Barski ljetopis: Otvorena izložba u čast Milunovića i Lubarde

Izložba „Od predjela ka znaku“ dio je programa obilježavanja značajnih jubileja - 110 godina od rođenja Petra Lubarde, 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Mila Milunovića
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2017. 08:49h

Izložba „Od predjela ka znaku“ - omaž Milu Milunoviću i Petru Lubardi, otvorena u srijedu, 5. jula u sali Dvorca kralja Nikole u prisustvu predsjednika barske opštine, dr Zorana Srzentića i velikog broja zvanica i gostiju.

Izložba, čiji su autori istoričarke umjetnosti Ljiljana Karadžić i Snežana Ivović, kao i selektor likovnog programa Barskog ljetopisa, Milun Lutovac, organizovana je u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore. Postavka se u Dvorcu može obići do 26. jula, navode iz Barskog ljetopisa.

"Izložba „Od predjela ka znaku“ dio je programa obilježavanja značajnih jubileja - 110 godina od rođenja Petra Lubarde, 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Mila Milunovića. Izložbu je otvorio ministar kulture u Vladi Crne Gore, mr Janko Ljumović, konstatujući u obraćanju prisutnima da se djelo dva velikana, po prvi put u okviru jubilarnog Barskog ljetopisa povezuje i integriše u formi zajedničke postavke koja njihovo slikarstvo inovativno predstavlja publici, i koja još jednom svjedoči autentičnost i samosvojnost koja djelima Lubarde i Milunovića obezbjeđuje sasvim posebna mjesta u crnogorskoj kulturi," stoji u saopštenju Ljetopisa.

Ministar kulture Janko Ljumović na otvaranju izložbe je kazao da je jubilej pokrenuo ideju o jedinstvenoj postavci koja otvara prostore novih promišljanja o najreprezentativnijim djelima Milunovića i Lubarde.

"Obojica su bili beskompromisno posvećeni umjetničkom traganju i procesu stvaralačke imaginacije, čime su i Crnu Goru dostojno predstavili drugima. U tim komunikacijama njihovo slikarstvo se upisalo u univerzalni jezik svjetske umjetnosti, baš onako kako se u taj jezik istinski umjetnik upisuje, a on je uvijek medijum između iskona, mita i arhetipa svog prostora i čiste transcendecije umjetničkog univerzuma,“ kazao je Ljumović.

Galerija

Bonus video: