Zbog napada na rođaka Brajušković robija 14 mjeseci

Advokat Tomković tvrdi da je Brajušković osuđen bez materijalnih dokaza
299 pregleda 3 komentar(a)
Brajuško Brajušković, Foto: Savo Prelević
Brajuško Brajušković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.07.2017. 06:17h

Nekadašnji sajovac Brajuško Brajušković osuđen je na 14 mjeseci zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti rođaka Radomira Brajuškovića, nanošenja lakih tjelesnih povreda i nedozvoljenog držanja oružja.

Prvostepenu presudu bivšem rukovodiocu službe obezbjeđenja ZIKS-a izrekla je sutkinja danilovgradskog Osnovnog suda Sonja Keković.

Ona je Brajuškovića osudila na tri mjeseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja, tri zbog nanošenja lakih povreda i osam mjeseci zbog ugrožavanja sigurnosti.

Nakon toga izrekla mu je jedinstvenu kaznu od 14 mjeseci robije.

Brajuškovićev branilac, advokat Nikola Tomković kazao je “Vijestima” da je Keković produžila pritvor njegovom branjeniku.

"Osuđen je bez ijednog materijalnog dokaza, samo na osnovu izjava. U krivično-pravnoj praksi nezabilježen je slučaj da je jedno lice osuđeno za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a da pri tom ne postoji zapisnik o uviđaju niti Uprave policije, niti nadležnog tužioca. Ne postoji parafinska rukavica, koja iako je izuzeta od okrivljenog nije predložena kao dokaz. Oni su izuzeli Brajuškoviću parafinsku rukavicu, ali se njena sudbina ne zna - da li je pronađena barutna čestica ili nije”, kazao je Tomković.

Advokat ističe da je nezabilježano i da je neko osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja, a da oružje nije pronađeno.

"Puška nikada nije pronađena, iako je izvršen pretres kuće okrivljenog i pomoćnih prostorija koje koristi. Nijesu pronađeni ni metak ni čaura, a odbijen je prijedlog okrivljenog da se izvrši rekonstrukcija događaja. Za laku tjelesnu povredu dobio je tri mjeseca zatvora, što je po mnom mišljenju drakonska kazna za to krivično djelo... Produžen mu je pritvor u kom se već četiri mjeseca nalazi u apsolutnoj izolaciji iz bezbjednosnih razloga, što je suprotno svim konvencijama i pravilima i zakonima”, rekao je advokat.

Tomković ističe da je Viši sud potvrdio rješenje sutkinje Keković, kojim je Brajuškoviću produžen pritvor nakon izricanja presude, iako je taj okrivljeni teško bolestan.

Brajuškoviću se sudilo zbog optužbi da je sredinom marta lakše povrijedio rođaka i ugrozio njegovu sigurnost.

U sudnici je priznao da je drvenom motkom udario Radomira Brajuškovića, ali ne i da je 16. marta pucao u njegovom pravcu.

U sudnici je rekao da je incident nastao kada je, radeći na imanju, krenuo do bunara da provjeri zbog čega je nestala voda.

Bonus video: