Logično je da strahuje-pokušavali su da ga ubiju

“Kod tužioca postoji realan strah sa stresogenim događajima koji su ugrožavali njegov život, nasilje, podmetanje bombe, kao i strah od susreta sa osobama, kako navodi, iz kriminalnog miljea”, naveo je vještak
53 pregleda 4 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tufik Softić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.07.2017. 14:09h

Novinar Tufik Softić duševno je zdrava osoba i zato je opravdano osjećao strah od situacija koje su realno ugrožavale njegov život.

To je zaključak vještaka neuropsihijatra Stanka Milića, u dopuni nalaza i mišljenja, u sudskom postupku koji je Softić pokrenuo protiv države - tražeći odštetu od 100.000 eura, jer ni nakon deset goina nijesu pronađeni napadači, ni nalogodavci napada na njega.

Zastupnica države Slavica Novaković na prethodnom ročištu je tražila da se Milić izjasni da li je Softićev strah iracionalan ili realan, uprkos tome što je novinar 2007. brutalno pretučen na kućnom pragu i što mu je par godina kasnije na istom mjestu postavljen i aktiviran eksploziv.

Milić je pojasnio da kod duševno zdrave osobe ne može biti iracionalan strah kada neko pokuša više puta da je ubije i da se ta vrsta straha javlja kod ljudi sa duševnim poremećajima: “Kod tužioca postoji realan strah sa stresogenim događajima koji su ugrožavali njegov život, nasilje, podmetanje bombe, kao i strah od susreta sa osobama, kako navodi, iz kriminalnog miljea”, naveo je vještak.

Dodao je i da je Softićev strah trajnije prirode i da će se nastaviti u blažem obimu do okončanja sudskog postupka.

Vještak je u nalazu utvrdio da Softić, nakon pokušaja njegovog ubistva i bacanja bombe ispred kuće, trpi strah koji je narušio njegovu duševnu ravnotežu, ali nije ostavio trajne posljedice na psihu.

Milić je utvrdio da je Softić trpio duševne bolove jakog intenziteta dva mjeseca, bolove srednjeg intenziteta tri mjeseca, a da će bolove blagog intenziteta sa stanjima aksioznosti trpjeti sve do okončanja spora.

Suđenje je juče odloženo za 22. septembar, jer je sutkinja Milena Brajović bila na seminaru.

Zbog nedostatka dokaza Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju obustavilo je istragu zbog pokušaja ubistva Softića od prije više od devet godina, dok Osnovno državno tužilaštvo još izviđa ko je prije skoro četiri godine postavio bombu pored automobila novinara...

Istraga o pokušaju ubistva Softića pokrenuta je tek sedam godina nakon što su ga dvojica muškaraca palicama tukla po glavi.

U bjelopoljskom Višem državnom tužilaštvu i beranskom Osnovnom tužilaštvu tvrde da nije njihova krivica što prikupljeni dokazi u postupcima pokušaja ubistva i bombaškog napada na novinara nijesu dovoljni za krivično gonjenje nalogodavaca i napadača tih događaja.

Novinaru ukinuto obezbjeđenje nakon što je tužio državu

Novinaru je 2014. dodijeljeno policijsko obezbjeđenje, jer je Agencija za nacionalnu bezbjednost imala saznanja da mu prijeti opasnost.

Na osnovu njihovih podataka, iza napada na Softića stoje pojedini pripadnici klana Darka Šarića o čijim je nezakonitim poslovima pisao.

Ubrzo nakon što je podnio tužbu protiv države, policijsko obezbjeđenje mu je ukinuto, sa obrazloženjem da više nije ugrožen.

Jedini osuđeni u slučajevima napada na novinara je Draško Vuković i to zato što je lagao policiju i tužioce u vezi sa pokušajem ubistva i istragu skrenuo u pogrešnom pravcu.

On je sa Osnovnim tužilaštvom u Beranama potpisao sporazumno priznanje krivice i platio 1.700 eura.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija. Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: