Nagrada "Teuta" uručena Mojkomu Zeću

Nagradu dodjeljuje Regionalno udruženje pisaca “Teuta”
101 pregleda 0 komentar(a)
knjiga, Foto: Shutterstock.com
knjiga, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.07.2017. 10:24h

Prvi laureat međunarodne nagrade “Teuta” akademik Jevrem Brković uručio je juče u Tuzima ovogodišnju nagradu “Teuta” dobitniku, poznatom albanskom pjesniku Mojkomu Zeću.

Književnu nagradu “Teuta” dodjeljuje Regionalno udruženja pisaca “Teuta” u okviru prekogranične književne manifestacije “Muzat e Alpeve / Alpske Muze”. Prethodni laureati ove nagrade su poznati književnici: Jevrem Brković, Dritero Agoli, Ramiz Keljmendi i Miraš Martinović. Od ove godine na ovom spisku je i jedna od najznačajnijih ličnosti savremene albanske kulture, prof. dr. Mojkom Zećo.

U odluci žirija ističe se da je ovogodišnji laureat “stvorio novu pjesničku kosmologiju, razbijajući granice percepcije i iskustva modernog čovjeka kroz neočekivano otkriće djelovanja sila višestruke istorije i vječnosti”.

U okviru manifestacije, prije dva dana u Istoku je promovisano dvojezično, crnogorsko-albansko izdanje knjige “Odakle zovem” Zuvdije Hodžića, a prekjuče je u Skadru predstavljen novi prevod Zogovićevog “Ali Binaka” koji potpisuje Anton Beriša. O ovom velikom djelu moderne crnogorske književnosti govorio je Miraš Martinović.

Svečanosti u Tuzima koja je održana u restoranu “Troja” prisustvovali su akademik Zuvdija Hodžić, Miraš Martinović, ali i brojni pisci i kulturni radnici.

Bonus video: