Šćepanović: Crna Gora u vrhu evropskog karatea

"U samom biću crnogorskog naroda je ratnička tradicija i genetika koja to podneblje zajedno sa državama iz bivše SFRJ svrstava za jedno od najtalentovanijih u Evropi i svijetu", kaže selektor karate reprezentacije Srbije, Goran Šćepanović
496 pregleda 0 komentar(a)
Goran Šćepanović, Foto: Privatna arhiva
Goran Šćepanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.07.2017. 13:00h

Uspjesi i osvajanje medalja na velikim međunarodnim takmičenjima svrstava Crnu Goru u vrh evropskog karatea, kazao je selektor karate reprezentacije Srbije, Goran Šćepanović.

On je u intervjuu agenciji MINA rekao da je Crna Gora rasadnik talenata u mnogim sportovima, a pogotovo u borilačkim.

"U samom biću crnogorskog naroda je ratnička tradicija i genetika koja to podneblje zajedno sa državama iz bivše SFRJ svrstava za jedno od najtalentovanijih u Evropi i svijetu", kazao je Šćepanović.

Prema njegovim riječima, za uspjehe u mlađim uzrasnim kategorijama u Crnoj Gori genetika je presudna.

"Rezultati i osvajanje medalja crnogorskih takmičara Marija Hodžića, Vladimira Jovića, Nenada Dulovića, Marine Raković, Slađane Rajković, Danila Lučića, Jelene Maksimović, Ane Drašković, Dragane Konjević, Suzane Mirković i Slađane Kršikape na ranijim šampionatima Evrope i svijeta s razlogom svrstvaju Crnu Goru u sami vrh evropskog karatea", kazao je Šćepanović.

On je naglasio da je za seniorski rezultat pored genetike potreban pristup sportu sa naučnog, tehničko-taktičkog, finansijiskog i mnogih drugih aspekata koji u poslednje vrijeme svrstavaju karate u olimpijiski sport, a od skoro u totalni profesionalizam.

"Čist primjer je crnogorska karatistkinja Marina Raković osvajač evropskih, svjetskih i olimpijiskih medalja (Evrpopske igre Baku). U svakom slučaju, navedeni takmičari i mnogi drugi su pravi nasljednici šampiona poput Slavenka Bajića,Vladimira Jokovića, Veselina Mićovića, Dragoljuba Fatića,Vlatka Bojovića, Samira Usenagića, Dragoljuba Kopitovića i mnogih drugih crnogorskih karatista koji su bili bez premca u Jugoslaviji", kazao je Šćepanović.

On je naglasio da je karate kao sport i vještina izuzetno popularan u regionu, kao i ostali borilački sportovi.

"Oni su našli pogodno tlo za stvaranje velikih rezultata i sportskih legendi sa ovih prostora u bosku, karateu, džudou, rvanju, kik boksu, ful kontaktu. Ne treba napominjati Mate Parlova, Marijana Beneša, Slobodana i Tadiju Kačara, Ivana Strugara, a u novije vrijeme Srđana Mrvaljevića, Davora Štepaneka, Aleksandra Kukolja i Slobodana Bitevića", rekao je Šćepanović.

Šćepanović, koji je kao dječak trenirao fudbal u rodnom Kolašinu, kazao je da je na njega presudan značaj imao crnogorski bokser Miodrag Perunović.

"On je, zajedno sa pionirom jugoslovenskog karatea Slobodanom Vučinićem, imao presudan značaj za moje bavljenje karateom kao sportom i vještinom. Napomenuću da je svaki takmičar u borbama karate reprezentacije Srbije dobio na poklon i morao pročitati knjigu, Štit i mač' Miodraga Mija Perunovića koja je imala psihološki značaj za ostvarivanje rezultata u Francuskoj", rekao je Šćepanović.

On je kazao da je izuzetno zadovoljan rezultatima karate reprezetacije Srbije u ovoj godini.

"Svi u Savezu, računajući rukovodstvo i stručni stab, bili smo izuzetno opeterćeni pred Evropsko prvenstvo u Turskoj, jer se sledeće EP održava u Novom Sadu, a od 1. januara 2018. godine počinje trka za norme, odnosno plasman na OI u Tokiju 2020. Osvajanje zlatne medelje Jovane Preković, srebrne medalje Marka Antića i bronzanih medalja Slobodana Bitevića i Sanje Cvrkote moramo biti izuzetno zadovoljni pred takmičenja koja se boduju 2018. i 2019. za OI u Tokiju", rekao je Šćepanović.

On je naglasio da je navedeni uspeh opravdao podmlađivanje reprezentacije Srbije započeto na EP 2016. u Monpeljeu.

"Osvojene medalje u Monpeljeu i Izmitu daju nam nadu i ogroman podstrek za osvajanje medalja na domaćem terenu, narednog maja Novom Sadu, jer smatramo da rezultat neće izostati. Imamo izuzetno sposobno rukovodstvo Saveza na čelu sa Slavoljubom Piperom, članom Izvršnog odbora EKF-a i WKF-a i stručnim štabom na čelu sa prof. dr Strahinjom Tepavčević,Predragom Stojadinovim i mene kao selektorom seniorske reprezentacije Srbije u borbama", kazao je Šćepanović.

On je naglasio da je karate jedan od najmasovnijih sportova u svijetu.

"U Srbiji je po masovnosti treći sport, poslije fudbala i košarke, a po rezultatima ga svrstavaju u jedan od najtrofejnih sportova. U Crnoj Gori pored vaterpola i rukometa takođe ga svrstavaju u sami vrh crnogorskog sporta. Nadamo se da će zbog masovnosti rezultata atraktivnosti plemenitosti naše vještine i karate sporta ostati u olimpijiskoj porodici i poslije Tokija", kazao je Šćepanović.

On vjeruje da će neko poput Jovane Preković, Marine Raković, Slobodana Bitevića ili nekog drugog sa ovih prostora izboriti plasman na Olimpijiske igre u Tokiju.

Šćepanović je naglasio da kao sportski radnik Karate federacije Srbije ima izuzetnu saradnju sa Karate savezom Crne Gore i njegovim predsednikom Vladimirom Jokovićem, direkotorom Dragoljubom Fatićem i selektorom Slavenkom Bajićem.

"Oni su svi moja generacija u karateu i sa njima me veže 30-35 godina bavljenja tom drevnom veštinom i olimpijiskim sportom. Sa nekim i kumstvo poput Slavenka Bajića", kazao je Šćepanović.

On je podsjetio da je rođen u Kolašinu i da Crnu Goru i Srbiju doživljava kao svoje države i ako su one danas nezavisne.

"S obzirom da sam oženjen sa suprugom Vanjom, takođe iz Crne Gore i sa njom imam troje djece, želja mi je da se poslije svoje sportske karijere vratim i ostatak života provedem u Crnoj Gori", kazao je Šćepanović.

On je istakao da posljednjih 30 godina, kao predsednik i trener, vodi beogradski karate klub Studentski grad, poslije smrti pionira jugoslovenskog karatea Slobodana Vučinića.

"Taj čovjek je na mene izvršio veliki uticaj i još za života postavio me za njegovog pomoćnika kada je bio selektor juniorske reprezentacije Jugoslavije. Na moju karijeru su presudno uticali i Slavoljub Piper, Dušan Dačić i Antonio Seba Oliva. Od sticanja nezavisnosti Srbije 2006. godine, a i prije, obavljao sam dužnost selektora svih selekcija u borbama, a posljednje tri godine nalazim se na mjestu selektora seniorske reprezentacije Srbije u borbama i predsjedenika Beogradskog karate saveza", rekao je Šćepanović.

Bonus video: