SVJEDOČENJE TRAJALO SKORO TRI SATA

Vojnović o likvidacijama i planovima klana: Imali pet meta

Vojnovićevo svedočenje, iznijeto po prvi put u svojstvu svjedoka, a ne optuženog, trajalo je gotovo tri sata
189 pregleda 7 komentar(a)
Slobodan Šaranović, Foto: Savo Prelević
Slobodan Šaranović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 23:13h

Miloš Vojnović, koji je po nalogu Slobodana Šaranovića ubio Miloša Vidakovića u Budvi 2013. godine, u petak je u Specijalnom sudu u Beogradu ponovo ispričao sve što zna o tom i ubistvu Nikole Bojovića, kao i planovima za likvidaciju Filipa Koraća i Luke Đurovića.

Vojnovićevo svjedočenje, iznijeto po prvi put u svojstvu svjedoka a ne optuženog, trajalo je gotovo tri sata: ubica je potpisao sa tužilaštvom sporazum o svjedočenju, zbog čega će umjesto 40 dobiti samo 10 i po godina kazne, piše Blic.

Sudija je Vojnoviću rekao da priču o ubistvu Vidakovića počne od poznanstva sa navodnim organizatorom grupe Milošem Delibašićem Delijom.

Prva meta: Nikola Bojović

"Mi se poznajemo još od osnovne škole. Slobodana Šaranovića upoznao sam 2006, neposredno nakon ubistva njegovog brata Brana. Sa Delijom sam bio jako blizak, jedno vrijeme smo i živjeli zajedno. Bavili smo se otmicama, obili smo kladionicu... Šaranovići su Delibašiću bili ujaci. Odmah nakon Branovog ubistva, Miloš je počeo priču o tome kako će da se sveti. Znali smo da iza ubistva stoji Luka Bojović", pričao je Vojnović.

Formiranje grupe koja je trebalo da osveti smrt Branislava Šaranovića počelo je nešto prije ubistva Nikole, brata Luke Bojovića. Delibašić je tada upoznao Vojnovića sa optuženim Ratkom Koljenšićem i Slavišom Novakovićem.

"Nakon Nikolinog ubistva, Miloš je došao i rekao da će sada svi da misle da smo mi to uradili", rekao je Vojnović.

Prema optužnici, između grupe koja je ubila Bojovića i ove koja je usmrtila Vidakovića, vezu - osim Slobodana Šaranovića - predstavlja i Ratko Koljenšić, koji je učestvovao u obje "operacije", piše Blic.

Druga meta: Vlada Japanac

"Stekao sam utisak da smo i mi i naše porodice ugroženi. Miloša sam slušao bez pogovora. On nam je rekao da Vlada Japanac (Vladimir Jovanović, bivši pripadnik Zemunskog klana, prim. nov.) priča po Beogradu da se sprema osveta za Bojovićevo ubistvo. Tada smo planirali da ubijemo njega. Za taj posao smo dobili novac od Slobodana Šaranovića, kupili automobil, "volvo", ometače za mobilni telefon da bi mogli da otkrijemo ako postave bombu pod kola, nabavio sam i neke pancire na Banjici..."

Treća meta: Luka Đurović

"Čuli smo da postoji čovjek koji je kum i desna ruka Luke Bojovića, Baranin Luka Đurović, pa smo odlučili da odemo u Crnu Goru i ubijemo njega", priča Vojnović.

Ubica Miloša Vidakovića potom je opširno govorio o kovanju planova za ubistvo Đurovića, kako je nelegalno prešao granicu, smjestio se sa saučesnicima u "štek" stan u Budvi, kako su "pikirali" Đurovića, a potom i Vidakovića.

"U Crnu Goru sam ušao preko BiH. Prethodno sam dobio dva mobilna telefona. Iz Bosne su me prebacili crvenim "golfom" u Nikšić. Tamo smo se sastali sa nekim čovjekom, Crnogorcem, onako, vidim da su ga poštovali. Kad on govori - svi ćute i slušaju. Rastali smo se od njega i on nam je rekao: "Srećno". Bio je upućen u ono što je trebalo da uradimo", rekao je Vojnović.

"Kad smo stigli u Budvu, na lokalnom bazaru kupili smo majice, košulje, šortseve. Nabavili smo i motor sa kog je trebalo da se puca. Vježbali smo gađanje. Poslije jednog od viđanja Novakovića i Delibašića, promijenili smo metu i odlučili da ubijemo Vidakovića."

Četvrta meta: Miloš Vidaković

"U potrazi po Budvi pomagao nam je Uroš Mišić, kog je Novaković doveo u Crnu Goru iz Beograda. Mišić - kog smo zvali Artiljero - znao je kako Vidaković izgleda, ali ga je primijetio Delibašić.

 Ja sam sa Novakovićem otišao po pištolj i spustio se do šetališta gdje je Vidaković sjedio za šankom. Prošao sam pored njega i ispalio mu u grudi nekoliko hitaca. Više od dva, koliko sam planirao. Razdaljina je bila oko 10 metara - bilo je dalje nego što smo planirali. Imao sam kapu i trenerku sa visokim okovratnikom. Novaković i ja smo potom pobjegli motorom u štek stan na Vidikovcu iznad Budve", ispričao je Vojinović.

Peta meta: Filip Korać

Vojnović i Novaković su bili u panici i euforiji nakon ubistva. Pokušali su iste noći da se riješe pištolja i odjeće u kojoj je Vojnović pucao na Vidakovića, ali je Budva bila pod opsadom policije, pa su odustali.

"Sjutradan su u stan stigli Delija i Uroš Mišić. "Gotov je, brate!", oduševljeno mi je rekao Delibašić, i pokazivao mi novine", ispričao je Vojnović.

Nakon ubistva Vidakovića, Vojnović i Novaković su se vratili za Beograd, gdje su se na Banovom Brdu sreli sa Goranom Bojanićem, još jednim od članova kriminalne grupe. Sljedeća meta, prema Vojnovićevim riječima bio je Filip Korać, "Bojovićev vojnik", kako ga je nazvao u Specijalnom sudu, prenosi Blic.

Pitajte i Barovića jesam li planirao ubistvo Đurovića >>> 

Pored Đurovića, na Šaranovićevom spisku i Korać >>>