Hiljadu eura za grešku da je u Marovićevom krimi klanu

"Presudu Osnovnog suda u Podgorici kojom su moja ličnost, sloboda, čast i ugled ocijenjeni sa 1.000 eura - doživljavam kao nastavak šikaniranja"
57 pregleda 25 komentar(a)
Slavka Kovačević, Foto: Filip Roganović
Slavka Kovačević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.07.2017. 06:34h

Država će platiti 1.000 eura odštete Kotoranki Slavki Vujašković jer je prije godinu i po greškom po nalogu Specijalnog tužilaštva uhapšena pod sumnjom da je dio budvanske kriminalne grupe koja je lokalni budžet oštetila za više miliona eura.

Higijeničarka sa benzinske pumpe na Jazu nakon nezakonitog hapšenja kuburi sa brojnim zdravstvenim problemima, pa je zbog povrede prava, slobode ličnosti, časti i ugleda od države tražila 45.000 eura.

"Presudom Osnovnog suda u Podgorici kojom su moja ličnost, sloboda, čast i ugled ocijenjeni sa 1.000 eura - doživljavam kao nastavak ničim izazvanog šikaniranja od crnogorskih pravosudnih institucija. Tužilaštvo hapšenjem bez osnova, izbjegavanjem davanja elementarno pristojnog izvinjenja, Ministarstvo pravde ćutanjem tri mjeseca po pitanju pružanja satisfakcije i konačno Osnovni sud u Podgorici, povrijedili su me i uvrijedili do granica izdržljivosti", navela je Vujašković u pisanoj izjavi dostavljenoj "Vijestima".

Napisala je da podnošenjem tužbe za naknadu nematerijalne štete nije željele ništa što joj ne pripada.

"Tražila sma poštenu satisfakciju. Izgleda na pogrešnom mjestu. Stres mi se produžava, zdravlje propada, javnost i dalje poprijeko posmatra, porodica zajedno sa mnom pati. Ipak, nadam se da će u daljem toku postupka na drugačji način biti ocijenjeno moje stradanje".

U presudi podgoričkog Osnovnog suda navodi se da se djelimično usvaja tužbeni zahtjev i obavezuje se država da zbog neosnovanog lišenja slobode isplati 1.000 eura...

"Odbija se tužbeni zahtjev u iznosu od 44.000 eura", navodi se u presudi donijetoj 4. jula.

Vujašković, koju zastupa advokat Veselin Kovačević, u tužbi podsjeća da je bila uhapšena 14. januara 2016. u šest sati u porodičnoj kući u Radanovićima, dok se spremala da ide na posao.

Nju su policijski službenici sproveli do zgrade Specijalnog tužilaštva u Podgorici, gdje su joj oduzete lične stvari i nakon čega je smještena u pritvorsku jedinicu u podrumu zgrade.

"Negdje oko 22 časa sprovedena je kod specijalnog tužioca Saše Čađenovića koji je, nakon što je uzeo lične podatke, utvrdio da nije osoba koju potražuje i nakon toga je puštena na slobodu. Policajac ju je odveo do Autobuske stanice, kako bi se vratila u Radanoviće, ali kako nije imala novca kod sebe, policijski službenik je zamolio dispečera da je pusti bez novca u autobus", navodi se u tužbi Vujaškovićeve.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države, osporio je tužbeni zahtjev, navodeći da nije dostvaljen nijedan dokaz i konstatovao da je previsoko postvaljen u odnosu na aktulenu sudsku praksu.

"Imajući u vidu sve elemente i da se sudska praksa za ovaj vid nematerijalne štete kreće u rasponu od 3.000 do 4.000 eura za mjesec dana neosnovanog lišavanja slobode, kod činjenice da Vujaškovićeva traži naknadu zbog lišavanja slobode za period od 14 sati, to sud nalazi da joj pripada pravična naknada u iznosu od 1.000 eura", piše između ostalog u presudi.

Slika sa lisicama na rukama objavljena u svim medijima

Greška tužilaštva, kako tvrdi, promijenila joj je život.

"Neosnovano lišenje slobode bilo je medijski praćeno, a na televiziji je prikazan snimak njenog izvođenja iz “marice” sa lisicama na rukama ispred zgrade Specijalnog tužilaštva. Ta slika se pojavila u svima štampanim medijima sa tekstom da je član budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića. Posebno joj je bilo teško što nije mogla da javi porodici gdje se nalazi i što nije znala zbog čega je privedena. Od tada ima psihičkih i zdravstvenih problema", navodi se u tužbi Vujaškovićeve.

Ovo je predmet bez presedana, sud je izveo pogrešnu analogiju

Kovačević je najavio da će na presudu biti izjavljena žalba i rekao da je uvjeren da će drugostepeni sud tu pravnu stvar riješiti pravičnije.

"Nerado komentarišem presudu koja nije pravosnažna, ali ne mogu da ne izrazim zaprepašćenje visinom dosuđenje satisfakcije za najgrublji mogući čin koji pravosudna vlast može da uradi nekom pojedincu. Pozivanje na cijenu 30-odnevnog neosnovanog pritvora koja egzistira u crnogorksoj sudskoj praksi nije odgovarajuća analogija, jer je to potpuno druga životna i pravna situacija od one u kojoj se Slavka našla. Sličan primjer nije zabilježen posljednjih godina ni u jednom pravnom sistemu zemalja bivše Jugoslavije, tako da se nije mogla naći analogija ni u crnogorskoj, ni u sudskoj praksi zemalja koje su nam po pravnom poretku i kulturi bliske. Njen slučaj je jedinstven i kao takav je morao biti tretiran od Osnovnog suda u Podgorici", kazao je za "Vijesti" Kovačević.

Bonus video: