BiH: Ukrali više od 100 vozila, prodavali ih i u Crnoj Gori?

"Osobe su lišene slobode po naredbi Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da su, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, u periodu od 2010. godine do danas, na području Bosne i Hercegovine, otuđivali motorna vozila upotrebom sofisticiranog alata i opreme, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi"
84 pregleda 1 komentar(a)
krađa auta, obijanje vozila, Foto: Shutterstock.com
krađa auta, obijanje vozila, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.07.2017. 12:25h

Policija u Bosni i Hercegovini uhapsila je, u akciji "Volan", šest osoba pod optužbom da su dio organizovane kriminalne grupe odgovorne za krađu najmanje stotinu vozila koja su potom preprodavana na ilegalnim tržištima u susjednim zemljama uključujući i Crnu Goru, saopšteno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

"Osobe su lišene slobode po naredbi Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da su, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, u periodu od 2010. godine do danas, na području Bosne i Hercegovine, otuđivali motorna vozila upotrebom sofisticiranog alata i opreme, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Istragom je utvrđeno da su otuđena vozila odvozili i sakrivali na različite lokacije, zatim organizovali njihovo prebacivanje preko granice BiH, izbjegavajući mjere carinske i granične kontrole, nakon čega su vozila ili dijelove vozila prodavali na području Republike Srbije, Republike Hrvatske, Crne Gore i šire, ili ih prodavali na području Bosne i Hercegovine u dijelovima ili cjelovito, odnosno za novac vršili povrat otuđenih vozila vlasnicima", navodi se u saopštenju SIPA.

U saopštenju se dodaje da je svaki od pripadnika kriminalne grupe imao tačno određenu ulogu i unaprijed određene zadatke.

"Za šta je dobijao određeni procent novca od konačne dobiti. Sprovođenjem operativnih i istražnih radnji prikupljeni su dokazi koji ukazuju da su pomenute osobe, na opisani način, povezane sa otuđenjem više od 100 različitih motornih vozila. Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode biće predate postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH", navodi se u saopštenju.

Bonus video: