokat iz Niša ocijenio je da je SDT objavljivanjem razgovora povrijedilo pravo  na privatnost međusobne   komunikacije  branilaca   i  njihove komunikacije sa klijentima. 

“Povrijeđeno nam je i takozvano pravo  na jednakost oružja  u dokaznom  postupku, jer  su određeni   dokazi i priprema odbrane medijski  kompromitovani i objavljeni, čime smo dovedeni u  podređeni položaj u odnosu na Tužilaštvo. Mi smo, prije svega, dvije ravnopravne strane u postupku, a korišćenjem zvaničnog portala Državnog  tužilaštva dovedeni smo u neravnopravan položaj”, kazao je on.

Rodićeva prepiska pronađena je u advokatovom telefonu koji je po nalogu SDT-a oduzet u predmetu A2A, ne u predmetu “državni udar”. Uprkos tome, na sajtu Tužilaštva objavljeni su Rodićevi razgovori sa  doskorašnjim klijentom Milanom Kneževićem, optuženim za pokušaj terorizma. 

Iz Advokatske komore ocijenili su taj postupak neprihvatljivim, podsjećajući da je Rodićeva kancelarija nezakonito pretresena.