DALI OVLAŠĆENJE KRAPOVIĆU

Opozicija i DPS aminovali Katnićev sporazum sa Savićem: DF protiv

Sjednici nijsu prisustvovali nezavisni odbornik Stevan Džaković, ni odbornica Socijaldemokrata Milena Raičković, tako da su opozicioni odbornici Crnogorske i DPS dali kvorum za održavanje sjednice
89 pregleda 0 komentar(a)
Branislav Savić, Foto: Vuk Lajović
Branislav Savić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.04.2019. 23:15h

Glasovima odbornika Demokratske Crne Gore, DPS-a, Građanskog pokreta URA, SNP-a, Demosa i Crnogorske u budvanskom parlamentu dato je ovlašćenje gradonačelniku Budve Draganu Krapoviću da se da saglasnost na sporazum koji je građevinska kompanija "Gugi komerc" biznismeva Branislava Gugija Savića zaključila sa Specijalnim državnim tužocem.

Pred odbornike, kako su kazali našla se modifikovana verzija, koja je po mišljenju onih koji su glasali umnogome bolja od prethodne.

Protiv sporazuma na sjednici, koja je bila zatvorena za javnost, glasali su odbornici Demokratskog fronta optužujući specijalnog tužioca Milivoja Katnića da je sporazum "obično pijačarenje" i da je opština "dobila samo mrvice".

Sjednici nijsu prisustvovali nezavisni odbornik Stevan Džaković, ni odbornica Socijaldemokrata Milena Raičković, tako da su opozicioni odbornici Crnogorske i DPS dali kvorum za održavanje sjednice.

"Skupština opštine je dala ovlašćenje meni kao predsjedniku Opštine da se saglasim sa sporazumom o priznanju krivice između Specijalnog tužilaštva i firme "Gugi commerce"", naveo je Krapović nakon sjednice.

Šef lokalnog parlamenta iz redova DF-a Đorđe Vujović je naglaiso da je DF glasao protiv i time uputio jasnu političku poruku specijalnom tužiocu Katniću.

"Katnić razumije samo političke poruke. Ovim sporazumom Budva je dobila samo mrvice, ne dobija ono što je realno ukradeno i oteto. Radom specijalnog tužioca Katnića zadovoljne su sve kriminalne grupe, zadovoljni su oni koji su u Spužu jer im je imovina netaknuta. Oni će se vratiti zajedno sa svim svojim bogatstvom, svojim stanovima, milionima na računima. Zadovoljni su oni u Podgorici, kojih su učestvovali u aferama "Limenka", A2A, Telekom, jer protiv njih nikada neće biti pokrenut postupak. Zadovoljni su i oni koji sjede u Beogradu, jer neće biti izručeni Crnoj Gori, bogatsvo im je netaknuto, a svi štetni ugovori su ostali Opštini Budva. Gospodin Katnić ima samo jednu jedinu metu a to je DF, naše članove, simpatizere, hapsi, stavlja u zatvore, oduzima pasoše, progoni, blokira računa", naglaiso je Vujović.

On je kazao da je Katnić pošto je politička institucija osjetio snagu Demokratskog fronta i "u nama vidi protivnika, a ne u kriminalnim grupama".

"Sporazum koji je zaključen je jedna pijaca gdje nudi onaj koji je ukrao, a u saradnji sa specijalnim tužiocem se to sada prezentuje Opštini Budva. U takvom jednom pijačarenju se došlo do nekoga sporazuma, odgovorno tvrdim da su to samo djelići od onoga što je opljačkano u Opštini Budva", kazao je Vujović.

Takvog mišljenja nijesu u Demokratskoj Crnoj Gori.

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore, poslnik i odbornik Mijomir Pejović naglasio je da je ponuđeni sporazum umnogome bolji po Opštinu Budva od onoga koji je bio u opticaju prije pola godine.

"Osjećam punu satisfakciju za sve ono što sam svih proteklih godina govorio o aferama koje se tiču Budve. Ovo je potvrda u istinost onoga na što smo ukazivali. Posebno bih naglasio, jer je ovim sporazumom obuhvaćen i slučaj gradnje seoskog puta za Krapinu, jer sam septembra 2011. godine na licu mjesta održao konferenciju za štampu i apelovao na sveukupnu budvansku i crnogorsku javnost o zloupotrebama koje su se tamo radile. Poslije šest godina došli smo do toga da oni koji su radili te zloupotrebe su priznali krivicu i mi smo na sjednici SO samo to verifikovali"

Šef odborničkog kluba DPS Marko Vuković naglasio je da je i ova sjednica pokazala da aktuelna budvanska vlast ne postoji i ne funkcioniše više.

"Glasali smo jer podržavamo sve institucije sistema. Tužilaštvo ima od nas punu podršku da se obračuna sa svima onima koji su se ogriješili o zakon, da li je u pitanju zloupotreba službenog položaja ili je u pitanju državni udar. Zato smo i došli na sjednicu i glasali da se da saglsnost na sporazum i novac koji je nelaglno stečen vrati Opštini", naveo je Vuković.

Dokumenti koji su bili predočeni odbornicima bili su tajni.

Nezvanično se pominje da će kompanija Branislava Savića dvije trećine štete od 6 miliona eura nadoknaditi u neretninama, a trećinu u novcu.

Iz Savićeve firme priznali su da su učestvovali u nezakonitostima prilikom gradnje platoa na Jazu, seoskog puta prema Krapini i Donjeg bulevara i tako za više miliona oštetili gradsku kasu. Oni su prije šest mjeseci sa tužilaštvom zaključili dva sporazuma, na osnovu kojih će vratiti pokradeno.

Opština je odbijala da prihvati prvobitne sporazume - prema kojima je dug u najvećoj mjeri trebalo da bude vraćen kroz nekretnine, od kojih neke nisu na teritoriji budvanske opštine.

Sporazumi u podgorički Viši sud moraju doći na verifikaciju do 18. jula, zbog čega je lokalni parlament odlučivao po hitnom postupku.

Sjednica Skupštine je bila zatvorena za javnost, jer je i cijeli tužilački postupak protiv budvanske kriminalne grupe na čelu sa Svetozarom Marovićem označen tajnim. 

Opština Budva upisla je hipoteku na gotovo kompletnu imovinu građevinske kompanije "Gugi komerc" u Budvi, Kotoru i Tivtu -  destak stanova, zemljišnih parcela, poslovnih prostora...

SD: Agonija u Budvi se nastavlja

Budvanska SD ocijenila je da je svim političkim subjektima i građanima Budve jasno da aktuelna vlast nema većinu u lokalnom parlamentu.

"To je bilo i očekivati s obzirom da vlast čine različite i nespojive partije. Ovakav odnos snaga, te neslaganja u međusobnom funkcionisanju, daju nam za pravo da smatramo da su novi lokalni izbori u Budvi realanost. Nakon poslednjih dešavanja u SO i nemogućnosti vladajuće koalicije da obezbijedi kvorum, SD Budva ne žele da budu dio takve farse. Ne podržavamo ponašanje jednog dijela opozicionih partija koje se različito ponašaju od sjednice do sjednice, čas dajući, čas uskraćujući podršku i na taj način dolaskom na današnju sjednicu produžavaju agoniju opštinske vlasti. Ponašanje Crnogorske, pod opravdanjem da rade u interesu građana Budve, nas posebno zabrinjava, pa ih molimo da na ovaj način više ne brinu o dobru našeg grada, jer razlog zbog kojeg su danas na sjednici gradu ne može da obezbijedi u finansijskom smislu funkcionisanje ni za narednih sedam dana.Stav SD Budve je da vlast ne treba da funkcioniše po svaku cijenu, već je neophodno da se po svaku cijenu obezbijedi efikasna vlast koja će da funkcioniše za dobro Budve i njenih građana, što je u aktuelnom slučaju, kao što možemo vidjeti, čista utopija", saopštili su iz budvanskog odbora SD.

Preporučujemo za Vas