Vrijeme sunčanica i toplotnih udara

Jutro započnite cjelovitim doručkom poput integralnoga hlhba sa sjemenkama i namazom od svježeg sira uz dodatak paradajza, paprike ili krastavaca
3 komentar(a)
Toplo vrijeme, Foto: Shutterstock
Toplo vrijeme, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.07.2017. 16:49h

Naglo povišenje tjelesne temperature, bez mogućnosti da se tijelo prirodno rashladi znojenjem, uzrokuje - toplotni udar. Vrlo je sličan sunčanici, no nije posljedica direktnog izlaganja suncu. Najčešće se javlja kad je procenat vlage u vazduhu izuzetno visok.

Grčevi i iscrpljenost

Tad se smanjuje brzina isparavanja kapljica znoja s kože, pa se samim time smanjuje i rashlađivanje tijela. Dakle, što je veća vlaga, osjećaj toplote je veći i na nižim temperaturama. Stanja koja prethode udaru su toplinski grčevi i iscrpljenost, grčevi u mišićima, opšta slabost, vrtoglavica te nagon na povraćanje.

Toplotni udar je za život opasno stanje. Simptomi su tjelesna temperatura i do 40 stepeni, topla i suva koža, jaka glavobolja, poremećaj svijesti, ubrzan rad srca i ubrzano disanje. Godine eventualne zdravstvene tegobe utiču na to kada i kod koga će doći do toplinskog udara.

Djeca i stariji ljudi su posebno osjetljivi, a poslije njih najugroženiji su svi hronični bolesnici ako ne uzimaju redovno terapiju i izlažu se nepotrebno povišenim temperaturama. Stariji su ugroženiji jer slabije osjećaju žeđ i ne uzimaju dovoljno tečnosti. I vrhunski sportisti, ali i rekreativci, ako su dovoljno dugo izloženi naporima na visokim temperaturama, mogu imati tegobe, od grčeva do gubitka svijesti.

Klimatizovani prostori

Ako je neko žrtva toplotnog udara, prema mogućnosti treba ga smjestiti u klimatizovan prostor te skinuti višak odjeće. Ako je moguće, tuširati ga mlakom vodom, ako nije, stavljati obloge od mlake vode. Važno mu je odmah dati tečnosti. Dobro bi bilo konsultovati ljekara ili hitnu službu. Ako je bez svijesti, čovjeka treba staviti u bočni položaj i odmah zvati hitnu pomoć

Jelovnik za vrućine

Jutro započnite cjelovitim doručkom poput integralnoga hlhba sa sjemenkama i namazom od svježeg sira uz dodatak paradajza, paprike ili krastavaca. Za ručak napravite hladnu salatu od povrća s maslinovim uljem, a za međuobrok je dobar izbor zaleđeno ili rashlađeno voće.

Voda bez šećera i s prirodnom aromom

Pijte vodu aromatizovanu voćem i začinima koji osiguravaju dodatan izvor vitamina i minerala.

Alkoholna, gazirana i slatka pića, kao i pića s kofeinom samo će pojačati proces dehidracije jer stimulišu izlučivanje. Konzumirajte ih umjereno.

Ako je urin taman i rijetko mokrite, nedostaje vam vode.

Ako ste povišene tjelesne mase, morate unositi više vode. Čovjek prosječne građe trebalo bi da uzima oko dva litra vode na dan po izuzetno sparnim danima, hidrirajući se svako malo.

Simptomi sunčanice

Teško znojenje, s hladnom, vlažnom kožom

Glavobolja

Umor

Žeđ

Mučnina

Nesvjestica

Tamna mokraća

Prva pomoć

Sunčanica nastaje zbog direktnog izlaganja suncu. Odmah sklonite osobu u rashlađenu prostoriju ili u hlad. Rashladite je tuširanjem hladnom vodom ili mokrim peškirima, koje možete ostaviti na tijelu kao hladni oblog 10-ak minuta. Omogućite osobi da legne i ako je pri svijesti, ponudite joj tečnost, najbolje vodu. Odmah je povedite kod ljekara.

Simptomi toplotnog udara

Visoka temperatura i osjećaj groznice

Vruća, suva i crvena koža, bez znojenja

Ubrzan puls

Teško i plitko disanje

Vrtoglavica

Žeđ, mučnina i/ili povraćanje

Zbunjenost, iracionalno ponašanje, nesvjestica

Prva pomoć

Toplotni udar nastaje zbog izlaganja visokim temperaturama. Odmah treba rashladiti osobu te, ako je pri svijesti, ponuditi joj tečnosti - najbolje običnu vodu ili prirodne sokove, odnosno blage bistre supe- te potražiti ljekarsku pomoć.

Udar može izazvati i pothlađivanje, pa stalno mjerite temperaturu Iako se, prema pravilu, u vrijeme toplinskog udara izgubi sposobnost regulacije tjelesne temperature, pa se tijelo pregrijava, u nekim se slučajevima može i pothladiti. Zbog toga je stalno potrebno mjeriti tjelesnu temperaturu i prema tome unesrećenog hladiti oblozima ili zagrijavati, u zavisnosti od njegove trenutne temperature.

Toplotni udar može zadesiti ne samo radnike pored visokih peći u postrojenjima ili u pekarama nego i vozače koji neoprezno uđu u pregrijano vozilo te kampere koji spavaju u loše postavljenom šatoru...

Voće, povrće i krto meso štite vas od udara

Ljeti konzumirajte namirnice čija je nutritivna gustina obrnuto proporcionalna energetskoj. Birajte one koje ne padaju teško na želudac, u prvom redu voće i povrće, krto meso i začine. Ljetna prehrana podrazumijeva i unos mliječnih proizvoda koji najbolje odgovaraju u hladnom obliku, poput zaleđenih jogurta i sladoleda.

Hladna lubenica i dinja idealne su za slatko osvježenje kao međuobrok, kao i voćne salate. Hranu kratko obrađujte te izbjegavajte stajanje za šporetom jer visoke temperature mogu biti kobne.

Bonus video: