Umjetnici kupuju novi klavir

"Stvaraoci festivala se trude da publiku vaspitaju"
76 pregleda 0 komentar(a)
Dani muzike Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Dani muzike Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.07.2017. 10:17h

Na programu 34. Dana muzike večeras će u Dvorani Park u 21.30 sati nastupiti Carlo Cesaraccio, oboa (Italija), Anđela Bratić, flauta (Srbija), Marija Đurđević Ilić, flauta (Crna Gora), Ana Mihaljević, klavir (Crna Gora). Sviraće djela Donicetija , Šumana, Čajkovskog, Bacinija, Mukea.

Ljetni festival klasične muzike počeo je u ponedjeljak koncertom klarinetiste Dejvida Grifitsa (Australija), violončelistkinje Svetlane Bogosavljević(Srbija/Australija) i pijaniste Vladimira Miloševića (Srbija) koji su izveli djela Betovana, Šopena i Bramsa.

"Stvaraoci festivala se trude da publiku vaspitaju, pridobiju, privuku je klasičnim ostvarenjima koje se izvode na najvećim svjetskim koncertnim scenama. Potvrđuju to i odnosom prema publici i našem gradu, koji se ogleda i u gestu na koji su se muzičari ove godine odlučili - sakupljanje novca za kupovinu novog klavira. Jasno je da se ne radi o poslu, već o ljubavi prema umjetnosti i Herceg Novom”, kazao je predsjednik Opštine Stevan Kiatić, otvarajući festival.

On je istakao da su "Dani muzike" važan dio kulturne ponude grada i obećao da će grad festival podržati i ubuduće kako bi manifestacija ovog nivoa i tradicija nastavila da traje.

"Poput mnogih kulturnih centara, i Herceg Novi je na svoj specifičan način dio širokog evropskog, pa i svjetskog auditorijuma, u koji se naš jedinstveno lijep, zanimljiv i gostoprimiv grad pretvara posebno ljeti", kazao je umjetnički direktor festivala Boris Kraljević.

"Ovaj grad znao je, a znaće i ubuduće, njegovati ljubav, gostoljubivost i duhovnost, kao civilizacijske potrebe. To su prepoznali i naši gosti i umjetnici", kazao je Kraljević.

Bonus video: