Državljanina Srbije neće izručiti jer je zastarjelo izvršenje kazne

U obrazloženju se navodi da je prvostepeni bjelopoljski Viši sud pravilno postupio kada je odbio zamolnicu za izručenje osuđenog iz Tutina
0 komentar(a)
presuda CG (Novina)
presuda CG (Novina)
Ažurirano: 14.07.2017. 07:27h

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je odluku Višeg suda u Bijelom Polju, koji je odbio da se državljanin Srbije S. E. izruči Njemačkoj radi izdržavanja dvogodišnje zatvorske kazne zbog utaje poreza.

U obrazloženju se navodi da je prvostepeni bjelopoljski Viši sud pravilno postupio kada je odbio zamolnicu za izručenje osuđenog iz Tutina.

"Kod činjenica utvrđenih u postupku, da je navedena presuda Opštinskog suda u Oldenburgu... postala pravnosnažna 13. 11. 2009. godine, a da je odredbom Krivičnog zakonika Crne Gore propisano da zastarjelost izvršenja kazne nastaje u svakom slučaju kad protekne dvostruko vrijeme koje se po zakonu traži za zastarjelost izvršenja kazne, izrečena kazna ne može se izvršiti kad protekne tri godine od osude na kaznu zatvora preko jedne godine. To je i po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud pravilno utvrdio da je u konkretnom slučaju 13. 11. 2015. godine nastupila apsolutna zastarjelost izvršenja kazne zatvora. Prvostepeni sud je pravilno zaključio da nije ispunjen jedan od kumulativno propisanih uslova za izručenje, propisan Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvari", navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Bonus video: