Blend flamenka i domaćih motiva

CG Guitar Duo u Tivtu 26. jula svira na Festivalu In Art “na vrlo neuobičajenoj pozornici”, a 13. avgusta u Pezaru, u Italiji
51 pregleda 0 komentar(a)
Darko Nikčević, Srđan Bulatović
Darko Nikčević, Srđan Bulatović
Ažurirano: 09.07.2017. 17:15h

Malo kome, i iz neuporedivo večih i razvijenijih muzičkih sredina od naše, polazi za rukom da za 12 mjeseci dva puta nastupa u čuvenom njujorškom Karnegi holu. Čast nastupa u jednoj od najprestižnijih svjetskih koncertnih dvorana ukazana je još jednom našem gitarskom duetu “CG Guitar Duo” Srđan Bulatović-Darko Nikčević, koji putuje u Njujork ove jeseni. Dio svog izvođačko-kompozitorskog umijeća Darko i Srđan upravo su demonstrirali na jubilarnom XXX Barskom ljetopisu.

Nastup u barskom Starom gradu bio je sjajno iskustvo i publici i gitaristima koji od početka ove decenije na scenama širom svijeta izvode samo svoje autorske kompozicije. Bulatović i Nikčević još jednom su predstavili svoj jedinstveni blend flamenka i domaćih izvornih motiva, objavljen u aprilu ove godine na albumu “Balkan, Mediteran, Orijent” u izdanju PGP RTS.

Podgorički gitaristi su počastili posjetioce svojim aranžmanskim čitanjem tradicionala „Još ne sviće“, „Pod gorom“, „Dunja“, „Sejdefa“, “Poskoči”, sa posebnom radoznalošću primljene su noseće teme novog albuma - „Balkan“, „Mediteran“ i „Orijent“, a premijerno su izveli i “Vrsutu”, istoimenu temu novog albuma koji spremaju 2018. za holandsko tržište. Za interpretaciju koja nikoga u publici nije ostavila ravnodušnim, bili su nagrađeni gromkim aplauzima, a u dva bisa izveli su “Mjesečinu” i “Slavic pertpetum mobile”.

“Prvi put smo nastupili u ovom prelijepom prostoru, koji je intimna zaokružena cjelina, idealna za ono što radimo i po broju sjedišta i po atmosferi. Izveli smo program koji praktikujemo posljednjih mjesec dana, a to smo svirali i u Karnegi holu prošlog oktobra”, rekao je “Vijestima” Nikčević.

Bulatović je ukazao da nerijetko u inostranstvu njihova muzika bude još bolje primljena, “jer je to njima nešto novo”.

“Cilj mi je da našu kutluru predstavimo velikim kulturama u svijetu tako da je razumiju. Za sada imamo jako dobar odziv i odjek, strancima se sviđaju naši karakteristični ritmovi, melodije i način izvođenja, kompozicije nisu jednostavne za izvođenje. Sve te kompozicije inspirisane su različitim stilovima koje smo izučaval - ja klasičnu muziku, Darko flamenko, zajedno filmsku muziku… Sve je to na neki način sublimirano, nadam se da već imamo svoj prepoznatljiv muzički jezik”, naveo je Bulatović.

CG Guitar Duo u Tivtu 26. jula svira na Festivalu In Art “na vrlo neuobičajenoj pozornici”, 13. avgusta su u amfiteatru u Pezaru u Italiji, a 10. septembra u Ulcinju.

Nastup iste noći sa Zubin Mehtom

Bulatović i Nikčević opet koncertiraju u Karnegi holu 25. oktobra, što cijene kao veliku čast i potvrdu svog rada. Iste noći, sat vremena ranije, u ovoj sali nastupa legendarni Zubin Mehta sa Izraelskom filharmonijom i dvojicom od najvećih živih violinista - Perlmanom i Cukermanom.

Bonus video: