Potjernica raspisana još u maju: Zašto Marovića i dalje nema na sajtu Interpola?

"Odnosno postoji određena molba ili zahtjev Crne Gore da ta potjernica ne bude na zvaničnom sajtu..."
128 pregleda 16 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Luka Zeković
Svetozar Marović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.07.2017. 17:57h

Nakon više od dva mjeseca od raspisivanja crvene Interpolove potjernice, nema odgovora na pitanje kada će zvanična Srbija izručiti Svetozara Marovića radi izdržavanja zatvorske kazne od skoro četiri godine, piše Radio Slobodna Evropa.

Posle posljednje izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića da nije upoznat sa statusom potjernice, pojačane su sumnje da između vlasti Crne Gore i Srbije postoji prećutni dogovor o neizručenju Marovića Crnoj Gori.

Da bi došlo do izručenja Svetozara Marovića Crnoj Gori za izdržavanje zatvorske kazne, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je u kratkoj izjavi istakao tri problema: da on nije upoznat sa statusom potjernice, da tek treba da se otkrije gdje Marović boravi u Beogradu i da sud treba da odredi proceduru.

„U slučaju da postoje svi preduslovi da mi otkrijemo gdje se gospodin Marović nalazi, a ja ću vidjeti sa sudom kakva je procedura dalje, ali nema nikakvih sporova da će MUP raditi svoj posao u skladu sa zakonom“, rekao je ministar Stefanović.

Crvena interpolova potjernica za Svetozarom Marovićem raspisana je u prvoj polovini maja ove godine, nekoliko mjeseci nakon pravosnažne presude i potpisanog Sporazuma o priznanju krivice za dva krivična djela: zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja izvršena na organizovan način i produženog krivičnog djela prevare izvršene takođe na organizovan način.

Marovićev advokat je ranije tražio odlaganje odsluženja zatvorske kazne iz zdravstvenih razloga, što je jedno vrijeme omogućilo Maroviću da se liječi u Beogradu.

Marović je nastavio liječenje u Beogradu i nakon raspisivanja međunarodne Interpolove potjernice. Stoga se postavlja pitanje kako je moguće da više od dva mjeseca nema nikakvih aktivnosti nadležnih državnih institucija u Srbiji u vezi sa odgovorom na potjernicu za Svetozarom Marovićem, a što je potvrdio i Stefanović izjavom da nije upoznat sa statusom potjernice?

Zoran Vujičić koordinator programa vladavine prava iz Građanske alijanse kaže da sve što se dešava sa predmetom Marović stvara sumnju da postoje prećutni dogovori između Crne Gore i Srbije.

„Prosto je nevjerovatno da državni organi Srbije govore određene stvari koje se ne podudaraju sa stavovima zvanične Crne Gore. Iako je moguće, nevjerovatno je da Crna Gora koja je raspisala Interpolovu potjernicu, ta potjernica se ne nalazi na zvaničnom sajtu. Odnosno postoji određena molba ili zahtjev Crne Gore da ta potjernica ne bude na zvaničnom sajtu. Sa druge strane iako svi znaju da se gospodin Marović liječi u određenoj klinici, prosto je čudno da zvanična Srbija nema saznanja gdje se on nalazi, odnosno da će se tek informisati o tome. Sve ovo ukazuje da se kupuje određeno vrijeme i kao da se želi određenim nečinjenjem učiniti nešto za gospodina Marovića“, kaže Vujičić.

I pored toga što su nadležne crnogorske institucije vrlo jasno stavile do znanja da neće omogućiti nikome da izbjegne izdržavanje zatvorske kazne, Zoran Vujičić primjećuje da u slučaju Svetozara Marovića nema intenzivirane komunikacije sa srpskim institucijama:

„Sa jedne strane imamo zvanični stav Crne Gore da neće biti popusta, odnosno Crna Gora zahtjeva izručenje Marovića da bi otpočeo izdržavanje kazne. Međutim, sve ono što Crna Gora radi konkretno na terenu ukazuje da ti stavovi ipak nisu dovoljno jaki ni dovoljno intenzivni. Takođe imamo feedback od strane Srbije čiji su stavovi blagi i mlaki. To šalje sliku da postoje građani u Crnoj Gori koji mogu biti nedodirljivi. Odnosno iako su postupci završeni, oni mogu da izbjegnu pravdu. Ne smijemo zaboraviti mlađeg Marovića koji je u jeku cijelog postupka, dobio državljanstvo Srbijei sad ima mogućnost da kaznu izdržava u Srbiji i to preinačenu u prostorijama za stanovanje. Sve to nekako ukazuje kao da je cijeli postupak bio sračunato napravljen da se izbjegne kazna zatvora“, ocjenio je Vujičić.

Bonus video: