Kraj suđenja za infekciju beba: Da li je dokazana krivica ljekara?

Ljekari Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi...
189 pregleda 5 komentar(a)
Tomislav Jeremić, Haka Tahirović, Zvonko Puletić, Jela Cimbaljević, Foto: Jadranka Ćetković
Tomislav Jeremić, Haka Tahirović, Zvonko Puletić, Jela Cimbaljević, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 12.07.2017. 10:03h

U bjelopoljskom Višem sudu 28. jula biće izrečena presuda ljekarima optuženim zbog infekcije pet beba, od kojih je jedna preminula novembra 2014. godine.

Ljekari Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi.

Tužiteljka Ljubinka Madžgalj u završnim riječima konstatovala je da je izvedenim dokazima utvrđeno da su ljekari počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Advokati odbrane, međutim, ocijenili su da je optužnica nije dokazana i predložili sudu da oslobodi optužene.

“Nalazom Sudsko-medicinskog odbora u Beogradu dokazano je da se u Opštoj bolnici radilo o infekciji neonatalne sepse i da su smrt jedne, a oboljenja preostale četiri bebe uslijedili zbog toga. Uz to, utvrđeno je da je do toga došlo zbog loših higijenskih uslova na odjeljenjima ginekologije i neonatologije, ali i brojnih propusta medicinskih radnika... Da su ljekari postupali u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (da su nakon otkrivanja zaraze preduzeli propisane mjere...), spriječilo bi se širenje infekcije i nastanak epidemije”, kazala je tužiteljka, citirajući nalaz SMO.

Zastupnik oštećenih porodica Novak Ražnatović rekao je da su optuženi paušalnim iznošenjem određenih okolnosti pokušali da ospore dokaze.

On je kazao da su ljekari, nakon sumnje na neonatalnu sepsu, bili obavezni da postupaju kao da je to definitivna dijagnoza sve do njenog isključenja, ali da se u konkretnom slučaju to nije dogodilo.

“Jasno je da optuženi nisu postupali u skladu sa propisima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti, što je za posljedicu imalo smrt jednog i teško narušavanje zdravlja kod četvoro novorođenčadi”, istakao je Ražnatović.

Dodao je da se porodice pridružuju krivičnom gonjenju uz postavljanje imovinsko-pravnog zahtjeva.

Branilac Tomislava Jeremića i Hake Tahirović, advokat Drago Konatar kazao je da sve u tom postupku ostalo na osnovi sumnje i da navodi iz optužnice nijesu dokazani.

“Moji branjenici nisu učestvovali ni u jednom od pet slučajeva liječenja beba. Tužilaštvo nije uzelo u obzir bitne činjenice na kojima je zasnovana odbrana Jeremića i Cimbaljević, počev od neadekvatnih uslova u kojima su ljekari vršili liječenje, s obzirom na to da je bolnica smještena u nenamjenskoj zgradi u prostoru koji je predviđen za namjene Doma zdravlja”.

“Uz to, referentne ustanove nijesu definisale akte u smislu smjernica, izmjene programa u skladu sa medicinskim standardima što je dodatno otežalo rad u toj ustanovi”, kazao je advokat.

Oslobađajuću presudu tražio je i advokat Nikola Medojević, ističući da je njegov branjenik Puletić nepravedno optužen.

“Činjenice i dokazi tokom postupka ne dokazuju ni u kom slučaju njegovu odgovornost. Sve je preduzimao i uspijevao u tome da Ginekologija bude jedno od najboljih odjeljenja, što je tokom posjete priznao i tadašnji ministar zdravlja”, kazao je Medojević.

Rekao je da Puletić ne može da ispašta zbog loših tehničkih rješenja bolnice, sistemskih grešaka i činjenice da u Opštoj bolnici nije postojao ljekar epidemiolog.

“Smatram da optužba nije dokazala navode zbog kojih je optužnica podignuta, a ako se ograničim na svog branjenika - smatram izvjesnim da njegova odgovornost nije dokazana iz prostog razloga što se ne može dokazati ono što ne postoji”, kazao je Medojević.

Ljekare optužnica tereti za teško djelo protiv zdravlja ljudi, jer nijesu spriječili izbijanje infekcije u porodilištu u novembru 2014.

Cimbaljević: Čista mi je savjest i mogu svakoga da pogledam u oči

Branilac Jele Cimbaljević, advokat Miro Orović kazao da je ona izvedena pred sud na osnovu ishitrene, neosnovane i nepravedne optužnice.

Istakao je da tužilaštvo nije dokazalo da se radilo o “opasnoj zaraznoj bolesti” i podsjetio na stav SMO - da je sepsa opasna zarazna bolest za onog ko oboli, a da su kolera, rubeola... opasne zarazne bolesti jer se šire na drugačiji način nego sepsa.

Cimbaljevićeva je kazala da je posumnjala na sepsu beba, ali da na osnovu toga nije mogla da izvede nikakav zaključak i da to prijavi: “Jer se sumnja na sepsu ne prijavljuje”.

"Sumnja na sepsu nije isto što i sepsa i da bi se prema zvaničnim kriterijumima ustanovila klinička dijagnoza potrebno je najmanje pet dana liječenja antibioticima, kao i negativna hemokultura i da nema jasnih znakova infekcije na nekom drugom mjestu”, kazala je.

Ona je rekla da u Bijelom Polju ne postoji porodica čije dijete ili unuče nije liječila.

“Danas mogu slobodno da hodam ulicom, čiste savjesti i da svakog pogledam u oči. Istina je samo jedna - nisam kriva, vi ste sud pa presudite prema svojoj savjesti”, kazala je Cimbaljevićeva.

Naš slučaj ljekarima da bude putokaz - kako raditi najbolje

Tomislav Jeremić i juče je rekao da nije kriv i da nije znao da se bilo šta loše dešava do 10. novembra 2014.

Tvrdi da je tom zdravstvenom ustanovom rukovodio stručno i u skladu sa propisima.

Tahirović je kazala da je poslije saznanja o bolesti beba uradila sve što je bilo u njenoj moći.

"Za pet godina rada na neonatologiji nisam imala odmor, slobodne dane i bolovanje i radila sam savjesno i u skladu sa pravilima medicinske struke. Očekujem da sud radi profesionalno i da ovaj naš slučaj, nakon što nas oslobode odgovornosti, bude pravi putokaz za ljekarsku profesiju da može da radi na najbolji mogući način”, istakla je Tahirović.

Puletić je rekao da su mu od početka bila uskraćena osnovna ljudska prava i pretpostavka nevinosti.

“Desio se nemio događaj, koji niko nije želio i koji niko nije mogao da spriječi. Savjest mi je potpuno čista. Ovakva optužnica me vrijeđa kao čovjeka i ljekara. Ne prihvatam je i ne osjećam se krivim”, kazao je Puletić.

Rekao je da izražava iskreno žaljenje zbog svega što se dogodilo, posebno zbog smrti jedne bebe i naglasio da je zadovoljan što se ostale bebe razvijaju i rastu pravilno.

Bonus video: