Promovisana knjiga Slobodana Vukovića: Putopisne reportaže sa gotovo svih kontinenata

U toku bogate karijere Vuković je razgovarao s velikim brojem istaknutih umjetničkih ličnosti
85 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Vuković, Foto: Radomir Petrić
Slobodan Vuković, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 19.07.2017. 11:48h

Crnogorski autori opet su afirmisani u okviru književnog programa Večernje scene Barskog ljetopisa. Tako je sinoć ispred Dvorca kralja Nikole bila promovisana zbirka putopisa i reportaža "Suncokreti na Trafalgaru" poznatog novinara, putopisca i publiciste Slobodana Vukovića. Moderator večeri bio je pisac, književni kritičar i antologičar Bogić Rakočević.

"Suncokreti na Trafalgaru" je zbirka izabranih i novih putopisa, zapisa i reportaža koja je izašla 2015 godine u izdanju podgoričkog Unireksa i četrnaesta je knjiga po redu u kojoj autor opisuje svoje putovanje svijetom.

"To su putopisne reportaže gotovo sa svih kontinenata, a najviše iz Sjedinjenih Američkih Država, zatim Australije, Kine, Rusije, Latinske Amerike i one predstavljaju uglavnom susrete sa našim ljudima koji žive u svijetu, ali i sa domicilnim stanovništvom. Sve su te zemlje jako interesantne, ali ako pitate koja je meni bila najinteresantnija, to je Latinska Amerika i Buenos Aires koji je divan grad. Tamo je sve reportaža, samo treba znati gledati“, kazao je Vuković.

Iza njega je i bogato novinarsko iskustvo. Radio je u Titogradu kao direktor Informativno-dokumentacionog centra, potom kao glavni i odgovorni urednik Novinske agencije Tanjug i dnevnog lista “ Pobjeda”.

Svoje brojne putopisne reportaže objavljivao je u mnogim prestižnim listovima širom ex-Yu prostora, a bio je i specijalni izvještač iz UN i evropskih i svjetskih zemalja. Kako nam je kazao, veoma je optimističan u vezi sa novinarstvom u Crnoj Gori danas.

"U crnogorskom novinarstvu je dobro što ima sve više medija. Postoje, recimo, četiri dnevna lista. To je nekada bilo nezamislivo. Imate niz televizija, niz mladih novinara, što je svakako dobro. Kakvi smo mi takvo je i novinarstvo, a ima puno mladih i talentovanih ljudi, pa vjerujem da crnogorsko novinarstvo može da bilježi samo uspjeh i napredak. Naravno, treba raditi s novinarima, negdje ima manje negdje više slabosti, ali je dobra perspektiva u svakom slučaju“, zaključio je Vuković.

U toku bogate novinarske karijere razgovarao je s velikim brojem istaknutih umjetničkih ličnosti kao što su: Petar Lubarda, Veljko Petrović, Milo Milunović, Desanka Maksimović, Mihailo Lalić, Branko Ćopić, Risto Stijović, Milan Konjović, Gustav Krklec i dr.

Bonus video: