Tivat: Požar pod relativnom kontrolom, gašenje otežava dinamit krivolovaca

Vatrogasci brane i kuće u jugoistočnom dijelu Novog naselja Radovići kojima se požar najviše primakao
189 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2017. 18:20h

Veliki šumski požar koji je izbio nešto prije 15 časova u Krtolima u blizini uvale Plavi horizonti stavljen je pod relativnu kontrolu nešto poslije 18 sati.

Tivatski vatrogasci oko 19 sati krenuli su da gase i krak požara kojeg je vjetar okrenuo jugoistočno i “vratio” prema uvali Pržna. Vatra se na tom dijelu kroz borovu šumu i šiblje spušta prema hridinama na ulazu u uvalu, a gašenje požara na ovom dijelu otežava činjenica da su ovdje na terenu sakrivene brojne doze dinamita kojima krivolovci ubijaju ribu, pa vatrogasci moraju biti posebno oprezni.

Ukoliko to bude bilo potrebno, nakon zatvaranja aerodroma Tivat večeras iza 21 sat, jedno od teških vatrogasnih vozila tuvatske vazdušne luke biće poslato da dežura u kompleksu Luštica Bay.

Na terenu u dužini oko dva kilometara je nekoliko desetina vatrogasaca sa protivpožarnim vozilima, a njima pomaže i desetak privatnih auto-prevoznika sa Luštice, Krtola i Grblja koji im svojim autocisternama dopremaju vodu. Ekipe sa više lokacija drže vatru pod kontrolom i spriječavaju njeno širenje zapadno prema turističkom naselju Luštica bay kome se požar primakao na par stotina metara, te spriječavaju da vatra prebaci lokalni put za Oblatnu i Lušticu i zahvati prostor nekadašnje kasarne u kojoj je sjedište kompanije Luštica Development.

Vatrogasci brane i kuće u jugoistočnom dijelu Novog naselja Radovići kojima se požar najviše primakao.

Iako ih je komandir Službe zaštite u spašavanja Opštine Tivat Zoran Barbić pozvao ni sat nakon izbijanja vatre, protivpožarni avioni Direktorata za vanredne situacije nijesu mogli da intervenišu, zbog navodno jakog vjetra koji je onemogućio njihovo polijetanje iz Podgorice. Pred vatrogascima na terenu biće teška noć zato što meteorolozi najavjljuju jačanje vjetra.

Požar je zahvatio površinu od nekoliko hektara guste borove šume i makije sjeverozapadno od plaže Plavi horizontina teriroriji koja je u vlasništvu katarske komapnije “Qatari Diar” odakle ga je vjetar širio prema kompleksu Luštica Bay i Radovićima.Vjetar koji i dalje duva otežava gašenje u kojem su se vatrogascima iz Tivta, Kotora i Radovića pridružile i kolege iz Budve i Herceg Novog, kao i više privatnika iz Tivta, Kotora i Luštice koji svojim cistjernama dovoze vodu. Na terenu je i policija koja krajnje restriktivno propušta vozila na lokalnom putu Radovići-Luštica Bay zato što se vatra primakla na desetak metara od kolovoza.

Prema riječima komandira SZS Tivat Zorana Barbića situacija je bila kritična jer jak sjeverni vjetar raspirivao vatru i širio požar, ali su velikim naporima gasitelja, oko 18 sati uspjeli da ga stave pod relativnu kontrolu. Na požarištu je bila i tivatska gradonačelnica dr Snežana Matijević, kao i potpredsjendik Opštine Dejan Maslovar. Situaciju na terenu je sa zabrinutošću pratio i izvršni direktor kompanije Luštica Development Daren Gibson sa saradnicima. Na kraju samog naselja Luštica Bay vatrogasci su postavili odbrambenu liniju i razvukli vatrogasna crijeva kako bi odbranili objekte tog luksuznog turističkog naselja ukoliko im se vatra približi. Zbog predostrožnosti, stanovnicima luksuznog turističkog kompleksa na obali zaliva Trašte oko 16 sati je savjetovano da napuste stanove, pa im je Luštica Development obezbjedila evakuaciju. Ipak, zbog smirivanja situacije nakon oko dva časa i procjene da je stanje dovoljno bezbjedno, oni su se oko 18 časiva vratili u naselje. Za večeras planirana izložba u Luštica Bay-u umjetničkog fotografa iz Japana Juje Matsuo je pak morala biti odložena.

Galerija

Bonus video: