Sezona oticanja nogu: Evo kako da se izborite

Neki ljekovi, kao što su oni za terapiju krvnog pritiska, kao i protiv bolova takođe dovode do ove pojave
0 komentar(a)
otečene noge, Foto: Shutterstock
otečene noge, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.07.2017. 11:58h

Oticanje nogu i ruku u ljetnjem periodu najčešće je posljedica visoke temperature i dejstva sile gravitacije. Zbog toplote, krvni sudovi se šire i dolazi do problema vraćanja krvi iz ekstremiteta u srce. Nakupljanje viška tečnosti dodatno postaje izraženo kada se predugo stoji ili sjedi na jednom mjestu.

Oticanje ekstremiteta može da bude i posljedica narušenog zdravlja. Bolesti srca, pluća, jetre, bubrega i štitne žlijezde takođe uzrokuju pojavu edema stopala i šaka, kao i zglobova.

Neki ljekovi, kao što su oni za terapiju krvnog pritiska, kao i protiv bolova takođe dovode do ove pojave.

Vremenom, usljed čestog oticanja koža iznad nateklih djelova može da izgleda rastegnuto i sjajno. Laganim pritiskom i uklanjanjem prsta ostaje rupica u koži, a hod može da bude bolan i otežan.

Osim liječenja osnovne bolesti savjetuje se podizanje nogu iznad nivoa srca, stavljanje jastuka ispod nogu, a dugotrajno sjedenje ili stajanje u mjestu treba prekidati pauzama hodanja ili vježbanja mišića nogu: pomijeranjem stopala gore-dolje, nalik na pokrete pumpanja.

Za ovu vrstu poremećaja od velike pomoći nošenje elastičnih čarapa ali uz dogovor sa ljekarom.

Oticanje nogu može da se ublaži ili sasvim spriječi uzimanjem više tečnosti, prvenstveno vode i čajeva. Bitno je jesti namirnice bogate gvožđem i vitaminom B, kao što su spanać, kelj, cvekla, ananas. Važno je, takođe, izbaciti duvan i alkohol i smanjiti unos soli u organizam.

Bonus video: