URA podnijela krivičnu prijavu: Plantaže "na aparatima"

Saveljić je, kako navode iz URA, još sa pozicija finansijske direktorice, javno upozoravala na „friziranja finansijskih izvještaja“ i brojne zloupotrebe koje je, "rukovodstvo DPS-a, smišljeno i neometano sprovodilo u toj državnoj kompaniji".
221 pregleda 0 komentar(a)
Valerija Saveljić, Rade MIlošević, Foto: URA
Valerija Saveljić, Rade MIlošević, Foto: URA
Ažurirano: 10.07.2017. 17:20h

Nekadašnja finansijska direktorica državne kompanije „13. jul Plantaže“ AD Valerija Saveljić, koja godinama optužuje rukovodstvo te kompanije za nesavjesno poslovanje i zloupotrebe državnih resursa, podnijela je danas Osnovnom državnom tužilaštvu novu krivičnu prijavu protiv izvršne direktorice Plantaža Verice Maraš i finansijske direktorice Davorke Kodžulović, kao i drugih odgovornih lica u toj kompaniji, zbog namjernog prikazivanja lažnih bilansa u izvještaju Plantaža za 2016. godinu. To je danas objavljeno na pres konferenciji Građanskog pokreta URA, u kojem Saveljić pokriva poziciju potpredsjednice Foruma žena.

Ona je, kako navode iz URA, još sa pozicija finansijske direktorice, javno upozoravala na „friziranja finansijskih izvještaja“ i brojne zloupotrebe koje je, "rukovodstvo DPS-a, smišljeno i neometano sprovodilo u toj državnoj kompaniji". Zbog toga je, u oktobru 2015. godine i julu 2016. godine, takođe podnijela krivične prijave zbog lažnog prikazivanja bilansa u izvještajima, koje Tužilaštvo godinama odbija da procesuira.

„Ova krivična prijava je ujedno i dokaz da su predhodne dvije prijave bile opravdane i argumentovane. Ono šta istu dodatno osnažuje, jeste mišljenje ovlašćenog revizora „HLB Mont Audit“d.o.o., koji je iskazao mišljenje sa rezervom i to u devet tačaka. Pored toga, revizoru nije data na uvid dokumentacija koju je tražio, niti valjano obrazloženje po kom osnovu su vršena knjiženja na određenim kontima - poput 130.000 za obraćunatu nabavnu vrijednost dobavljača i 130.100 za obračunatu nabavnu vrijednost zavisni troškovi. Za utvrđenu vrijednost, u iznosu od 230.057,13 eura, izvršeno je storniranje nabavne vrijednosti prodate robe, šta je u suprotnosti sa zahtjevima MRS 18 - Prihodi“, istakla je Saveljić.

Ona je kazala da je „aktiva Društva potcijenjena, šta je dovelo u pitanje realnost prikazivanja finansijskog položaja, te promjenu finansijskog položaja i rezultate poslovanja Društva za 2016. godinu“.

„Društvo Revizoru nije dalo na uvid dokumentaciju iz koje bi se utvrdla struktura troškova preusmjerenih u korist računa „Investicije u toku - podizanje vinograda“, čija vrijednost iznosi 420.167 eura. Takođe, revizoru nije data na uvid ni dokumentacija iz koje bi se moglo utvrditi - da li je u vrijednosti dugogodišnjih zasada uključena vrijednost zemljišta na kojem su zasadi uzgojeni, kao i da li je isto bilo predmet eventualnog obračuna ispravke vrijednosti, niti dokumentacija koja bi potvrdila istinitost i objetkivnost knjigovodstvenog evidentiranja učešća u kapitalu zavisnih, pridruženih i ostalih pravnih lica“, istakla je Saveljić.

Saveljić je ocijenila da, po mišljenju Revizora, revalorizacione rezerve „nisu formirane u skladu sa zahtjevima MRS 16 Nekretnine, postrojenja i oprema i MRS 41 Poljoprivreda“.

„U postupku revizije se nije moglo doći do valjane dokumentacije, obračuna proizvodnje i realizacije i drugih važnih podataka, iz kojih bi se mogla izvršiti valjana revizija - načina izračunavanja odstupanja od planskih cijena, odnosno načina izračunavanja cijene koštanja zaliha gotovih proizvoda osnovne djelatnosti – rinfuz proizvodi, te gotovih proizvoda osnovne djelatnosti – flaširani proizvodi. Takođe, revizoru nije data na uvid dokumentacija iz koje bi se utvrdilo po kom osnovu je utvrđena odložena poreska obaveza u ranijem periodu, a koja na dan 01. januar 2016. godine iznosi 2.247.744,44 eura“, ukazala je Saveljić.

Današnjoj pres konferenciji prisustvovao je i politički direktor pokreta URA Rade Milošević, koji je kazao da je prisustvovao Skupštini akcionara Plantaža, održanoj 30. juna, koja je „ličila na pravi skandal“.

„Stanje u Plantažama je alarmantno i tužilac bi morao, što prije, da se pozabavi njihovim poslovanjem. Međutim, oni godinama ćute na ranije podnošene krivične prijave, pa odbijanjem da procesuiraju odgovorna lica najbolje potvrđuju - koliko smo u pravu. Ukoliko se takav trend poslovanja hitno ne prekine, Plantaže će nažalost završiti kao i mnoga druga preduzeća u većinskom državnom vlasništvu“, istakao je Milošević.

Rukovodstvo Plantaža, pored Maraš i Kodžulović, godinama su činili suvlasnik UDG-a Veselin Vukotić, direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić, nekadašnji predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture i visoki funkcioner DPS-a Zarija Franović, kao i mnogi drugi visoki partijski funkcioneri.

Bonus video: