Šest zelenih prijatelja u borbi protiv komaraca

Moćna lavanda je poznata kao biljka koja efikasno tjera komarce, a s njima moljce i muve. S obzirom na jačinu i intenzitet njenog specifičnog mirisa, možete probati riješiti se komaraca stručcima lavande koje ćete objesiti u kući. Ako ih ne otjerate na ovaj način, onda ipak lavandu utrljajte na kožu
158 pregleda 2 komentar(a)
lavanda, Foto: Shutterstock.com
lavanda, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.07.2018. 15:00h

Poznato je da komarce privlače određeni mirisi na ljudskoj koži i zbog toga nam male napasti često piju krv. Srećom, postoji mnogo biljaka čiji snažni mirisi efikasno odbijaju komarce i koji nisu neugodni našem nosu.

Uz vrućine stižu i komarci pa je sada pravo vrijeme da naučite kako spriječiti neugodne ubode. Mnoge nama poznate biljke odbijaju ove napasnike.

Neke od njih poznati su začini i možete ih sami zasaditi. Druge biljke čija esencijalna ulja tjeraju komarce možete lako pronaći na pijacama i prodavnicama.

1. Matičnjak

Na našem području ovu biljku često zovu i melisa zbog njezinog latinskog naziva Melissa officinali. Utrljajte ju na kožu i njen blagi limunasti miris odbiće komarce. Uz to, matičnjak je poznat i kao umirujuća antibakterijska biljka.

2. Mačja trava

Mačja trava u sebi sadrži spoj nepetalakton koji odbija razne insekte, a njen miris na vašoj kožu otjeraće i dosadne komarce.

3. Bosiljak

Komarci ne mogu podnijeti miris ovog omiljenog začina, a brojna istraživanja pokazuju da su esencijalna ulja koja se nalaze u bosiljku toksična za larvu komaraca.

4. Lavanda

Moćna lavanda je poznata kao biljka koja efikasno tjera komarce, a s njima moljce i muve. S obzirom na jačinu i intenzitet njenog specifičnog mirisa, možete probati riješiti se komaraca stručcima lavande koje ćete objesiti u kući. Ako ih ne otjerate na ovaj način, onda ipak lavandu utrljajte na kožu.

5. Žalfija

Ako planirate druženje na otvorenom, možete zapaliti laganu vatru u starom roštilju. U nju ubacite malo žalfije. Miris koji će se širiti nakon toga bit će ugodan za vaš nos, ali neugodan komarcima. Vi samo imajte na umu da ih neće biti u vašoj blizini dokle god oko vas ima dima, stoga održavajte vatru, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: