Hamiltonu pol-pozicija u Silverstonu, još korak od rekorda Šumahera

Britanac je bio najbolji u kvalifikacijama pred svojom publikom na stazi u Silverstonu, pošto je najbrži krug prešao za minut i 26,6 sekundi.
64 pregleda 0 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2017. 13:40h

Peti put u karijeri, Luis Hamilton startovaće sa pol-pozicije na trci za Veliku nagradu Velike Britanije.

Britanac je bio najbolji u kvalifikacijama pred svojom publikom na stazi u Silverstonu, pošto je najbrži krug prešao za minut i 26,6 sekundi.

FIA je priznala današnji rezultat Hamiltona, nakon istrage u slučaju Hamiltonovog očiglednog blokiranja vozača Hasa Romana Grožana. Ali, prekršaj nije registrovan i protiv njega neće biti preduzimane dalje mjere.

Vozač Mercedesa je došao do svoje 67. pol-pozicije u karijeri, i sada ima samo jednu manje od rekorda Mihaela Šumahera...

"Ovo je definitivno najbolja pozicija za početak. Moram da se postaram da pobijedim na trci zbog ovih navijača", rekao je Hamilton nakon kvalifikacija, i dodao da se nada dobrim vremenskim uslovima.

"Volio bih da bude suvo, ali nemam ništa protiv i da bude drugačije. Ovdje su tipični engleski uslovi i osjećam se veoma komforno, odrastao sam na tome", kazao je Hamilton.

Drugo mjesto u kvalifikacijama zauzeo je vozač Ferarija Kimi Raikonen, koji je bio čak 0,547 sekundi sporiji od Hamiltona, što je navjeća razlika u dosadašnjem toku sezone.

"Osjećao sam se dobro, iako uslovi nisu bili laki, bilo je mnogo promjena vremena. U svakom slučaju nisam bio dovoljno brz za prvo mjesto", rekao je Raikonen.

Vodeći u generalnom plasmanu, Sebastijan Fetel iz Ferarija (1:39, 962) trku će početi sa trećeg mjesta.

"Automobil je živnuo jutros i to je ono što je dobro. Ipak, ostaje žal jer mislim da sam mogao malo bolje", rekao je Fetel.

Četvrto vrijeme u kvalifikacijama imao je Hamiltonov timski kolega, Valteri Botas, ali će Finac, međutim, startovati sa devete pozicije, pošto je kažnjen pomjeranjem za četiri pozicije zbog promjene mjenjačke kutije.

Tako će Maks Ferstapen u bolidu Red Bula biti četvrti na startu, ispred vozača Renoa Nika Hilkenberga i Serhija Peresa u Fors Indiji. Osmo mjesto u kvalifikacijama zauzeo je drugi vozač indijskog tima Esteban Okon, ispred Stofela Vandornea u Meklarenu, koji su takođe napredovali za po jedno mjesto. Roman Grožan je bio deseti i sa te pozicije će započeti desetu trku.

Trka za Veliku nagradu Velike Britanije počeće u nedjelju u 14 sati.

Fetel vodi u generalnom plasmanu sa 171 bodom, ispred Hamiltona sa 151, Botasa sa 136, Danijela Rikarda sa 107 i Rakonena sa 83.

Mercedes vodi u šampionatu konstruktora sa 287 bodova, a slijede Ferari sa 254, Red Bul sa 152, Fors Indija sa 89, Vilijams sa 40, Toro Roso sa 33, Has sa 29, Reno sa 18, Zauber sa pet i Meklaren sa 10.

Bonus video: