Dva Petra, bez kojih Crna Gora ne bi bila ista

Postavka “Naša tvrda postojbina” na Bescu je do 26. jula
55 pregleda 0 komentar(a)
Barski ljetopis, Foto: Radomir Petrić
Barski ljetopis, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 14.07.2017. 12:49h

Trideseti Barski ljetopis priredio je preksinoć na tvrđavi Besac kod Virpazara još jedan omaž Njegošu i Petru Lubardi. Multimedijalni program „O Njegošu i Lubardi“ publici je predstavio izložbu mozaika mr Petra Vujoševića "Naša tvrda postojbina" i knjigu mr Miluna Lutovca "Stih i slika", kojima je našim velikanima i njihovoj duhovnoj zaostavštini odata pošta na autentičan umjetnički način.

"Crna Gora je sva na kamenu i na vodi, baš kao i ovo istorijsko mjesto nad ovom tajnovitom, skadarskom vodom, koje nas okuplja u želji da besjedimo o dva Petra , bez kojih Crna Gora, ako bi je bilo, ne bi bila ista. I ovaj susret i besjeda o Njegošu i Lubardi oivičeni su tim neprolaznim, otkako je vijeka, dijalogom vode koja svemu daje oblik i kamena koji se kao i misao, da oblikovati. Prostranstvo tajne uvijek je veće od njenog stvarnog sadržaja, postoje slojevi ljudskog iskustva do kojih vid ne dopire, i gdje je svaki pokušaj prevoda iskustva u riječi, unaprijed osuđen na neuspjeh. Djelo iz starijeg doba čuva u sebi prošli život: vjerovanja, oblike, mišljenja o oblicima, kao i o njihovom vrednovanju. U takvo djelo ugrađena je svijest jednog naroda njegov mit i oblik”, istakao je Lutovac.

Njegovo djelo “Stih i slika” posvećeno je uticaju Njegoševog na djela slikara, a, kako je istaknuto, odlikuje ga hrabrost jer se “pozicionira u odnosu na velikana kao što je Njegoš”. Gošća večeri, dr Saša Brajović, profesor istorije umjetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu i Fakulteta umjetnosti UDG, autorka knjige “Njegoševo dugo putovanje”, rekla je za Lutovčevu knjigu da je “određuje sam naslov”, te da je posvećena “onome što je u verbalnoj kulturi veoma slikovito i onome što je veoma literarno u slikama”.

“Lutovac se bavio Njegošem, Njegoševim stihovima, ali i Perom Počekom i Lubardom i nekim paralelnim i zajedničkim tokovima. Aspektima koji čine njen korpus i pristupom, Lutovac se uspješno izborio sa odgovornošću zadatka koji je pišući knjigu postavio ispred sebe”, rekla je Brajović.

Izložba “Naša tvrda postojbina” takođe odaje počast Njegoševom djelu koje oslikava dostojanstvenost našeg naroda, “čiju je suštinu stotinjak godina kasnije njegov susjed iz Ljubotinja Lubarda pretočio u sliku i boju”. Vujošević je ukazao da su pregnuća dva Petra stvorili djela u kojima je suština crnogorskog duha i prirode “i pohranjena sva svojstva čovjeka naših prostora”.

“Crna Gora je nastala na kamenu i od kamena. U tragovima njene-naše prošlosti duboko su se usjekla dva Petra , Njegoš i Lubarda. Svjetlo ovog prostora je medij koji je nadahnjivao sve slikare koji su živjeli u ovom kraju. Svjetlo je veoma značajno, jer u slikarskom jeziku, ono je boja”, naveo je Vujošević.

Postavka “Naša tvrda postojbina” na Bescu je do 26. jula. Stihove iz “Luče mikrokozma” govorila je Vesna Vujošević Labović, a nastupili su i muzičariOgnjen Pejović i prof. Aleksandar Basarab.

Bonus video: