Traže razumijevanje za prvostepeno osuđenog za nedozvoljene polne radnje

"Neistiniti su navodi da je M.D. iz Plužina osuđen za "pokušaj silovanja maloljetnog lica", već je isti prvostepenom presudom oglašen krivim za izvršenje krivičnog djela nedozvoljene polne radnje", naveo je Klikovac
2 komentar(a)
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
pisanje, kolumna, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.07.2017. 11:15h

Advokat Dejan Klikovac, branilac M.D. iz Plužina reagovao je na saopštenje grupe NVO koje su osudile presudu sudije Višeg suda Vladimir Novovića, kojom je M.D. osuđen na 15 mjeseci zatvora, za "pokušaj silovanja i nedozvoljeno držanje oružja".

Klikovac je u reagovanju podsjetio NVO koje su potpisale saopštenje da je Zakonikom o krivičnom postupku propisano da se svako smatra nevinim dok se njegova krivica za krivično djelo ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda.

"Mišljenja sam da su navodi NVO iz predmetnog članka pokušaj miješanja u sudski postupak, odnosno pokušaj da se stvaranjem prividnog pritiska javnosti izdejstvuje da se mom klijentu u drugostepenom postupku izrekne teža kazna, a da pritom iste te NVO nemaju osnovne informacije iz sudskog postupka koje bi im mogle poslužiti za izdavanje bilo kakvog saopštenja, a koje informacije po pravilu i ne bi smjele imati kod činjenice da je sa glavnog pretresa bila isključena javnost. Naime, neistiniti su navodi da je M.D. iz Plužina osuđen za "pokušaj silovanja maloljetnog lica", već je isti prvostepenom presudom oglašen krivim za izvršenje krivičnog djela nedozvoljene polne radnje iz čl.208 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore za koje djelo je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine, a kod sprovedenog dokaznog postupka i sadržine dokaznog materijala, po mojoj ocjeni, neizvjesno je da li će opstati i ova pravna kvalifikacija, odnosno neizvjesno je da li će se i drugostepeni sud saglasiti da je moj klijent odgovoran za izvršenje krivičnog djela nedozvoljene polne radnje", naveo je Klikovac.

On je zamolio NVO da prilikom komentarisanja sudskih postupaka i davanja ocjena o radu suda i odgovornosti okrivljenih prije svega pođu od pretpostavke nevinosti.

"Činjenice da je pozitivnim propisima predviđena nezavisnost suda, kao i da se prije svega toga potpuno i pravilno informišu o slučaju koji je predmet njihovog reagovanja, što bi morala biti osnova svega, a ne da zbunjuju laičku javnost i stvaraju atmosferu linča zarad lične promocije i interesa izdavanjem saopštenja zasnovanog na neistinama i pretpostavkama", zaključuje se u reagovanju.

NVO koje su osudile presudu Višeg suda su Sigurna ženska kuća, Roditelji.me, ADP-Zid, Građanska alijansa, Hiperion, LGBTIQ Socijalni centar i LGBT Forum Progres.

Bonus video: