FIKTIVNIM KREDITIMA "SPASAVALE" BANKU

Službenice Atlas banke u Kolašinu podizale kredite na ime sugrađana

Rakočevićevu, Bulatovićevu i njihovog kolegu Miloša Medenicu tužilac Vojislav Grujić tereti da su zloupotrebom službenog položaja oštetili banku za oko 1.100.000 eura
151 pregleda 2 komentar(a)
Sud, presuda, Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Sud, presuda, Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.07.2017. 18:21h

Bivše radnice kolašinske filijale Atlas banke - šefica šaletera Dragana Rakočević i blagajnica - kontrolorka Lidija Bulatović, tvrdile su juče da su fiktivne kredite na ime sugrađana, a bez njihovog znanja, uzimale “kako bi pokrile prethodno regularno odobrene kredite, koji su se pokazali kao nenaplativi”.

Rakočevićevu, Bulatovićevu i njihovog kolegu Miloša Medenicu tužilac Vojislav Grujić tereti da su zloupotrebom službenog položaja oštetili banku za oko 1.100.000 eura.

Rakočevićeva i Bulatovićeva su pred sudijom Arsenom Popovićem dale gotovo identične iskaze. Tvrdile su da je službenica koja je prije Rakočevićeve bila šefica šaltera odobravala kredite za koje je nakon njenog odlaska na trudničko bolovanje bilo nemoguće obezbijediti redovnu uplatu rata i utuženje korisnika kreditnih sredstva.

“Kako je pritisak filijale Atlas banke iz Bijelog Polja i centrale iz Podgorice bio sve veći da se napalate potraživanja, Bulatovićeva, Medenica i ja smo se interno dogovorili da to obezbijedimo tako što ćemo podizati fiktivne kredite na ime sugrađana, a bez njihovog znanja. Za to smo koristili podatke koje su imali u banci, to jest matične brojeve sugrađana. Sva sredstva koja smo podigli fiktivnim kreditima odmah smo uplaćivale kao rate za kredite čije uredno vraćanje nije moglo biti obezbijeđeno. Ni euro nijesmo koristile za sebe. O svemu tome postoji uredna dokumentacija”, kazala je Rakočevićeva.

Tvrdi da prilikom kontrola, među kojima je bila i kontrola Centralne banke, nikada nije utvrđeno bilo šta neregularno u njihovom poslovanju.

Njih dvije sudiji su objasnile da su i za fiktivne zahtjeve za kredite dobijali odobrenja iz Bijelog Polja i Podgorice.

Medenica je pred sudijom negirao svoju odgvornost za isplatu fiktivnih kredita.

Objasnio je da je od 303 sporna kredita isplatio 18, dodajući da je pretpostavljao da je kreditna dokumentacija “prošla komunikaciju šefice šaltera, direktora filijale i menadžmenta banke”.

Rekao je da je novac “uglavnom isplaćivao iako nije bilo korisnika” i ostavljao ga u banku. Negirao je da se sa kolegincima dogovarao o podizanju fiktivnih kredita.

Pred sudom se, pored Atlas banke, kao oštećeni pojavio i KolašinacVelimir Šćepanović, zastupnik maloljetne V. Š.

Novinarima je ispričao da su u Atlas banci neovlašćeno raspolagali ušteđevinom njegove kćerke:

“Prema onome što se vidi iz dokumentacije sa računa moje kćerke V. Š. u više navrata je uzimano po nekoliko hiljada eura. Takođe, vidi se i da je novac poslije nekoliko dana vraćan na račun. Zadnji podignuti iznos od oko 9.450 eura nije vraćen i banka mi to još duguje. Svoj novac ostavio sam na čuvanje kod banke i ne zanima me koji su zaposleni umiješani u te nezakonite radnje”, rekao je. Nalog za isplatu dijela ušteđevine Šćepanovićeve ćerke potpisao je Medenica, koji je rekao da je to učinio jer mu je usmeno naložila Rakočevićeva, što je ona juče negirala.

Tvrdio je da je novac ostavio Bulatovićevoj, kojoj je radno vrijeme trajalo sat duže, kako bi ga Šćepanović kad dođe uzeo.

“Iz sadašnje pozicije znam da to nije bilo pravilno, ali vjerovao sam im”.