Crna Gora nazadovala dva mjesta, sada je 25. u Evropi

Naši odbojkaši su ovog ljeta imali dvije rezultatski neuspješne akcije, koje su bodovane za novu rang-listu Evropske odbojkaške konfederacije
96 pregleda 0 komentar(a)
Odbojkaška reprezentacija Crne Gore, Foto: Cev.lu
Odbojkaška reprezentacija Crne Gore, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 12.07.2017. 06:53h

Odbojkaši Crne Gore nazadovali su na novoj rang-listi Evropske odbojkaške konfederacije (CEV). „Crveni" sada zauzimaju 25. mjesto u Evropi sa 142 boda, što je dvije pozicije slabije u odnosu na prethodnu listu, koja je objavljena u oktobru prošle godine.

Naša selekcija je ovog ljeta imala dvije rezultatski neuspješne akcije (na to su donekle uticali i problema sa povredama i nespremnošu igrača), koje su bodovane za novu CEV rang-listu - u kvalifkacijama za Svjetsko prvenstvo, na turniru druge runde kvalifikacija u estonskom Talinu, izabranici Veljka Bašića su upisali dvije pobjede (Mađarska, Kosovo) i tri poraza (Rusija, Estonija, Rumunija), pa nisu izborili vizu za SP niti plasman u treće kolo kvalifikacija.

U trećem učešću u trećoj diviziji Svjetske lige, crnogorski odbojkaši su na dva turnira, u Bijelom Polju i Tunisu, imali polovičan bilans od po tri pobjede (Tunis, Kineski Tajpeh, Kazahstan) i poraza (Estonija, Kineski Tajpeh, Tunis), i nisu izborili prolaz na fajnl-for, već su na kraju zauzeli šesto mjesto na zbirnoj tabeli.

Zahvaljujući osvojenoj Svjetskoj ligi (u finalu završnog turnira u Kuritibi savladala domaći Brazil), uz samo jedan poraz (od Italije), Francuska je zadržala prvo mjesto na listi sa 288 poena. Iako je na kraju bila peta u Svjetskoj ligi, Rusija je napredovala za jedno mjesto i sada je druga sa 280 poena, dok je Italija (270) sa drugog pala na četvrto mjesto, i iza Srbije (274), koja je zadržala treću poziciju, iako nije odbranila titulu u Svjetskoj ligi (peto mjesto).

U top 10 je upala Slovenija, a ispala Holandija, a najviše je napredovala - za sedam mjesta - Ukrajina, koja je zahvaljujući trijumfu u Evropskoj ligi stigla do 17. pozicije na CEV rang-listi.

Naredna lista biće objavljena početkom septembra, po završetku Evropskog prvenstva u Poljskoj.

Rangiranje se vrši na osnovu učinka selekcija na međunarodnim takmičenjima (dva posljednja evropska prvenstva, posljednje Svjetsko prvenstvo, računajući i kvalifikacije za ta takmičenja, posljednju Svjetsku ligu, odnosno Evropsku ligu).

Prošlogodišnjom odlukom Administrativnog borda CEV-a, za pravljenje CEV rang-liste više ne računaju se rezultati ostvareni na Olimpijskim igrama, jer sve evropske selekcije nemaju mogućnost da učestvuju u kvalifikacijama za najveću sportsku smotru.

CEV rang-lista za žene biće objavljena po završetku Gran prija. Naše dame su trenutno, takođe, 25. u Evropi...

Top 10 muškaraca: 1. (1) Francuska 288, 2. (4) Rusija 280, 3. (3) Srbija 274, 4. (2) Italija 270, 5. (5) Poljska 268, 6. (6) Bugarska 266, 7. (8) Belgija 248, 8. (7) Njemačka 242, 9. (11) Slovenija 240, 10. (9) Finska 234...25. (23) CRNA GORA 142...

Bonus video: