Deset godina olimpijskog duha: Crna Gora može da bude ponosna

„Možete da budete ponosni na sve što ste uradili u proteklih 10 godina i da sa optimizmom gledate na ono što vas očekuje u budućnosti“, kazao je, između ostalog, u video poruci Tomas Bah, predsjednik MOK-a
64 pregleda 2 komentar(a)
Simonović Jokić, Foto: Savo Prelević
Simonović Jokić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.07.2017. 20:36h

Crnogorski olimpijski komitet proslavio je deceniju članstva u olimpijskoj porodici.

U Gvatemala sitiju, 7. jula 2007. godine, COK je primljen u Međunarodni olimpijski komitet, kao 204. član.

„Uvijek ističem da smo dio te velike porodice, ne organizacije, jer ideja koju ovaj pokret nosi je nešto što je iznad institucija, vremena, pa i nacija. Po mom mišljenju, to je globalno najsnažnija ideja – ideja čiste slobode i zajedništva, oslikana u univerzalnim porukama koje promoviše“, kazao je predsjednik COK-a Dušan Simonović.

"Apsolutno smo svjesni da su crnogorski sportisti najbolji ambasadori naše divne zemlje u svijetu, promoteri ljudskih , a ne samo sportskih vrlina, a sport je, definitivno, najbolji crnogorski brend", kazao je, između ostalog, predsjednik COK-a.

Vrijednosti crnogorskog sporta i olimpizma uopšte svih ovih godina promovisao je Predrag Jokić, naš proslavljeni vaterpolista, koji je prvi dobitnik priznanja „Zlatna zvijezda crnogorskog sporta“.

COK će ovu nagradu dodjeljivati svake četiri godine, pojedincima ili kolektivima, koji na najbolji način predstavljaju Crnu Goru i olimpijske vrijednosti.

„Hvala saigračima, trenerima, mojoj porodici – bez njih ne bi bilo ni ove nagrade, ni medalja sa velikih takmičenja. Crnogorskom olimpijskom komitetu i našim sportistima čestitam na svemu što su uradili u ovih deset godina. Vjerujem da će budućnost biti još bolja i da ćemo se već u Tokiju radovati novoj medalji“, kazao je Jokić, koji ima olimpijsku medalju iz Atine 2004. godine, a šest sa evropskih i svjetskih šampionata.

Gosti na svečanosti COK-a bili su Janez Kocijančič, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta, i Pere Miro, funkcioner MOK-a, a prvi čovjek olimpijskog pokreta Tomas Bah obratio se video porukom, čestitavši predsjedniku Simonoviću i crnogorskim sportistima jubilej.

„Možete da budete ponosni na sve što ste uradili u proteklih 10 godina i da sa optimizmom gledate na ono što vas očekuje u budućnosti“, kazao je, između ostalog, Bah.

Gosti na svečanosti bili su i predsjednici nacionalnih komiteta 12 evropskih zemalja, među kojima i bivši proslavljeni košarkaški trener Božidar Maljković, čelnici crnogorskih sportskih insitucija, naši sportisti, članovi diplomatskog kora...

Bonus video: