Guitar Art Summer Fest od 15. do 20. avgusta u Herceg Novom

Moto ovogodišnjeg festivala su 'Gitarske integracije' koje spajaju i okupljaju različite elemente u jedinstvenu cjelinu
101 pregleda 0 komentar(a)
Guitar art summer fest, GASF, Foto: Slavica Kosić
Guitar art summer fest, GASF, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.07.2017. 07:48h

Guitar art summer fest (GASF) biće održan od 15. do 20. avgusta u Herceg Novom, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

“Moto ovogodišnjeg festivala su 'Gitarske integracije' koje spajaju i okupljaju različite elemente u jedinstvenu cjelinu. Integracije mogu biti razne, poput integracije gitarista, ideja, dostignuća ili ideala. Kada se ljudi integrišu oni tada uzajamno sarađuju i teže ka zajedničkim ciljevima. Ja vjerujem da tako grade bolju budućnost - jedinstvenu, stabilnu i bolju”, ocijenio je direktor festivala Boško Radojković. On ističe da je njegovo iskustvo dokazalo da su svi ljudi, bez obzira na razlike, iz koje države potiču, kojim jezikom govore, koje su religije, materijalnog stanja, društvenog položaja... jesu istinski integrisani muzikom.

“Raznovrsnost i kvalitet ovogodišnjeg programa, koji prevazilaze prvobitno postavljene okvire, daju mi za pravo da vjerujem da će zvuci gitare još dalje ponijeti glas o Herceg Novom kao gradu umjetnosti. Ne sumnjam da će 12. izdanje opravdati sva, mogu slobodno reći dosta visoka, očekivanja. Ovogodišnji slogan je 'Gitarske integracije'. On u potpunosti odgovara uvjerenju organizatora i svih nas koji podržavamo festival - da, bez obzira na sve razlike po bilo kom osnovu, muzika je ono što nas ujedinjuje uvijek i svuda”, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

V.d. direktorice Turističke organizacije Ana Stanišić je podsjetila da je Herceg Novi domaćin brojnim festivalima, među kojima se naročito ističe GASF.

“Talas 12. Guitar Art Summer Festa sakupio je muzičko bogatstvo stilova i međunarodnih umjetnika. Donio nam je u Herceg Novi portugalski 'Fado Iberia', španski flamenko 'Alfonso & Miguel Linares Flamenco Sextet', hrvatski pop-rock 'Parni valjak', crnogorsku klasiku 'Vox2feel Duo', srpsku akustiku 'Vlada & Bajka', kao i savremenu muziku 'Sensartika tria'”, kazao je Radojković najavljujući program GASF-a.

Članovi “Parnog valjka” najavljuju posebnu plovidbu za publiku. Pod vedrim nebom i u savršenoj akustici Kanli kule izvešće koncert, koji je simbolično nazvan “Bez struje”, po nazivu najprodavanijeg pop-rock albuma u regionu. “Parni valjak” će u Herceg Novom proslaviti višedecenijsku karijeru, a pored brojnih bezvremenih hitova svojoj publici predstavitiće nove pjesme među kojima je i aktuelni singl “Ljubav”.

U okviru pratećeg programa u galeriji Sue Ryder biće organizovana izložba fotografija “Život i djelo Augustina Bariosa”, posvećena najpoznatijem paragvajskom gitaristi i kompozitoru klasične muzike.

Kao i prethodnih godina za zainteresovane biće organizovane radionice i master klas.

Sponzor ovogodišnjeg festivala je Erste banka. Ulaz za sve koncerte biće slobodan, samo će se plaćati karte za koncert “Parnog valjka”.

Bonus video: