Petrović: Katnić dokazao da je ostrašćen

Petrović je “Vijestima” rekao da su branioci okrivljenih za pokušaj terorizma očekivali razne pritiske iz Tužilaštva, ali da nijesu mogli pretpostaviti da će dan prije početka suđenja biti označeni i prozvani kao osobe koje vode specijalni rat protiv SDT-a i GST Milivoja Katnića
403 pregleda 11 komentar(a)
Milan Petrović, Foto: Boris Pejović
Milan Petrović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.07.2017. 05:54h

Advokat Milan Petrović kazao je da je glavni specijalni tužilac slobodnim i zlonamjernim tumačenjem njegove komunikacije sa ostalim braniocima u predmetu pokušaj terorizma, dokaz ostrašćenosti i ličnog animoziteta Milivoja Katnića prema odbrani, okrivljenima i tom postupku.

Branilac dvoje okrivljenih u tom predmetu - Bratislava Dikića i Kristine Hristić to je kazao nakon što su na zvaničnom sajtu SDT-a objavljeni transkripti razgovora advokata Gorana Rodića sa klijentima i kolegama.

U objavljenom dokumentu je i Rodićeva komunikacija sa Petrovićem.

Petrović je “Vijestima” rekao da su branioci okrivljenih za pokušaj terorizma očekivali razne pritiske iz Tužilaštva, ali da nijesu mogli pretpostaviti da će dan prije početka suđenja biti označeni i prozvani kao osobe koje vode specijalni rat protiv SDT-a i GST Milivoja Katnića.

“Slobodna i zlonamjerna tumačenja, ponekad i šaljive komunikacije između mene i kolega nikako ne mogu biti nazvani specijalnim ratom i namjerom da vršimo bilo kakvu opstrukciju ili napad na instituciju ili integritet specijalnog državnog tužilaštva. Naša komunikacija bila je usmjerena u pravcu razmjene mišljenja i iskustava, pa ova prejaka formulacija predstavlja još jedan dokaz ostrašćenosti i ličnog animoziteta prema odbrani, okrivljenima i postupku”, kazao je on.

Ocijenio je da je objavljivanjem Rodićeve prepiske ozbiljno urušen ugled institucije Specijalnog državnog tužilaštva.

“Time je u ovom postupku izvršen neprimjereni pritisak na odbranu i branioce, a to nanosi veliku štetu crnogorskom pravosudnom sistemu, stvara pravnu nesigurnost i ruši ugled jedne ozbiljne institucije”, rekao je advokat.

Petrović objašnjava da je braniocima okrivljenih za pokušaj terorizma onemogućeno adekvatno zastupanje:

“Izloženi smo neprimjerenom ponašanju suprotne strane - tužilačke, čime je naša funkcija branilaca u potpunosti kompromitovana. Pojedini od nas izloženi su i ličnim neprijatnostima, objavljivanjem naših privatnih razgovora, čime nam je povrijeđeno pravo zaštite integriteta ličnosti i funkcije koju obavljamo”.

Advokat iz Niša ocijenio je da je SDT objavljivanjem razgovora povrijedilo pravo na privatnost međusobne komunikacije branilaca i njihove komunikacije sa klijentima.

“Povrijeđeno nam je i takozvano pravo na jednakost oružja u dokaznom postupku, jer su određeni dokazi i priprema odbrane medijski kompromitovani i objavljeni, čime smo dovedeni u podređeni položaj u odnosu na Tužilaštvo. Mi smo, prije svega, dvije ravnopravne strane u postupku, a korišćenjem zvaničnog portala Državnog tužilaštva dovedeni smo u neravnopravan položaj”, kazao je on.

Rodićeva prepiska pronađena je u advokatovom telefonu koji je po nalogu SDT-a oduzet u predmetu A2A, ne u predmetu “državni udar”. Uprkos tome, na sajtu Tužilaštva objavljeni su Rodićevi razgovori sa doskorašnjim klijentom Milanom Kneževićem, optuženim za pokušaj terorizma.

Iz Advokatske komore ocijenili su taj postupak neprihvatljivim, podsjećajući da je Rodićeva kancelarija nezakonito pretresena.

Bonus video: