BUDVANI ĆE GLASATI O KATNIĆEVIM SPORAZUMIMA

Saviću traže pare, dosta im je nekretnina

Šef parlamenta Vujović zakazao je za danas hitnu sjednicu kolegijuma o datumu održavanja vanredne sjednice Skupštine
115 pregleda 9 komentar(a)
Branislav Savić Gugi, Foto: Boris Pejović
Branislav Savić Gugi, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2019. 23:12h

Specijalno državno tužilaštvo zatražilo je od Opštine Budva saglasnost na dva sporazuma o priznanju krivice, koje su zaključili sa građevinskom kompanijom Gugi commerce, biznismena Branislava Savića.

Nova opštinska vlast odbijala je da podrži ta dokumenta iz tužilaštva Milivoja Katnića, jer nijesu bili zadovoljni iznosom novca koja je trebalo u ime odštete da pripadne lokalnoj upravi zbog malverzacija te građevinske kompanije kao dijela kriminalne grupe na čijem je čelu bio Svetozar Marović.

Savićeva firma se sporazumima obavezala da obešteti Opštinu za šest miliona eura, sa čim su se lokalni vlasti saglasile.

Međutim, protive se da im se najveći dio vrati u nekretninama, kako je to učinila kompanija “Tradeunique” Mirka Latinovića. Prema nezvaničnim informacijama, Specijalno tužilaštvo je dijelom izašlo u susret predstavnicima Opštine Budva, ali “Vijestima” nije rečeno šta to konkretno znači i na koji način će “Gugi commerce” vratiti dug.

Šef lokalnog parlamenta Đorđije Vujović zakazao je za danas hitnu sjednicu kolegijuma, na kojoj će razgovarati o datumu održavanja vanredne sjednice lokalnog parlamenta i glasanju za sporazume tužilaštva...

Ukoliko parlamentarna većina to odobri, saglasnost će potpisati gradonačelnik Dragan Krapović.

Firma “Gugi commerce” sporazumom se obavezala da u sljedeće dvije godine isplati Opštini Budva 3.800.000 eura, zbog nezakonitosti tokom gradnje donjeg bulevara i seoskog puta prema Krapini.

Iz te kompanije prethodno su pred notarom u Budvi potpisali izjavu, kojom su založili tri stambene zgrade u Donjoj Lastvi i atraktivni zemljišni kompeks na Bećićkoj plaži, pored hotela “Splendid”.

Time su garantovali da će izmiriti obaveze.

“Hipoteka u korist hipotekarnog povjerioca Opština Budva radi obezbjeđenja novčanog potraživanja po osnovu sporazuma o priznanju krivice, zaključenog između specijalnog tužioca sa jedne i okrivljenih Dragoljuba Milanovića i “Gugi commerca”, prema kojme je na ime pribavljene imovinske koristi dužan uplatiti na žiro račun Opštine Budva 3.842.766,69 eura. Tako što će iznos od 170.000 eura uplatiti u roku od 15 dana od provosnažnosti presude, dok će preostali iznos od 3.672.766,69 uplatiti na račun Opštine Budva tako što će u roku od šest mjeseci uplatiti 900.000 eura, a preostalih 2.772.766,69 eura u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude”, navodi se u katastarskoj evidneciji Uprave za nekretnine.

Hipoteka Opštine Budva upisna je na trospratnu stambenu zgradu u Donjoj Lastvi u tivatskoj opštini.

Blokirana su i dva stana u prizemlju od po 69 kvadrata, stan od 76 kvadrata na prvom spratu, stanovi od 76 i 70 kvadrata na drugom spratu, nestambeni prostori od 60 i 54 kvadrata na tavanu, kao i deset garažnih mjesta površine 178 kvadrata. 

Iz Savićeve firme založili tri stambene zgrade, i parcelu na bećićkoj plaži...

U Donjoj Lastvi je založena još jedna stambena zgrada u kojoj Gugi ima poslovni prostor od 44 kvadrata u suterenu, dva stana od 44 i 51 kvadrata u prizemlju, stanove od 44 i 50 kvadrata na prvom spratu i 69 kvadrata nestambenog prostora na tavanu.

Pod hipoteku je stavljena još jedna nekretnina uknjižena u Donjoj lastvi na “Gugi commerce” - jednostapratna porodična kuća od 120 kvadrata.

Kao zalog je ponuđena parcela u Bečićima, uknjižena na firmu Metropol - IN, vlasništvo Slavke Savić, Gugijeve supruge.

Riječ je o zemljištu na kome je Savić prije nekoliko godina najavio izgranju hotela, za šta je uplatio milion eura za komunalije.

Sada sudskim putem traži da mu se novac vrati, jer izgradnja nikada nije počela.

Zbog platoa na Jazu u tri godine mora vratiti 2.254.585,24 eura

Prema drugom sporazumu, Savićeva firma se zbog malverzacija tokom gradnje  platoa  na Jazu obavezala da Opštini u sljedeće tri godine vrati 2.254.585,24 eura.

Kako se navodi u sporazumu, 100.000 eura mora se uplatiti 15 dana od pravosnažnosti presude, 500.000 eura u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude, a preostali iznos od 1.654.585,24 eura najkasnije za dvije godine.

Kao garanciju da će vratiti dug, kompanija Gugi commerce založila je tri poslovna prostora od 36, 61 i 106 kvadrata, na drugom kompleksu TQ Plaza, poslovni prostor od 48 kvadrata u prizemlju novosagrađene zgrade u naselju Potkošljun, kao i stan od 57 kvadrata i garažu u luksuznoj zgradi na glavnom gradskom bulevaru.

U katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine upisana je hipoteka države i na zemljišne parcele površine 8.500 kvadrata, koje Savićeva firma ima u Lastvi Grbaljskoj i Donjoj Lastvi.

Preporučujemo za Vas