Gorjanc Prelević o transkriptima: Katnić izaziva opštu nesigurnost

“Jer može da se desi svakome. Koliko god da je uvrijeđen ili čak realno ugrožen, glavni specijalni državni tužilac mora da zna da je on taj koji ima ozbiljnu moć, ozbiljna ovlašćenja, od oduzimanja ličnih stvari, preko ugrožavanja karijere do lišavanja slobode, i ta ovlašćenja ne smije da zloupotrebljava po bilo koju cijenu”
168 pregleda 15 komentar(a)
Ivica Stanković Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.07.2017. 06:59h

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević ocijenila je da je glavnispecijalni tužilac Milivoje Katnić objavljujući transkripte razgovora advokata Gorana Rodića posegao za neprihvatljivim sredstvom da bi odbranio sebe.

Specijalno državno tužilaštvo na zvaničnom sajtu objavilo je transkripte Rodićevih razgovora sa doskorašnjim klijentom Milanom Kneževićem, optuženim za pokušaj terorizma, ali i kolegama i saradnicima iz svoje advokatske kancelarije. Rodićeva prepiska pronađena je u advokatovom telefonu koji je SDT oduzeo u predmetu A2A.

“Izgleda da je zloupotrebljeno ovlašćenje tužioca, i da je izvršen uvid u sadržaj prepiske advokata Rodića koja nije u vezi sa predmetom A2A, zbog koga je protiv njega pokrenut postupak.

Ovo je presedan kojim je prekršeno Rodićevo pravo na privatnost i odbranu u krivičnom postupku, tako što je mimo bilo kakve krivične procedure, tužilaštvo objavilo djelove te prepiske i to uz svoju interpretaciju ”, kazala je Gorjanc Prelević.

Ocijenila je da je takvo ponašanje, koje je mimo svake procedure, krajnje zabrinjavajuće i da izaziva opštu nesigurnost:

“Jer može da se desi svakome. Koliko god da je uvrijeđen ili čak realno ugrožen, glavni specijalni državni tužilac mora da zna da je on taj koji ima ozbiljnu moć, ozbiljna ovlašćenja, od oduzimanja ličnih stvari, preko ugrožavanja karijere do lišavanja slobode, i ta ovlašćenja ne smije da zloupotrebljava po bilo koju cijenu”.

Objavljivanje razgovora juče su osudili iz Advokatske komore ocjenjujući ga neprihvatljivim.

“Advokatura, kao ustavni nosilac pružanja pravne pomoći građanima, osuđuje ovakve grube atake na osnovne principe advokatske profesije i prava građana”, piše u saopštenju AK.

Ponovili su da je Rodićeva kancelarija krajem juna nezakonito pretresena, te da su i tada upozorili SDT da se saznanja do kojih se dođe prilikom pretresa advokatske kancelarije ne mogu koristiti radi vođenja postupaka protiv bilo koje stranke te advokatske kancelarije.

SDT u saopštenju objavljenom uz transkripte tvrdi da se na taj čin odlučili kako bi otkrili “medijske manipulacije i plansko vaninstitucionalno djelovanje”.

Tvrde da je Rodić nastojao da po svakom osnovu diskredituje Katnića i tužilaštvo, da pribavi enormne svote novca:

““I ostvari cilj koji je u istom tom periodu i zacrtao, a to je da bude izabran na mjesto vrhovnog državnog tužioca, a kroz kompromitacije u predmetu terorizam u pokušaju”.

Iz Fronta su juče Katnića nazvali “SMS voajerom” optužujući ga da je SDT pretvorio u medijski centar Demokratske partije socijalista.

Oni su ga pozvali da upozna crnogorsku javnost sa transkriptima svojih razgovora sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem, i svjedocima saradnicima u predmetu državni udar Sašom Sinđelićem i Mirkom Pajom Velimirovićem.

Rodić: Neću odgovarati na Katnićev način

Advokat Goran Rodić sa o pštio je juče da mu dostojanstvo i profesija ne dozvoljavaju da otpiše Katniću na njegov način:

“Da komentarišem objavljivanje ciljano iskidane privatne prepiske sa klijentima, saradnicima i prijateljima, nema svrhe. Posebno zbog toga što objavljena prepiska sadrži i interne šale, opaske, privatna razmišljanja i komentare. Javnost uvijek vjeruje u ono što želi, a istinu znamo samo glavni specijalni tužilac i ja. Pozadinu svega ovoga, međutim, ne znamo samo nas dvojica. Suviše je očigledna”.

Dodao je da je istina samo jedna, da njegovi mladi saradnici i on nijesu nikakva kriminalna organizacija:

“Niti smo kršili zakon u poslovnom odnosu sa A2A. Ne vodim nikakav 'specijalni rat' protiv glavnog specijalnog tuži o ca , niti mi pada na pamet da oduzimam nekome mjesto u tužilačkoj organizaciji. Nikada nijesam opstruisao tužilačke i sudske postupke. U odbrani klijenata koristim isključivo zakonom dozvoljena sredstva. Tođ vrlo dobro zna i Specijalnođ tužilaštvo, kao i javnostđ koja je pratila ne mali brojđ predmeta u kojima samđ postupao kao branilac”.

Bonus video: