ADVOKAT PISAO AMBASADORIMA

Branilac Mandića u slučaju "državni udar": Strahujem za ličnu bezbjednost

Advokat tvrdi da Sinđelić poznaje specijalnog državnog tužioca 15 godina i da je i to takođe dokumentovano
148 pregleda 20 komentar(a)
Miroje JOvanović, Foto: Savo Prelević
Miroje JOvanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.07.2017. 06:08h

Advokat Miroje Jovanović kazao je da strahuje za ličnu bezbjednost, kao i za bezbjednost  komunikacije koju obavlja u  predmetu navodnog pokušaja terorizma u Podgorici.

Srpski advokat angažovan je u tom slučaju kao branilac optuženog lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i njegovog vozača Mihaila Čađenovića. 

Jovanović je to napisao u dopisu ambasadorima i međunarodnim organizacijama u Crnoj Gori, apostrofirajući da državni organi nezakonito postupaju u aferi  takozvanog državnog udara.

U saopštenju juče pojašnjava da je informaciju o nezakonitostima  uputio  ambasadama Rusije, Velike Britanije, Italije, Hrvatske, Francuske, Austrije, Kine, Njemačke, Amerike,  Srbije,  misiji OEBS-a,

Evropskoj komisiji i organizaciji Amnesti internešnal.

Advokat ih je pozvao da isprate početak suđenja zakazan za 19, 20. i 21. jul u podgoričkom Višem sudu.

“U obraćanju diplomatskom koru je navedeno da se vrše brojne zloupotrebe i nezakonitosti u vezi sa predmetnim procesom, između ostalog da se vrši nadzor nad komunikacijom optuženih i njihovih advokata, da se oduzimaju putne isprave optuženima na osnovu takvog nadzora advokatske komunikacije, da cjelokupni spisi predmeta još  nisu dostavljeni odbrani”, navodi se u Jovanovićevom tekstu.

On je saopštio da je ambasadorima napisao i da je predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković prije donošenja sudske odluke o potvrđivanju optužnice, konstatovao da je to već učinjeno, kao i da se u tom predmetu selektivno određuje mjera pritvora u odnosu na optužene...

 “U obraćanju diplomatskom koru je navedeno... da se vrši fizičko povređivanje pritvorenog Čađenović Mihaila i odbijaju zahtjevi odbrane za dostavu medicinske i druge dokumentacije”. Jovanović u informaciji konstatuje da se postupak većim dijelom zasniva na svjedočenju svjedoka saradnika Saše Sinđelića (koji je na crvenoj Interpolovoj poternici zbog teškog ubistva u Hrvatskoj),  da postoje dokazi  prema kojima su podgorički Viši sud  i SDT pokušali da mimo postupka sakriju njegov identitet, da je taj glavni svjedok zapravo  teško psihički bolesna osoba i   dugogodišnji saradnik tajnih službi.

Advokat tvrdi da Sinđelić  poznaje specijalnog državnog tužioca 15 godina i da je i to takođe  dokumentovano.

“Takođe, u navedenom obraćanju sam izrazio opravdanu bojazan za ličnu bezbjednost, kao i bezbjednost komunikacije koju obavljam u konkretnom predmetu, pa su diplomate zamoljene da prime na znanje mogućnost teže povrede fizičkog i psihičkog integriteta, te ugleda i drugih prava mene kao branioca”, navodi se u Jovanovićevom saopštenju.

Sutkinja  Suzana Mugoša zakazala je za 19. jul početak suđenja.

Optužnica je podignuta protiv Rusa Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, crnogorskih opozicionih poslanika Andrije Mandića i Milana Kneževića, kao i protiv Bratislava R. Dikića, Predraga S. Bogićevića, Nemanje M. Ristića, Miloša G. Jovanovića, Srboljuba T. Đorđevića, Kristine R. Hristić, Branke J. Milić, Milana Ž. Dušica, Dragana M. Maksića i Mihaila M. Čađenovića.

U optužnici specijalnog tužioca Saše Čađenovića piše da je 14 osoba činilo grupu formiranu radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja crnogorske vlasti, proglašenja izborne pobjede DF-a i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi. 

Prema tom dokumentu, teroristička akcija trebalo je da počne u izbornoj noći 16. oktobra 2016. godine. 

Kao organizatori grupe označeni su Rusi, a ostali kao članovi te kriminalne organizacije... 

U optužnici, između ostalog, piše da je Šišmakov od sadašnjeg svjedoka saradnika Saše Sinđelića na sastanku u Moskvi tražio da pronađe osobu koja zna da koristi vatreno oružje i koja će u Podgorici ubiti tadašnjeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića. 

Objašnjava se da je taj plan izložen nakon što je propao prvobitni o nasilnom preuzimanju vlasti i hapšenju Đukanovića, odnosno nakon što je Mirko Paja Velimirović detalje plana otkrio crnogorskoj policiji. 

Taj član Ravnogorskog pokreta naknadno je ovjerio izjavu u novopazarskom sudu, tvrdeći da je laž sve što je crnogorskoj policiji, tužilaštvu i u Višem sudu rekao o pripremanju navodnog krvoprolića na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. 

Nedavno je i Aleksandar Čurović rekao da je pod prisilom potpisao sporazum o priznanju krivice u tom slučaju, na osnovu kojeg je osuđen na pet mjeseci zatvora.

Preporučujemo za Vas