MANS tužio državu zbog nezakonitog prisluškivanja

Država je neovlašćeno prikupljala podatke o tome sa kime su komunicirali, kojim sredstvom, u kojem vremenu, sa koje lokacije
163 pregleda 14 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Vanja Ćalović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.07.2017. 05:58h

Osamnaest zaposlenih u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) tužili su državu Crnu Goru zbog toga što su tri crnogorska mobilna operatera nezakonito prikupljala listinge građana, uz naredbe sudija za istrage.

To se dešavalo tokom prošle i pretprošle godine.

Traže odštetu od 18.000 eura za povredu prava ličnosti.

U tužbi se navodi da su zaposleni korisnici usluga Telenora, Telekoma i Mtela i da je država neovlašćeno i samoinicijativno prikupljala podatke o tome sa kime su komunicirali, kojim sredstvom, u kojem vremenu, koliko je učestala njihova komunikacija sa određenim osobama, kao i lokaciju na kojoj su se nalazili.

“Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka je donio preporuku da je ovakav način izuzimanja podataka na osnovu naredbi sudija za istragu suprotan pravnom poretku Crne Gore, neetički i nezakonit”, navodi se u tužbi MANS-a, na čijem je čelu Vanja Ćalović.

Dodaje se da tužiocima nikada nije saopšteno za koje krivično djelo su eventualno osumnjičeni da bi se mogli naći pod mjerama tajnog nadzora, da nikada protiv njih nije pokrenut bilo kakav postupak, kao i da nikada nijesu obaviješteni o prikupljenim podacima.

“To, takođe, potvrđuje da je miješanje u prava na privatnost tužilaca rezultat samovolje i da nije imalo legitiman cilj”, navodi se u tužbi.

Ističe se i da je Vrhovni sud zauzeo stav da su ti podaci prikupljani nezakonito.

Podsjeća se da ovo nije prvi put da država krši prava na privatnost zaposlenih u MANS-u i da tu tvrdnju potkrepljuje pravosnažna sudska presuda.

“Zato postoji razumna vjerovatnoća i pretpostavka da su tužioci konstantno pod nekom vrstom nezakonith mjera i prismotre od strane organa tužene”, zaključuje se.

Država u odgovoru na tužbu u jednoj rečenici saopštava da je tužbeni zahtjev neosnovan.

Suđenje je juče počelo u podgoričkom Osnovnom sudu čitanjem pisanih dokaza, a saslušanje tužilaca planirano je za 9. oktobar.

Pravosnažnom odlukom suda ranije je utvrđeno da je nezakonit i ništav tajni ugovor Uprave policije i kompanije M-tel, kojim se Upravi policije omogućava direktan pristup podacima M-tela.

MANS u podgoričkom Osnovnom sudu vodi i postupak radi poništenja tajnog sporazuma između Agencije za nacionalnu bezbjednost i Ministarstva unutrašnjih poslova, kojim tajna služba ima neograničen i stalan pristup ličnim i drugim podacima koji se nalaze u elektronskoj bazi MUP-a.

Podaci o listinzima građana se čuvaju 10 godina, pa uništavaju

“Vijesti” su ranije objavile podatak da pojedine sudije za istragu od mobilnih operatera traže podatke o telefonskim razgovorima u kompletnim naseljima, opštinama, a nekada i komunikaciju svih korisnika mobilnih telefona u Crnoj Gori.

O tome je Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama obavijestio ranije Telenor, tražeći da se ispita zakonitost takvih naredbi.

Dodatnom kontrolom iz te Agencije utvrdili su da i drugi mobilni operateri dobijaju iste i slične zahtjeve sudija.

Tako prikupljeni podaci, kako se zaključuje, mogu omogućiti donošenje vrlo preciznih zaključaka o privatnom životu osoba.

Podaci o listinzima građana koje su mobilni operateri predali sudu, čuvaju se 10 godina, nakon čega se brišu iz evidencije.

Bonus video: