Tomić čisti zatvore za Perovićem

Izvor iz Vlade tvrdi da je Pažin rekao Tomiću da što prije riješi lošu bezbjednosnu situaciju u ZIKS-u
136 pregleda 3 komentar(a)
Milan Tomić, Foto: Savo Prelević
Milan Tomić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.07.2017. 05:33h

Dojučerašnji savjetnik direktora Uprave policije Milan Tomić preuzeće sljedeće sedmice rukovođenje Zavodom za izvršenje krivičnih sankcija.

On i dosadašnji direktor te institucije - Miljan Perović oko devet sati juče u zgradi Vlade sastali su sa ministrom pravde Zoranom Pažinom, koji je dugogodišnjem policajcu povjerio upravljanje crnogorskim zatvorima.

Izvor “Vijesti” iz Vlade rekao je da je vicepremijer Tomiću rekao da želi što prije da riješi lošu bezbjednosnu situaciju.

Navodno, probleme iza spuških zidina moraće da okonča u što kraćem roku, kako obračun kriminalnih klanova ne bi eskalirao i iza rešetaka.

Tomića za šefa zatvora dolazi nakon petogodišnjeg mandata svog prijatelja i dugogodišnjeg saradnika Perovića.

Perovićevo upravljanje ZIKS-om obilježilo je ubistvo zatvorenika Dalibora Đurića u spuškom zatvoru, bjekstva osuđenih ubica Jovice Zindovića i Ivana Vujovića iz Zatvora Bijelo Polje, polivanje osuđenika Igora Božovića vrelim uljem, obračun klanova iza rešetaka, navodna tortura nad zatvorenicima zbog koje se sudi desetini službenika Zavoda...

Nepun sat nakon sastanka sa Pažinom, nekadašnji šef kriminalističke policije ušao je u upravnu zgradu Zavoda, gdje je sa svojim bivšim šefom Perovićem razgovarao o predaji dužnosti.

Iz vrha vlasti “Vijestima” je potvrđeno da će Tomić na sljedećoj sjednici Vlade biti zvanično imenovan na novu funkciju, a već 10. jula početi sa poslom. Za novog šefa crnogorskih zatvora važi da ima veliko policijsko i operativno znanje.

Skoro čitav radni vijek proveo je u policiji, a od ljeta 2012. do sredine 2013. godine bio je Perovićev pomoćnik u ZIKS-u.

Nakon toga vratio se u policiju - na poziciju šefa kriminalističke policije gdje je i ostao do februara 2015. godine, kada je podnio ostavku.

Smjenu je tražio nakon što je u Podgorici u vazduh dignut automobil Milana Vujotića, navodno bliskog kavačkom kriminalnom klanu.

Na kolegijumu je navodno obrazložio da je nezadovoljan načinom funkcionisanja službe na čijem je bio čelu.

Za vrijeme Tomićevog šefovanja kriminalističkom policijom ispred kancelarije glavnog urednika “Vijesti” aktivirana je bomba.

Tomić je nekoliko mjeseci kasnije tvrdio da su za to nedjelo krivi Podgoričani Marko Šofranac i Nemanja Vukmirović.

Oni su, međutim, pravosnažno oslobođeni odgovornosti.

Tomić juče nije odgovarao na pozive iz redakcije “Vijesti”.

Peroviću javno preduzeće ili borba za poziciju šefa policije?

Odlazećem direktoru ZIKS-a, Vlada će najvjerovatnije povjeriti upravljenje jednim javnim preduzećem, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz vlasti.

Jedan od izvora lista kazao je da Perović očekuje fotelju u Upravi policije, u kojoj je proveo najveći dio radnog vijeka.

Isti sagovornik tvrdi da ipak nema podršku čelnih ljudi crnogorske vlasti za poziciju šefa tog bezbjednosnog sektora.

“Stojanoviću je sredinom 2013. godine počeo petogodišnji mandat i još je rano govoriti o novom šefu policije, iako se među njegovim najbližim saradnicima lome koplja oko toga ko bi ga mogao zamijeniti. Spekulacije oko odlaska u penziju podigle su tenzije i bukvalno se vodi borba između jednog aktuelnog i nekoliko bivših policijskih načelnika oko toga ko će preuzeti komandu nad javnom policijom”, kazao je izvor “Vijesti”.

Rekao je da Perović ima najmanje šanse da postane novi direktor policije.

“U prilog mu ne idu dešavanja u zatvoru - ubistvo osuđenika, bjekstva dvojice ubica, incidenti među zatvorenicima, 'greške' službenika koje su dobijale sudski epilog, ali ni 'rep' koji vuče zbog optužbe nekadašnjeg saradnika Brajuška Brajuškovića koji je tvrdio da je Perović koordinirao batinaškim eskadronom 'crnih trojki' koje su prebijale nepodobne novinare i opozicionare”, kazao je sagovornik lista.

Ubistvo u zatvoru i bjekstva osuđenih ubica neki su od razloga zbog kojih je Perović izgubio naklonost prvog čovjeka crnogorske Vlade Duška Markovića i vicepremijera Pažina.

Perović je tokom mandata uspio da obnovi dio zatvora, uguši gotovo svakodnevne štrajkove osuđenika i izbori se da zaposleni u toj ustanovi riješe radno-pravni status. Uprkos tome, dio službenika tvrdi da rade u žasnim uslovima i da bezbjednost u spuškom zatvoru odavno nije bila na nižem nivou.

Bonus video: