PRVA KNJIGA SNEŽANE DAKIĆ TOMANOVIĆ

Promocija knjige “Oprost za knjeginju”

Kada je riječ o pristupu samim oblikovnim postupcima, Snežana Dakić Tomanović ne napušta tradicionalni stvaralački okvir, ali se u tom okviru snažno osvrće i na neke sasvim savremene i aktuelne teme, ističe Koprivica
137 pregleda 0 komentar(a)
Snežana Dakić Tomanović, Foto: Milica Đurović
Snežana Dakić Tomanović, Foto: Milica Đurović
Ažurirano: 04.04.2019. 23:09h

Promocija zbirke kratkih priča Snežane Dakić Tomanović “Oprost za knjeginju” održana je večeras u Mall of Montenegro.

Riječ je o prvoj knjizi Dakić Tomanović u kojoj se nalazi 36 priča.

Svetlana Jovetić Koprivica, profesorice književnosti, kazala je da je autorku zbirke kratkih priča "Oprost za knjeginju" sa suštinski upoznala nakon čitanja "Priče o njima2. 

“Ne zato sto sam u tom trenutku smatrala genijalnom, niti zbog toga što sam vjerovala da je priča remek-djelo, već zbog toga što sam ostala zamišljena nad nestvarnom iskrenošću i neposrednošću koju ovovjekovna gordost ne poznaje a kad je prepozna obično je ne prihvati, ne oprosti...Tada sam imala osjećaj da autorka ne bi sebi mogla oprostiti da je prećutala sve ono što je imala da kaže, da podijeli... Namjerno se služim terminom "podijeli" jer čitalac sve vrijeme ima utisak da je čitanjem zašaocu njen svijet, u njenu svijest, i dobio dio nečega nedjeljivog po prirodi stvari. Iako se odlučila ya kratku proznu formu, bez mnogo poznavanja teorije književnosti svima ubrzo postaje jasno da bi svaka ova priča mogla biti pjesma jer je lirska i duboka do krajnjih granica, ali bi svaka mogla biti zametak romana jer su likovi snažni, bogati, ekspresivni...i ništa manje drama jer u svakoj priči tinja sukob na nivou individue, a katkad se seli na neka opšta, mentalitetska pitanja.”, ističe Koprivica

Kada je riječ o pristupu samim oblikovnim postupcima, Snežana Dakić Tomanović ne napušta tradicionalni stvaralački okvir, ali se u tom okviru snažno osvrće i na neke sasvim savremene i aktuelne teme, ističe Koprivica. 

“Očigledno je da u stvaralačkom smislu ona ostaje odana onim idejama koje odlikuju klasične pisce a koji zapravo sugerišu da se velike istine uvijek tiču malog čovjeka, da se univerzalne ideje mogu prenijeti samo poniranjem u jednostavnost. Riječ je o slojevitoj jednostavnosti, nepokolebljivoj želji da se čitaocu ponudi jasna, nedvosmislena i jednostavna poruka.”, saopštila je Koprivica.

Nevenka Ćirović je istakla da iako je ovo njena prva zbirka priča, pred čitaocima je djelo snažne literarne i umjetničke vrijednosti.

Dakić Tomanović je profesorica u SSŠ "Sergej Stanić", kao kolumnistikinja portala "Žena sam ja".