Sporazum o priznanju krivice potpisan sa 169 kriminalaca

"Od tri potpisana sporazuma u 2010. godini, stiglo se do 169 sporazumnih priznanja krivice u 2016. godini”, rečeno je na skupu
113 pregleda 2 komentar(a)
Sporazum o priznanju krivice konferencija, Foto: Dragana Šćepanović
Sporazum o priznanju krivice konferencija, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 12.07.2017. 09:41h

Institut o sporazumnom priznanju krivice zaživio je u crnogorskom pravosuđu - od tri potpisana sporazuma u 2010. godini, stiglo se do 169 sporazumnih priznanja krivice u 2016.

To je rečeno na Konferenciji o sporazumu o priznanju krivice, u kolašinskom hotelu Bjanka.

Učesnici jučerašnjeg skupa saopštili su da su saglasni da treba raditi na širenju njegove pravne primjene, s obzirom na njegovu efikasnost i višestruku društvenu korist.

Generalna direktorica Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde Nataša Radonjić, konstatovala je da je sporazum značajno područje reformi krivičnog zakonodavstva.

Ona je rekla da je u odnosu na ostale novine, taj institut najprje zaživio...

“Izmjenom Zakona o krivičnom postupku 2015. godine, promijenili smo pravilo da se sporazim primjenjuje samo za krivična djela presuđena sa 10 godina zatvora. Zakonske izmjene su mu dale širu primjenu, a izuzeta su krivična djela terorizma. Tako smo 2015. imali 59, a 2016. godine - 167 sporazuma o priznanju krivice”, rekla je Radonjićeva.

Otpravnik poslova ambasade SAD Bix Ali, objasnio je da je sporazum o priznanju krivice jedna od karakteristika američkog pravosudnog sistema.

“Mehanizmi krivičnih djela se usavršavaju kao i sredstva koja se nelegalno stiču. Tu su prostori za primjenu sporazuma, od koji imaju korist tužioci jer je to nekada jedini način da se može obuhvatiti cijela kriminalna mreža. Korist imaju i žrtve krivičnih djela jer se lakše i brže dođe do pravde. Izbjegavaju se duga suđenja, brže se zaključuju predmeti. Koristan je i za širu javnost jer su joj pravosudne radnje dostupnije a na kraju je koristan i za počinioce koji dobijaju manje kazne”, kazao je on.

Bonus video: