Da li su vještice najžešće feministkinje?

Soli vodi čitaoca kroz vjekove manije, magije i pakosti. Ona takođe bez rezerve uranja u osjetljiva pitanja prava seksualnih radnica
97 pregleda 0 komentar(a)
vještice, Foto: Guardian.co.uk
vještice, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 16.07.2017. 13:48h

Muškarci su se uvijek plašili moćnih žena, objašnjava Kristin Džej Soli (Kristin J Sollee) u svojoj novoj knjizi “Witches, Sluts, Feminists: Conjuring the Sex Positive”, a vještica je ultimativna personifikacija tog terora. “Vještice, drolje i feministkinje su trojstvo terora za patrijarhat”, objašnjava Soli.

“Za mene primarni impuls iza svakog od ova tri identiteta je samostalnost... Vještice, drolje i feministkinje otjelotvoruju potencijal za samousmjerenu žensku moć i seksualne i intelektualne slobode”, dodaje ona u razgovoru za “Gardijan”.

Solilina knjiga pozicionirana je kao istorija vještica u Americi i njihove povezanosti sa seksualno slobodnim ženama i radikalno liberalnim politikama. To su mitološke prijetnje poput Hekate, grčke boginje vračanja, uz istorijske heroine kao što je Jovanka Orleanka do ličnosti modernog doba kakva je Malala Jusafai. Takođe dosta prostora dobile su i babice, satanistkinje, seksualne radnice ... Soli vodi čitaoca kroz vjekove manije, magije i pakosti. Ona takođe bez rezerve uranja u osjetljiva politička pitanja prava seksualnih radnica i jedinstvenog tlačenja sa kojim se suočavaju vještice drugačije boje kože.

U poglavlju „Hex Sells: Feminist, Capitalism, and the Witch“, Soli posebno obraća pažnju na „Urban Outfitters“ prodavnice u južnoj Kaliforniji, brojeći bijele čipkane šalove i štapiće od tamjana, prikazujući kompleksnost aproprijacije i njenu funkcionalnost kao polaznu tačku za one koji žele da se osjećaju kao vještice.

„Uvijek će postojati kapitalističko prisvajanje identiteta i pokreta koji su nekad bili potisnuti na marginu. Vjerujem da je prva linija odbrane podizanje svijesti o tome odakle su potekli ovi simboli i zašto zvuče šuplje kada su preuzeti u korist korporacije,“ kaže Soli.

Hilari Klinton - „Zloj vještici ljevice“ je dato posebno poglavlje. Tokom sporne predsjedničke kampanje 2016, kandidatkinju Demokrata je domaćin jedne tok šou emisije Raš Limbog nazvao „vješticom i kučkom“, ohrabren činjenicom da su je Trampove pristalice izvrgavale ruglu isto kao i pristalice Bernija Sandersa koje su uzvikivale: „Spalite vješticu (Burn the Witch)!“. O nedostacima Klintonove kao kandidatkinje raspravljalo se do smrti, ali silna mržnja prema njoj je nesumnjivo dijelom pripisana njenom rodu i njenoj odvažnosti u borbi za moć.

Obijesna mizoginija, bijelačka nadmoć i fanatizam kampanje njenog protivnika donijeli su Trampu nekoliko prijatelja na ljevici, pošto je Ženski marš (gdje su neki demonstranti obučeni u crno nosili transparente „Vještice za crne živote“ i „Čini na patrijarhat“) i fenomen „masovnog vještičarenja“ uslijedio je nakon njegove inauguracije. Grupe vještica širom zemlje su se okupile da bace čini otpora protiv Trampa, i obnovile svoj napor ponovo 20. juna, na dan ljetnje kratkodnevnice. Dok su mnoga od tih okupljanja bila uglavnom simbolična, njihova namjera je bila smrtno ozbiljna. U intervjuu za „Broadly“, Lusijen Grejvs, osnivačica Satanističkog hrama, okarakterisala je ove čini kao oblik protesta, nazivajući ih „simboličkim izrazom ritualnog nezadovoljstva.“

Soli vidi ovu vrstu magijske zajednice kao pozitivan izlaz za kolektivnu katarzu. „Bez obzira na to da li vjerujete u magiju kolektivne svijesti ili bilo šta od toga, ova masovna vještičarenja stvaraju zajednicu kroz zajedničku namjeru“, objašnjava ona.

„Vještice su uvijek bile politički radikalne, po mom mišljenju, ali čini se da su američke vještice ovih dana još i više zato što internet omogućava novi tip organizovanja u većoj mjeri.

„Nije slučajnost da ponovno pojavljivanje vještice kao simbola ženske moći i progona počinje sa pobornicama ženskih prava i kasnije vidi renesansu u feminističkom pokretu 1960-ih,“ nastavlja ona. „U ovoj novoj eri seksističkih nemira, odgovarajuće je da ona vaskrsne još jednom da nas poduči, inspiriše i podsjeti koliko smo dogurale - i koliko daleko još moramo da idemo.“

Ne postoji jedan način da se postane vješticom, kako naglašava Soli i tome su nas naučile naše ikone pop kulture - od Čarobnjaka iz Oza do Elvire i TV serije „American Horror Story: Coven“. Njena knjiga nema namjeru da definiše nijednu svoju temu; naprotiv, više je primamljivo virenje iza zavjese. Ona lično vidi vješticu kao širok pojam, definišući je kao „nekog ko može da preusmjeri percepcije i stvori promjenu. Identitet može biti koncipiran na više načina, sve je samo u otkrivanju koji ste tip vještice ili koji tip vještice želite da budete.“

Soli takođe pažljivo primjećuje realnu opasnost sa kojom se vještice još suočavaju u nekim djelovima svijeta. Do današnjeg dana, suđenja vješticama rezultiraju nasiljem nad ženama, uključujući ubistva - od vješanja u Salemu i nasilnog lova na evropske vještice 15. vijeka do ubistva 500 „vještica“ u Tanzaniji svake godine i kontinuiranog progona „djece vještica“ u Gambiji.

„Ljudi se boje onoga što ne mogu da kontrolišu. To me podsjetilo na onaj citat kako je ravnopravnost kao tlačenje onima koji su uvijek imali nadmoć. Prijetnja rodne jednakosti je zastrašujuća slika - sve te neoukroćene, bijesne žene na putu ka tjelesnoj autonomiji. Ali to možemo okrenuti u našu korist prihvatajući naše anomalije na način koji zbunjuje one koji žele da nas ućutkaju. Njihov strah može postati naša moć“, ističe Soli.

Bonus video: