"Teroristi" više nisu toliko opasni

"Sud nije dobio od Uprave policije informaciju da se radi bezbjednosno - rizičnom procesu”, kazala je Aida Muzurović
13 komentar(a)
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.07.2017. 06:01h

Podgorički Viši sud nije od Uprave policije dobio informaciju da je suđenje optuženima za pokušaj terorizma bezbjednosno - rizičan proces, zbog čega će tog dana sudnica biti obezbijeđena na uobičajen način.

To je "Vijestima" kazala portparolka Višeg suda Aida Muzurović.

"U pripremi za suđenje, sudija upućuje dopis Sektoru za obezbjeđenje pri Upravi policije, koji nakon procjena upućuje odgovarajuće obezbjeđenje za suđenje. Ovo suđenje biće obezbijeđeno na uobičajeni način, imajući u vidu broj optuženih, s tim što sud nije dobio od Uprave policije informaciju da se radi bezbjednosno - rizičnom procesu”, pojasnila je Muzurović.

Početak suđenja optuženima za pokušaj terorizma na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima zakazano je za 19, 20. i 21. jul.

Na optuženičkoj klupi naći će se lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić, Mandićev vozač Mihailo Čađenović i devet srpskih državljana, među kojima je i bivši šef tamošnje Žandarmerije Bratislav Dikić.

Ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu sudi se u odsustvu.

Na spisku optuženih su i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, koje su pravosudni organi Srbije odbili da izruče Crnoj Gori.

Specijalno državno tužilaštvo tereti ih da su 16. oktobra 2016. godine planirali krvoproliće u Podgorici, nasilno preuzimanje vlasti, ubistvagrađane i tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Iz kabineta predsjednice Vrhovnog suda prije dva dana saopšteno je da obezbijeđen signal za direktan TV prenos tog postupka.

Muzurović je juče kazala da je suđenje zakazano u velikoj sudnici, koja je potpuno tehnički opremljena za audio i audio-vizuelno snimanje.

Objasnila je da su za praćenje tog sudskog postupka, osim domaćih, zainteresovanost pokazali i regionalni mediji.

"Suđenje je planirano u velikoj sudnici koja ima kapacitet da primi 80 lica. Imajući u vidu da je broj optuženih i branilaca 26, jasno je da će biti mjesta i za predstavnike medija, predstavnike ambasada i ostale zainteresovane građane... Ovo suđenje kao i ostala suđenja u načelu su javna, tako da njemu mogu da pristupe sva zainteresovana punoljetna lica. Lica koja dođu na suđenje moraju da se legitimišu na prijavnici ovog suda, ne smiju da nose oružje i ne mogu se unositi fotoaparati i druga audio i audio-vizuelna sredstva”, kazala je portparolka Višeg suda.

Bonus video: